Çevremde en çok gördüğüm renk beyaz ve kulağıma dolanlar ise insanların sesinden çok müzik bu aralar. Olmazsa olmazım yani; varlığımıza ara vermişiz gibi hissettirebilen aynı zamanda var olmak istediğimizde veya varlığımızdan şüphe duyduğumuzda bizi “yarınlara” bağlayan müzik… Hepimizin olmazsa olmazı son zamanlarda müzik, sanat. Ortak dilimiz, anlatamadıklarımız. Görmek gibi değil, dokunmak gibi bir şey sanat. Bembeyaz günlerde sizde evden çıkmadan pencereden dışarısını izlemeye bayılanlardansanız 2016’da çıkmış bu harika albümlerden derlediğim liste sizin için güzel bir eşlikçi olacak.

Bireysel, toplumsal, içsel veya dışsal… Bizi fazlasıyla yıpratan, yoran bir yılı geride bıraktık. Önümüzdeki yıl için daha fazla umut biriktirdik geri bıraktığımız karanlık yüzünden, yeni yıl ise bize yeni yükler ve zorluklarla geliverdi. Oysa biz, her şeyin güzel olacağına inanmıştık. Ve bu noktada inanmaya devam etmeliyiz çünkü her şey bir anda güzelleşmeyecek.

İnandığımız, varlığımızdan emin olduğumuz, içimizdeki ışıktan vazgeçmediğimiz sürece güzelleşebilecek gücümüz olacak. Güzelleşebilmek için umudumuzun kaynağı, bizi ayakta tutan ise sanat olacak. Sanat olarak sergi, sinema, konser veya tiyatroyu tercih edebilirsiniz. Ben bu yazıda sizlere evinizde keyifle kahvaltı ederken veya balkonda karanlık bir sabahın aydınlanmasını izlerken yanınızda olabilecek derece ulaşılabilir, aynı zamanda vazgeçilemez olan müziğe dair tavsiyeler vereceğim. Her an yanımızda olabilen ve hiçbir zaman büyüsünü kaybetmeyen şarkılarımız oldu 2016’da, yorucu bir yılı bırakırken içindeki ışıltıları öylece atmak olmaz.

David Bowie – Blackstar

David Bowie’nin doğum günü olan 8 Ocak 2016’da yayınlanmış bu albüm için eşsiz bir veda albümüydü diyebilirim. Yeryüzünde veya gökyüzünde, sesini ve sanatını her şekilde bizlere ulaştıran David Bowie’yi özlüyoruz…

maxresdefault3

Angel Olsen – My Women

İçindeki her şarkıya bayılacağınız, sıkılmadan baştan sona dinleceğiniz 2016 albümlerinden biri My Women! Bu albüme ait olan Never Be Mine ve Shup Up Kiss Me benim favori şarkılarım arasına girdi bile.

a1136135788_10

Leonard Cohen – You Want It Darker

2016’nın bir diğer veda albümü, yılın sonlarına yaklaştığımız dönemlerde Leonard Cohen’den geldi. Kendisi, bu sene aramızdan ayrılan, özlenecek bir başka sanatçı oldu bizim için. Ancak bıraktığı şarkılar tekrar tekrar dinlenmesine rağmen etkisi yitirmeyenlerden…

Allah-Las – Calico Review

Eğer henüz dinlememişseniz Calico Review kadar sırasıyla 2012 ve 2014 yıllarında çıkmış olan eski albümlerini de şiddetle tavsiye edeceğim bir grup Allah-Las. 60’lar saykodelik albümü tınıları barındıran bu albüm ise 2016’nın keyiflilerinden biri oluyor!

a4059047751_10

Wilco – Schmilco

Amerikalı folk rock grubu Wilco 2016’nın eylül ayında defalarca baştan dinlenilesi Schmilco isimli akustik tonlarda bir albüm ile bizi neşelendirmişti. Hafta sonu sabahlarına yakışan, hafif nostaljik şarkılar barındıran bu albümü atladıysanız hemen dinlemenizi öneriyorum.

f3838e90

Local Natives – Sunlit Youth

Tadından yenmeyen şarkılara sahip Local Natives, yeni albümü yanında Salon’da sergilediği harika performans ile 2016’da kalbimize taht kuran gruplardan biri oldu ve bizi kendine daha çok bağladı. Eğer henüz keşfetmediyseniz eski şarkılarını dinlemenizi ve yeni albümlerini, konser haberlerini takip etmenizi öneriyorum!

local-natives-sunlit-youth

Jakuzi – Fantezi Müzik

2016’nın şarkısı bana göre Jakuzi’den geldi: Koca Bir Saçmalık

futuristika_jakuzi-fantezi-müzik_01

Christine And The Queens – Chaleur Humaine

Farklı ve keyifli arayışlar içindeyseniz sizi çok mutlu edecek o albüm Christine And The Queens’e ait! Tilted şarkısını klibi ile birlikte tüketmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.

photo

Günümüzü, varlığımızı güzelleştiren şarkılara ve 2016’yı daha katlanılabilir kılan bu eşsiz albümlere teşekkürler! Herkese keyifli dinlemeler, güzel yıllar…