Kurulduğu 2005 yılından bu yana, sosyal ve ekonomik imkanları sınırlı binlerce çocuğa karşılıksız müzik eğitimi veren Barış İçin Müzik Vakfı çalışmalarına gittikçe büyüyerek devam ediyor. Barış İçin Müzik Orkestrası, dün gece İKSV’nin ev sahipliği ile İş Sanat’ta unutulmaz bir konser verdi!

baris icin muzik (ali guler) 5

Barış İçin Müzik Vakfı, 2005 yılında mimar Mehmet Selim Baki ve eşi Yeliz Baki tarafından kurulmuş ve Edirnekapı’daki Ulubatlı Hasan İlköğretim Okulu’nda karşılıksız müzik eğitimi vermeye başlamış. Haftanın 5 günü, 6-14 yaş arası çocuklarla çalışıyor, onlara yalnızca müzik eğitimi değil, sosyal ve kültürel yaşama katılım imkanı sağlıyorlar. Mehmet Selim Baki her şeyin 20 çocukla, akordeon eğitimiyle başladığını söylüyor. Daha sonra flütle devam eden, bugün ise öğrencilere karşılıksız sağlanan 1200 enstrüman ile geniş bir orkestraya evrilen bir proje halini almış Barış İçin Müzik.

Bugün Barış İçin Müzik Vakfı’nın 250 çocuğa eğitim veren, çalışma odaları, solfej odaları, gösteri ve grup çaılışma salonları, kütüphane ve yemekhaneden oluşan bir merkez binası, çevre okullarda düzenlenen atölye çalışmaları, Barış İçin Müzik Orkestrası ve Barış İçin Müzik Çok Sesli Çocuk Korosu var. Kurucuları, öğretmenleri, asistanları, öğrencileri ve birçoğu öğrenci velilerine iş imkanı sağlama amacıyla onlar arasından seçilmiş personeli ile dev bir aileye dönüşmüş. Barış İçin Müzik’te yetişmiş çocuklardan yeni öğrencilerin eğitimine destek vermek için asistanlık yapanlar da bulunuyormuş.

baris icin muzik (ali guler) 1
Mehmet Selim Baki

1975’te Venezüella’da José Antonio Abreu’nun girişimiyle doğan El Sistema adlı müzik eğitim programı, bugün yalnızca Venezüella’da değil, dünyanın birçok yerindeki benzer uygulamalar sayesinde imkanı olmayan çocuklara gönüllü ve karşılıksız müzik eğitimi vererek onların yaşamına büyük katkıda bulunuyor. Barış İçin Müzik de, Sistema Europe’un önemli parçalarından biri. Geçtiğimiz yıl Salzburg Festivali kapsamında düzenlenen Sisteme Europe Orkestralar Kampı’na Barış İçin Müzik’ten öğrenciler de katılmış, Avrupalı ve Venezuellalı öğrencilerle bir araya gelerek müzik yapmışlar. Sistema Europe Orkestra Kampı’nın ikincisi, bu yıl Barış İçin Müzik’in evsahipliği ve İKSV ile Boğaziçi Üniversitesi’nin desteğiyle İstanbul’da gerçekleşecek.

baris icin muzik (ali guler) 2
Barış İçin Müzik

Ben de, geçtiğimiz yıl vakfın kurumsal destekçileri arasında katılan İKSV’nin evsahipliği ile dün gece İş Sanat’ta düzenlenen konserde ilk kez dinleme fırsatı buldum Barış İçin Müzik Orkestrası’nı. Konser, Eren Coşkuner’in yönettiği “Köçekçe” ile başladı. Yönetimi, kendisi de El Sistema’da yetişmiş Guatemalalı Bruno Campo devraldığında ise kulaklarıma inanamamaya başladım. Orkestranın her bir üyesinin enerjisi, dinamizmi ve enstrümanlarından okunan heyecanları tek bir parça olup ulaştı bize. Yetenekleri ve enstrümanlarına hakimiyetleri farklılık gösteren çocukların bu farklılıkları solo kısımlarda çok belirgin olsa da, Barış İçin Müzik’in amaçladığı şey de tam olarak bu tek bir parça olma duygusu zaten. Ginastera’dan Rossini’ye eserler seslendirdiler ve müziklerini çalmakla kalmayıp bir bütün olarak doyasıya eğlendiler. Gecenin sonunda enstrümanlarını havaya kaldırıp seyirciyi selamladıklarında; dünyanın en büyük solist ve orkestralarını canlı dinlemiş insanlar tarafından ayakta alkışlanıyorlardı.

baris icin muzik (ali guler) 4
Barış İçin Müzik Orkestrası

Bu umut veren, heyecan veren orkestrada yer alan, sahnede müzik yapan her bir çocuğun başarısını ve yeteneğini ayrı ayrı kutlamak gerekiyor. Ama içlerinden birinden özellikle bahsetmezsem de haksızlık olur: Özellikle A. Márquez’in “Dánzon No.2” eserinin girişindeki solosuyla genç orkestranın genç klarnetçisi tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Müziğe de, enstrümanına da çok hakim ve muhtemelen orkestranın üyeleri arasında geleceği en parlak olanlardan biri… Bu arada, Márquez’in birçok enstrümana solo bölümler ayıran ve enstrüman gruplarını ayrı ayrı ön plana çıkaran; tutti bölümlerde ise gençlik orkestralarına yaraşır görkemli bir hareketlilik sunan eserini (Dánzon No.2) kesinlikle dinlemenizi öneririm.

baris icin muzik (ali guler) 3
Barış İçin Müzik

Barış İçin Müzik Vakfı’na destek olmak için buradan bilgi alabilirsiniz. Farklı kategoriler arasından bütçenize uygun bir destek programı bulabilirsiniz. Sonuçta önemli olan bağışınızın miktarı değil, bir şeyleri değiştirmeye hevesli olmak. Bu yaz gideceğiniz konserlerden birinden vazgeçip, bilet paranızla bir çocuğun müzik eğitimi almasını sağlayabileceğinizi unutmayın!

baris_icin_muzik_logo
Barış İçin Müzik