Tatilde, yolda, uyumadan önce ya da dinlenirken… Yoğun ve kaotik geçen gündelik yaşamınızın molalarında kitap okuyarak başka dünyalara gitmek, hayaller kurmak ve yeni bilgilerle dolmak gibisi yok. Kitap okumayı düzenli bir alışkanlık haline getirmeyi başarabilmiş olanlar için okuyacak yeni bir kitap seçmek oldukça kolay olabilir. Fakat ne okuyacağınızı bilemiyor, kitap önerileri almaya ihtiyaç duyuyorsanız, theMagger’daki onlarca yazıdan kitap zevkinize ve merak ettiğiniz konu başlıklarına göre kitap önerilerine göz atabilirsiniz. İşte gastronomiden iyi yaşama, dünya edebiyatından sanata, theMagger’dan ve maggerlardan kitap önerileri… 

Güncel en çok satanlar listelerini inceleyin:
D&R | Idefix

Kitap Önerileri: Okumayı Sevenlere Kapsamlı Bir Rehber
Kitap Önerileri: Okumayı Sevenlere Kapsamlı Bir Rehber

Kitap Önerileri:

Kitap Önerileri
Kitap Önerileri | Fotoğraf: Unsplash / Aliis Sinisalu

Kitap okuma alışkanlığınız sekteye uğradıysa, öncelikle farklı türlerden kitaplar okumayı deneyebilirsiniz. Böylece kendinize kitap konusundaki zevklerinizi anımsamak ve yeni ilgi alanları keşfedebilmek için bir şans vermiş olursunuz. Üstelik okuma zevkleri yaşımız, hayat deneyimlerimiz ve farkındalıklarımız değiştikçe farklılaşabiliyor. Dolayısıyla çocukken nefret ettiğiniz dünya klasikleri yeni yaşınızda size çok ilham verici ve sürükleyici gelebilir, ilginizi çekmediğini düşündüğünüz sanat kitaplarının aslında çok keyifli kitaplar olduğunu keşfedebilirsiniz.

Dünya Klasikleri

O halde kurmaca edebiyat ile başlayalım. Her ne kadar okullarda aldığımız edebiyat eğitiminin ezberciliği nedeniyle zihnimizde soğuk, uzun ya da sıkıcı olarak canlansa da dünya klasikleri; esasen okuma serüvenlerimiz temeli için oldukça önemli. Üstelik zevklerinize uygun seçimler yapmayı başardığınızda aslında bu kitapların hiç de zannettiğiniz kadar boğucu olmadığını keşfedeceksiniz. Yıllar öncesinde, dünyanın başka yerlerinde yaşanan olay ve durumların hiç değişmeden günümüze dek gelmesi ya da yaşadığı değişim ve dönüşümlere bir yönüyle tanık olmak sıkıcı olmak bir yana insanda zaman yolculuğu hissi yaratması bakımından son derece keyifli.

Betil K’nın Dünya Klasikleri yazısında Victor Hugo, Dostoyevski, Emily Brontë, Jane Austen, Ernest Hemingway gibi dünya edebiyatının temel taşları arasında sayılan ve onyıllar hatta yüzyıllardır aynı derinliği koruyan klasikler hakkındaki incelemelerini ve önerilerini bulabilirsiniz. Hatta bir adım öteye geçip çeşitli ülkelerin edebiyat tarihlerini, kendilerine özgü tarzları ile edebiyatçılarını tanımak isterseniz aşağıdaki listelere göz atabilirsiniz.

İngiliz Edebiyatı

Eğer klasiklere karşı mesafeli iseniz başlangıç için İngiliz Edebiyat Klasikleri iyi bir tercih olabilir. Zira Shakespeare gibi hikayelerine halihazırda aşina olduğumuz (Örneğin; Romeo ve Juliet, Hamlet) eserlerle başlamak ve belki de uyarlama filmlerini severek izlemiş olduğunuz bu klasiklerin 16. yüzyıldaki temeline inmek “klasikler” imajının korkutucu etkisini azaltıyor. Bunun yanı sıra dönemin az sayıdaki kadın yazarlarından Mary Shelly’nin Frankestein’ı size bir klasikten çok modern bir bilimkurgu romanı okuyormuşsunuz hissi veriyor. Charles Dickens’ın aksiyon ve merak unsurunu birleştiren “İki Şehrin Hikayesi” ve “Büyük Umutlar” gibi romanları ise önemli oldukları kadar sürükleyici.

Fransız Edebiyatı

Öncelikle bir eseri okurken dönemin dinamikleri hakkında da fikir sahibi olmak eseri anlayabilmek ve dolayısıyla eserden keyif alabilmek bakımından son derece önemli. Fatima Refiğ de Fransız Edebiyat Klasikleri yazısında incelemelerine başlamadan önce bizi eserlerin geçtiği dönemin Fransa’sı hakkında bilgi veriyor. Böylece döneminin düşüncelerinden etkilenmiş olan 16. ve 17. yüzyıl yazarlarını içinde bulundukları siyasi ve sosyal süreçlerle birlikte tanıyor ve daha iyi anlıyoruz.

Rus Edebiyatı

Dünya Klasikleri dendiğinde aklımıza çoğunlukla ilk akla gelen 19. yüzyıl Rus Klasikleri oluyor. İlginçtir klasiklerin “sıkıcı” olarak nitelendirilmesinin kaynağı da genel olarak bu eserlerdeki uzun betimler ve uzun uzun anlatılan buhranlar olarak görülüyor. Oysa ki bu romanlardaki olay örgüsünün ötesine geçip kahramanların kişilik çatışmalarını oluşturan dönemin sosyolojik olaylarını ve toplumun siyasal gündemini  anlamak bu romanları ummadığımız kadar keyifli hale getiriyor.

Polisiye Gerilim ve Macera

Tutkunlarının bildiği üzere sıkça okunduğunda bağımlılık yapabilen polisiye romanlar kitap okuma şevkinizi yeniden kazanmak için harika bir tercih. Okuyucuda fazlaca şüphe, araştırma ve çözme duygusu yaratması nedeniyle kimi zaman elden bırakılamayan kitaplar için önerilerimizi Polisiye, gerilim, macera kitapları yazısından ulaşabilirsiniz.

Edebiyat Uyarlaması Çizgi Romanlar

Edebiyat uyarlaması çizgi romanlar görselliğin bizler için büyük önem taşıdığı günümüzde okumayı keyifli hale getirmenin en güzel yollarından biri belki de. Uyarlama çizgi romanlar da hayatımıza son bir kaç yıldır dahil oldular. İyi ki de oldular. Böylece zihnimizi boşaltmak istediğimiz ya da gözümüzü korkutan kitaplarla ilk karşılaşmamız için rahatça tercih edebildiğimiz bir alternatif haline geldiler.

Kişisel Gelişim Kitapları

Kitap önerileri deyince aklınıza yalnızca dünya klasikleri ve kurmaca edebiyat eserleri gelmesin. Hayal gücünüzü geliştirmek ve entelektüelliğinizi arttırmak dışında kitap okuyarak bedeninizi ve ruhunuzu doyurmak isterseniz Umut ve Motivasyon Kitapları ya da Kişisel Gelişim Kitapları listelerimize mutlaka bakmalısınız.

Sanat

Ruhu doyurmak demişken, belki de ruhunuzun aradığı gıda, sanat hakkında çok daha fazlasını öğrenebileceğiniz Sanat Kitapları olabilir. Görselliğiyle de zihnimizi besleyen bu kitapları evimizde, salonumuzda, elimizin hemen altında bulundurmak harika bir fikir. Böylece hem zihniniz dinlenirken öğrenebilir hem de yorucu bir günün altında evde kendinizle geçirmek isteyeceğiniz zamanları kaliteli bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

Seyahat Kitapları

Seyahate çıkmadan önce okuyarak tavsiyeler alabileceğiniz ya da bir yeri gezdikten sonra orayı daha önce ziyaret etmiş bir gezginin anılarıyla kendinizinkileri karşılaştırmanızı sağlayacak kitapları da seyahat kitapları önerilerimiz arasında bulabilirsiniz. Seyahat etmenin yanı sıra yaşadığınız şehri daha yakından tanımak isterseniz de İstanbul Hakkında 10 Kitap yazımıza göz atabilirsiniz.

Siyaset ve Araştırma&Tarih

Eğer kurmaca edebiyat ve klasikler ilginizi çekmiyor olabilir. Eğer haberleri takip etmekten keyif alıyorsanız ve çeşitli ülkelerin siyasi tarihi ilginizi çekiyor ise Dünya tarihinden toplumsal konulara, politik meselelerden güncel olaylara birçok konuda derinlemesine araştırmaları okuyarak bilgilenebileceğiniz Siyaset, Araştırma ve Tarih kitaplarına da tercih edebilirsiniz.

Din ve Felsefe

İlgi alanlarınız arasında farklı öğretiler, düşünceler ya da dinler var ise bilgilendirici ve felsefi tartışmaları derinlemesine aktaran Din ve Felsefe kitapları önerilerimiz arasındadır. Bu durumda Nietzsche’nin öğretilerini içeren kitaplardan, Mevlana’nın hayatı ve fikirlerini anlatan kitaplara kadar geniş bir yelpazesi olan listemizi ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Gastronomi

Okumanın size farklı konularda ilham vermesini, ilgi alanlarınız üzerine daha çok birikim kazanmayı hedefliyorsanız bir de gastronomiyi deneyin. Ünlü şeflerin kitapları, Chef’s Table‘dan ya da yemek belgesellerinden o ünlü şeflerin tavsiyelerini mutfağınıza getirebilirsiniz. Viski hakkında kitap önerileri ya da kokteyl hakkında kitaplarını tercih ederseniz dinlenirken bir yandan gastronomik ve kültürel olarak, yudumladığınız içki hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Çağdaş Edebiyat

Kurmaca edebiyattan keyif almakla birlikte Dünya Klasikleri’ne mesafenizi koruyor iseniz bir de çağdaş edebiyatı deneyelim. Artık yazılacak bir şeylerin kalmadı korkusunu yaşadığımız şu günlerde dahi son zamanlarda yayımlanan başarılı romanlar bu düşüncemizi çürütüyor.

Türk Edebiyatı

Çeviri edebiyatı çok sevsek de ortak bir dil ve tarihi paylaştığımız yazarların elinden çıkmış eserleri okumanın keyfinden söz etmeden geçemeyiz. Betil K’nın Türk Edebiyatı’na Yolculuk yazısında Peyami Safa’dan Oğuz Atay’a, İhsan Oktay Anar’dan Orhan Pamuk’a çok farklı stillerde yazan yazarların yer aldığı geniş bir seçki bulabilirsiniz.

Dünya Edebiyatı

Dünya edebiyatı tanımlaması zor bir kavram olmakla birlikte bu kitaplar güncel dilleri ve anlayışları itibariyle okuyucuya hitap ediyor. Dünya Edebiyatı‘nın çağdaş eserlerine de linkimizden ulaşabilir, yüzlerce kitap arasında gezinerek okunacaklar listenizi kabartabilirsiniz.

Yeni kitap arayışınız sürekli ise, Betil K.‘nın Bu Ara Neler Okudum? başlıklı yazılarını takip etmenizi öneriyoruz. Her ay güncellenen bu yazıda iyisiyle kötüsüyle, farklı tür ve yazarlardan, ilgi çekici konular hakkında kitap önerileri ve kitap yorumları bulabilirsiniz. Betil K.’nın yazılarından hem okumayı düşündüğünüz bir kitap hakkındaki yorumlara göz atabilir hem de farklı kategorilerdeki yazı arşivlerinde dolaşıp okunacaklar listenize yepyeni kitaplar ekleyebilirsiniz. Üstelik theMagger’daki kitap önerileri bununla sınırlı değil: #kitap etiketi altındaki yazılarda hem farklı alanlarda bizden tematik öneriler bulabilir hem de kitaplar özelinde incelemeler ve yazarlar özelinde kitap önerileri gibi yazılara ulaşabilirsiniz.

Kitapçı, Kütüphane ve Sahaf Önerileri

Eğer şehrin sokaklarını gezmeye, şehri güzelleştiren yerleri keşfetmeye de okumak kadar meraklıysanız kitap önerileri dışında da ilginizi çekebilecek yazılarımız var: İstanbul’un sahafları, İstanbul’un kitapçıları ve İstanbul’un kütüphaneleri arasından seçtiklerimizi bir bir ziyaret ederken, vapur, otobüs ya da metroda theMagger’daki kitap önerileri arasından seçtiğiniz kitabı elinizden düşürmeyeceğinize eminiz.

İyi okumalar!

Kapak fotoğrafı: Thought Catalog