Bu yazıyı yazmadan önce Büyükada’da bulunan meşhur Aya Yorgi Kilisesi’ne kaç kere gittiğimi düşündüm ve sayısız olduğunu fark ettim. Küçüklüğümde annemin bir arkadaşı bize Aya Yorgi’den bahsettikten birkaç hafta sonra gezip görme amaçlı yola çıkmıştık. Annemle gittiğim Aya Yorgi Kilisesi yolunda bahsedilen bazı batıl inançlara, orada tuttuğu dileği gerçekleşmesinin üzerine kilisenin girişinde şeker veren insanlar görünce tanık oldum… Peki Aya Yorgi’ye nasıl gidilir, gidilince ne yapılır, nasıl dilek dilenir? Sizlerle paylaşmak istedim.

Aya Yorgi Kilisesi – Büyükada

Aya Yorgi Kilisesi Büyükada

Bahsettiğim Aya Yorgi kilisesi 1905 yılında inşa edilmiş, 1909 yılında kullanıma açılmış. 100 seneden fazla geçmesine rağmen halen yaz kış demeden onbinlerce insan bu kiliseye dilek ve dualarının gerçekleşeceği ümidiyle geliyor…

Peki Aya Yorgi Kilisesi’ne nasıl gidilir?

Bostancı’dan binilen vapur veya motorlar ile Büyükada’ya ulaşıyoruz. Güzel deniz kokusu ve küçük esnafın olduğu adaya vardıktan sonra Aya Yorgi’ye gitmek için iki seçeneğimiz var. Birincisi faytonlar eşliğinde, ikincisi ise bisiklet kiralayıp ulaşmak. Ancak bu iki seçenekte de Aya Yorgi’nin o dik yokuşundan kurtulmuş olmuyoruz. Faytonun bizi son bıraktığı yerde küçük bir restoran ve birçok küçük tezgahlar görüyoruz. O tezgahlara yaklaştığımızda karşımıza dilek için yanımızda taşıyabileceğimiz çeşitli dilekler için yapılmış küçük eşyalar, takılar görüyoruz. Hangimizin o anda neye ihtiyacı varsa aralarından seçip alıyoruz…

Aya Yorgi Yokuşu

Alacaklarımızı aldıktan sonra Aya Yorgi’nin meşhur yokuşunu çıkmaya başlıyoruz… Eğer ilk defa gidiyorsanız Aya Yorgi’ye nasıl giderim diye sorarsanız size de bu dik yokuşu gösterecekler. Aklınızda bulunsun; bu ünlü yokuşu çıkarken konuşmamak gibi bir batıl inanç var. Aya Yorgi’yi her ziyaret edişimde yanımdakileri de susturup o nefes nefese kaldığım yokuşu hiç konuşmadan çıkarım. Zaten o kadar dik ki konuşmamanızın nefesiniz açısından da daha iyi olacağına emin olabilirsiniz…

Büyükada Aya Yorgi Killisesi’nden Manzara

Yaklaşık 15 dakikamızı alan yokuştan sonra dinlenmek için ve harika manzarayı uzun uzun seyredebilmek için kilisenin yanındaki Aya Yorgi Kır Lokantası adlı restorana oturuyoruz.

Aya Yorgi Kilisesi Restoranı Büyükada

Büyükada Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi’de Dilek Dilemek

Aya Yorgi’nin içerisine girdiğiniz zaman dileklerinizi her kilisede olduğu gibi yazabilir ve kutuya atabilirsiniz. Veya yine her kilisede olduğu gibi dilekleriniz için mum yakabilirsiniz. Bu arada Aya Yorgi’nin ziyareti için özel günler var; bunlar 23 Nisan ve 24 Eylül – bu iki tarihte gidenler genelde niyet tutuyorlar veya şifa ümidiyle dua ediyorlar.

İlk başta bahsettiğim gibi Aya Yorgi Kilisesi’nde tutulan dilekler gerçekleşirse, dileği gerçekleşenler geri gelip şeker dağıtıyor veya kiliseye zeytinyağı getiriyorlar… Ben ilk defa 23 Nisan’da gittiğimde Büyükada ve Aya Yorgi gerçekten çok kalabalıktı. Bu tarz batıl inançlarınız varsa bu tarihlerde gitmeniz doğru olur ancak sadece gezmeye gidiyorsanız kalabalıktan pek zevk alamayacağınızdan başka tarihleri seçmenizi tavsiye ediyorum.

İstanbul sınırları içinde farklı bir gün yaşamak için Aya Yorgi’yi tek başınıza veya sevdiklerinizle ziyaret etmek güzel bir fikir olabilir. Büyükada’da yapacak çok fazla şey var ve bu ziyaretin de Ada maceranıza heyecan katacağına eminim. Aya Yorgi, hem batıl inançlar hem de ilginç bir gün yaşamak için ideal bir plan. Aynı zamanda yüksekten eşsiz manzarayı görmek bile yaşanması gereken bir keyif. Özellikle dilekleriniz varsa en yakın zamanda gitmenizi şiddetle öneririm!

İlginizi çekebilir: Lisya Kalma’dan “Bir Büyükadalı’dan Büyükada Önerileri”

Kilise hakkında detaylı bilgiye web-sitesinden de ulaşabilirsiniz.