Hayatım boyunca kendiliğinden gelişen tatilleri çok sevdim; bazı tatilleri aylar öncesinden ayarlarsınız, bazılarına ise son dakika kararıyla gidersiniz. İşte benim Kapadokya tatilim ikinci seçenek gibi oldu. Hafta sonu için Kapadokya’ya gidelim mi dedik ve gittik. İyi ki de gitmişiz. Tabii, Kasım sonu olmasına rağmen havanın güneşli ve 10 derecenin üzerinde olması da tatilimizin çok daha keyifli geçmesini sağladı… Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya
Kapadokya

-Bu yazı Kasım 2018’de güncellenmiştir.-

Kapadokya’ya Ulaşım

Öncelikle şunu söylemeliyim; Kapadokya’ya İstanbul’dan gidiyorsanız arabayla gitmenize hiç gerek yok bence. Onun yerine THY’nin de Pegasus’un da uçtuğu yeni Nevşehir Havalimanı’na çok uygun fiyatlarda uçak seferleri var. Tam 1 saat sonra orada oluyorsunuz. Rent A Car şirketlerinden gittiğiniz süre için araba kiralayın, bence en mantıklısı o. – ki biz de öyle yaptık. Uçakla gidiyorsanız, Kapadokya’da toplu taşımaya kesinlikle güvenmeyin, aksi takdirde 2 günlük tatilde 1000 TL taksiye vermek zorunda kalırsınız.

Kapadokya’da Konaklama Kapkya’da Nerede Kalınır

Biz Avanos’ta bulunan Double Tree by Hilton‘da kaldık. Hilton diye bakmayın, Kapadokya’nın dokusuna çok yakışan bir otel yapmışlar, kesinlikle klasik 5 yıldızlı oteller gibi değil; daha çok büyük bir taş bina gibi. Ancak, biraz daha lokal yaşayalım derseniz, Ürgüp ve Göreme’deki butik otelleri tercih etmenizi öneririm. Benim ilgimi çeken oteller ise;

1. Alkabris Otel: Ortahisar’da bulunan eski bir Kapadokya evine yapılan sempatik bir butik otel.

2. Sultan Caves Otel: Göreme’de Aydınlı Tepesi üstünde kurulu, antikalarla döşeli mağara odalara sahip şık bir otel.

Tabii Kapadokya’ya çok turist gitmesinden dolayı, etrafta yüzlerce birbirinden güzel otel var. Biraz araştırmanız işe yarayabilir.

Neyse gelelim yazımın eğlenceli kısmına. Kapadokya’da neler yaptık, ilginç nereleri gezdik, nerelerde yemek yedik?

Derinkuyu Kapadokya Yeraltı Şehri Konum Kapadokya’da Gezilecek Yerler

Biz Kapadokya turumuza güneyde bulunan Derinkuyu’ya giderek başladık. Burası derinliği yaklaşık 85 metre olan, yerin 7-8 kat aşağısına inen bir yeraltı şehri. Zamanında burada yaşayanlar, savaş sırasında yeraltında yaşamak zorunda kaldıkları için Derinkuyu’yu oluşturmuşlar, içerisinde kilise, ahır, şaraphane gibi bölümlerle beraber kendilerine resmen bir yaşam alanı yaratmışlar. Peki içerisi şu an nasıl?

Derinkuyu Kapadokya
Derinkuyu Kapadokya

Derinkuyu’da içeriye girince dar yollardan geçerek yerin 2 kat altına giriyorsunuz ve bu alanlardan geçerken şehrin farklı bölümlerini görüyorsunuz. Derinkuyu’yu gezmek farklı bir deneyimdi, ANCAK eğer astımınız veya az olsa bile klostrofobiniz varsa içeri girmenizi hiç tavsiye etmiyorum. Benim dar koridorlardan geçerken bir an ciddi anlamda başım döndü ve çıkmak istedim. Tabii, küçük ve dar alanlara tahammülünüz varsa o ayrı; o zaman rahat rahat girip binlerce sene önce yerin altında yaşam kurmuş insanların hayatlarını hayal edebilirsiniz.

Paşabağları Kapadokya Konum Ka padokya Turu

Ürgüp, Göreme, Avanos gibi bölgeleri gezerken birçok yerde peri bacaları ve volkanik granit bünyeli tüf tabakalarıyla karşılaşıyorsunuz. Ancak Paşabağ bölgesindeki bacalar cidden çok farklı. Sayıları çok fazla olmamasına rağmen, kafalarının boyutları ve renklerinin oldukça belirgin olmasıyla Paşabağları’nda bulunan bacalar tüm Kapadokya bölgesinde en ilgi çekenlerden.

Paşabağları4
Paşabağları

Zelve Kapadokya Konum

Paşabağları’na 1 km uzakta olan Zelve bölgesinde büyük bir açık hava müzesi bulunuyor. Aktepe’nin dik ve kuzey yamaçlarına kurulan, Kapadokya’da peribacalarının en yoğun olduğu bölge Zelve, üç vadiden oluşuyor. Buradaki peribacaları sivri uçlu ve geniş gövdeli; burada binlerce peribacası olmasına rağmen bacaların enteresanlığından dolayı ben Paşabağları’nı daha çok beğendim. (Bu arada Belediyeye bağlı açık hava müzelerine Müze Kartı’nızla girebiliyorsunuz. Müze Kart’ınız varsa Kapadokya’ya giderken yanınıza almayı unutmayın. Müzelere giriş genelde 15 TL)

Zelve2
Zelve Kapadokya

Kızılvadi Kapadokya [[. Konum

Kızılvadi’de yine tüf tabakaları görebiliyorsunuz; buranın popülerliğinin  en önemli nedeni yüksekte olmasından dolayı Kapadokya’da günbatımının en güzel seyredildiği yerlerden biri olması. Akşam 4 gibi oraya giderseniz, günbatımını bu kadar doğa harikası bir ortamda çok keyifli bir şekilde seyredebilirsiniz.

Kızıltepe1
Kızılvadi

Kapadokya’da Nerede Yemek Yenir? (Kapadokya’da Yemek)

Ziggy Cafe Kapadokya Konum

Ürgüp’te bulunan Ziggy Cafe, Asmalı Konak’la aynı bölgede yer alıyor. Muhteşem bir Ürgüp manzarasında onlarca çeşit meze yediğimiz Ziggy Cafe’nin hikayesi, 20 sene önce Nuray and Selim Yüksel’in İstanbul’dan Anadolu’ya taşınmasıyla başlıyor. Daha sonrasında Kapadokya’ya yerleşen çift, burada Ziggy Cafe’yi kuruyorlar. Restoranın adı da Yüksel çiftinin Airedale Terrier cinsi köpekleri Ziggy’den geliyor.

Ziggi Cafe Kapadokya
Ziggy Cafe Kapadokya

Kapadokya’ya giderseniz, bir öğle yemeğinizi seçeceğiniz çeşit çeşit mezelerle şarap eşliğinde burada yapmanızı öneririm. Biz cumartesi akşamüstü 3 gibi Ziggy’deydik; bonfileden dana etli torteliniye, patlıcan salatalarından patates salatasına kadar birçok çeşit denedik ve hepsi birbirinden lezzetliydi. Bu arada yemeğin bitince ortaya hamur ve pudra şekerinden yapılan Ziggi Tatlısını istemeyi de unutmayın!

Ziggy Cafe: InstagramKonum

Ziggy Cafe Adres: Ürgüp, Tevfik Fikret Cd No:24, Nevşehir

Seten Restoran Kapadokya Konum

Seten Restoran Kapadokya
Seten Restoran Kapadokya

Cumartesi akşamı da Kapadokya’nın ünlü restoranlarından Seten Restoran’ı tercih ettik. Şık bir Anadolu taş evinde  yer alan Seten Restoran, bulunduğu yöreden özel lezzetler sunuyor. Ben Seten’de Anadolu’ya özel bir çorba olan kuzu etli ve erişteli Tutmaç Çorbası içtim; tavsiye ederim, çok lezzetliydi. Daha sonrasında ise ana yemek olarak Hünkar Beğendi istedim. Seten hem başlangıç hem de ana yemek seçimimde benden tam puan aldı; ancak içli köfte ve mantı sipariş veren arkadaşlarım çok memnun kalmadılar onu da söylemek istiyorum. Seten’e giderseniz çok riske girmeden, oranın yöresine ait yemekleri seçin derim. Bu arada Seten’in kendisine ait kırmızı ev şarabı var; diğer Kapadokya şaraplarına göre çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

Seten Restoran: InstagramKonum

Seten Restoran Adres: Aydınlı Mah. Aydınlı Sok. No:40 Göreme/Nevşehir

Ehlikeyf Restoran Kapadokya Konum Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya Ehlikeyif Lisya
Ehlikeyf Restaurant

Ve geldik, Kapadokya turumuzda en çok denemek istediğimiz Testi Kebabı’na. İç Anadolu’ya ait bir et yemeği olan Testi kebabını en lezzetli nerede yeriz araştırmalarımızda sürekli olarak karşımıza Ehlikeyf Restoran çıktı. Adını da sempatik bulduğumuz Ürgüp’te bulunan restorana pazar akşamı gittik. Başlangıçta gelen mezelerimiz ve ana yemek olarak gelen testi kebabı çok lezzetliydi. Kapadokya’ya gidip testi kebabı yemeden dönmek istemiyorsanız, Ehlikeyf’i kesinlikle öneriyorum.

Peki bu testi kebabının özelliği ne? Testi kebabı yaparken, bir testinin içerisine soğan, biber gibi sebzelerle birlikte et yerleştiriliyor; ve testinin ağzı hamur ile kapatılıyor. Bu testi 2-3 saat boyunca açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış bir ateşte pişiliyor. Sofraya geldiği zaman da testi kırılıyor ve içerisindeki et tabaklara servis ediliyor. Yukarıda Ehlikeyf Restoran’da testiyi kırarkenki fotoğrafımı görebilirsiniz 🙂

Ehlikeyf Restoran Adres: Cumhuriyet Meydanı. No:6, Ürgüp, Nevşehir

Kapadokya’da Şarap Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokyada Şarap
Kapadokya

Kapadokya’nın şarapları da ünlü; lokal ünlü iki adet şarap markası var; birisi Turasan, diğeri ise Kocabağ. İkisi de tam olarak benim damak tadıma uymasalar da, Ziggy’de içtiğimiz Kocabağ’ın rose şarabı soğuk olarak günümüze keyif verdi. Şarap tadımı yapmak isteyenlere, Ürgüp’te Turasan Fabrikası’na gitmelerini ve güzel fabrikayı gezmelerini öneriyorum.

Kapadokya’da Çanak Çömlek Kapadokya’da Yapılacak Aktiviteler

Kapadokya’ya gelmişken çamurdan çömlek yapmadan olmaz dedik ve rotamızı Çavuşin Köyü‘ne doğrulttuk. Burada Yaşar Şibik’in işlettiği Çömlek Atölyesi’ne gittik. Ben çömlek yapımını çok merak ediyordum, o yüzden oraya ait olan şalvarı giyip, kendimi çömlek yapmaya çalışırken buldum 🙂 Keyifli workshop’un sonunda biraz alışveriş yapalım dedik; Şibik Albay Çömlek Atölyesi’ndeki çalışmalardan evimize de aldık.

Seramik Tuna Lisya

Not: Yaşar Şibik Atölyesi’ne ulaşmak isterseniz kartvizitinden bulduğum telefonunu burada yazıyorum: 0531 601 5666 ([email protected]); workshop için Yaşar bey’i arayabilir ve geleceğiniz saati workshop için ayırtabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Gökçe Kaya’dan 2 Günde Kapadokya

Kapadokya’da Atraksiyonlar Kapadokya’da Neler Yapılır

_Kapadokya’da ATV Turu Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya’ya gittiğiniz zaman yapabileceğiniz aksiyon dolu programlardan biri Göreme’nin merkezinde göreceğiniz ATV’lerden kiralamak ve vadilerin arasında 2 saatlik eğlenceli bir yolculuğa çıkmak.

_Kapadokya’da Balon Turu Kapadokya Gezilecek Yerler

Ve geldik birçok kişinin Kapadokya’ya gitme sebebine… Kapadokya’daki o eşsiz balon manzarasını görmek isteyenler, sabah 5’te kalkıp gün doğarken balonlarının havalanacakları yerlere gidiyorlar. Ortalama bir buçuk saatlik balon yolculuğunda hayatlarının deneyimlerini yaşıyorlar. Balona binerken dikkat etmeniz yereken iki şey var; yükseklik korkunuz olmadığından emin olun; bir de ciddi anlamda sıkı giyinin, çünkü sabah ayazında yükseklere çıkarken gerektiği kadar kalın giyinmemek balondan zevk almanızı engelleyebilir.

Benden bu kadar… Cumartesi sabahtan gidip, pazartesi 12:00 uçağıyla geri döndüğüm Kapadokya tatilim gerçekten çok keyifli geçti. Tabii havanın kasım sonuna göre harika olmasının ve sevdiğim insanın yanımda olmasının da etkileri büyük diye düşünüyorum… Dünyanın her tarafından binlerce turist peribacalarını görmeye geliyor; biz ise burası yanı başımızdayken gidip görmeye üşeniyoruz. Size tavsiyem en yakın zamanda Kapadokya’yı peribacaları, muhteşem manzarası, balonu ve yöresel lezzetleriyle deneyimlemeniz. Şimdilik Kapadokya mevsimi soğuklardan dolayı birazcık kapanmış olsa da, Nisan-Mayıs için şimdiden hayaller kurmaya ve programınızı yapmaya başlayabilirsiniz…

Herkese sevgiler!