Galeri Apel yıllık programında en az bir kez günümüzden bir konuyu ele almaya çalışıyor ve çok sayıda sanatçının bu konudaki farklı yorumlarını izleyici ile paylaşıyor. Galeri Apel’in 14. Uluslararası İstanbul Bienali ile eşzamanlı düzenlediği serginin bu seneki teması ise “maden-cevher”. Doğada çoğu zaman yer altında saklı olan, keşfi, işlenmesi, kullanımı bütün insanlık tarihi ile paralel olarak gelişmiş, günümüzde ise bağımlı hale geldiğimiz madenlerin sanatçılar tarafından farklı yorumlarını görmek için sayılı günler kaldı.

DSC_0778

Galeri Apel 31 Ekim’de bitecek olan sergisini ilgi ile gezmemin nedenlerinden biri tek bir tema olması. Tek bir konu üzerinde farklı sanatçıların farklı bakış açılarını görmek kişisel olarak her zaman çok daha fazla sorgulamamı sağlıyor.

DSC_0781

22 sanatçıya ait çalışmaların yer aldığı sergi galerinin 2 katına yayılmış durumda. “Maden-Cevher” temasından yola çıkarak yakın geçmişimizde Soma faciasından, güncel konulara, farklı materyaller ile oluşmuş eserler oldukça dikkat çekici. Ayna yansımaları ile hem kendini tamamlayan, hem yer altına güzel bir gönderme olan yerleştirmeler mekanda oldukça farklı boyutlara taşıyor izleyiciyi. Kömür, değerli-yarı değerli taşlar, onlara ulaşmaya çalışan insanlık, işleme, sömürme, ev geçindirme vb. konulara değinen çalışmalar, tuğla duvarlı galeride oldukça fotojenik bir sergi ile karşılaşmamızı sağlıyor.

IMG_7597

Şirin İskit’e “Ocağımız Hep Tütsün” isimli dev alev renkleri, dokusu ile mekanı ısıtırken, bir başka çalışma insanın kalbine çok yakın zamanda yaşadığı Soma faciası hislerini oturtuyor. Galeri kurucusu Nuran Terzioğlu basın metninde kömür ocaklarında bulunan galeri ve sanat faaliyetlerinin yürüdüğü galeri arasındaki bağlantıyı şu şekilde dile getiriyor: “Maden ocaklarında kömür, bakır gibi madenleri yeraltından dışarıya taşıyan yola galeri denilmesi günümüz sanatında galerilerin yüklendiği işlevi de hatıra getirebilir. Kültürel faaliyetlerin belki de en insani olanlarından biri sanat üretimidir. Galerilerde hayat bulan sanat eserlerinde yakın tarihin izleri, çağrışımları, değerleri saklıdır. Aynı zamanda, madenlerdeki son derece zorlu çalışma koşulları, maden kazalarındaki emek-kırım, tarihi ve güncel emek sömürüleri üzerine kurulan ihtişamın aldatıcı büyüsü de sanat eserlerinin üretiminde farklı çıkış noktaları oluşturur.”

IMG_7606

Sergide Yer alan sanatçılar: Endam Acar, Aydan Baktır, Zeynep Birced, Fırat Bingöl, Bayram Candan, Sakine Çil, Can Göknil, Aslımay Altay Göney, Güler Güngör, Esra Carus Gülaydın, Şirin İskit, Aziz Kanat, Kurucu Koçanoğlu, Suzy Hug Levy, Lerzan Özer, Emre Senan, Maria Sezer, Zeynep Perinçek Signoret, Rüçhan Şahinoğlu, Yıldız Şermet, Gamze Taşdan, Shirley Verette

Maden-Cevher sergisini 31 Ekim’e kadar ziyaret edebilirsiniz.

Galeri Apel Adres: Hayriye Cad. No:5 Galatasaray, Beyoğlu / İstanbul