Türkiye’nin En İyi Fotoğrafçıları ve Fotoğrafları

Türkiye’nin en iyi fotoğrafçılarını belirlemek elbette haddimize değil ama kendi alanlarında fark yaratmış yedi değerli fotoğraf sanatçısını sizlerle tanıştırmak, büyüleyici fotoğraflarından bazılarını sizlerle paylaşmak istedik.

Türkiye’nin En İyi Fotoğrafçıları

Ara Güler

1953’de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı’na katıldı ve İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antalojisi” onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Ara Güler’in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplık’ta, ABD’de Rochester Georg Eastman Müzesi’nde, Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu’nda yer alıyor. Güler’in fotoğrafları aynı zamanda Köln Mueseum Ludwing’de Das Imaginare Photo Museum’da sergileniyor. Sanatçı, ne yazık ki Ara Güler Müzesi’nin açılmasından bir süre sonra, 2018 yılında aramızdan ayrıldı.

Websitesi | Instagram

İlginizi çekebilir: Recep Cebiroğlu’dan “Ara Güler’in Kıymetini Bilmek” ve Gülfem Karcı’dan “Magnum: Efsanevi Fotoğraf Ajansının Hikayesi”

Şinasi Barutçu

Şinasi Barutçu
Şinasi Barutçu

1950’de Ankara’da Türkiye’nin ilk fotoğraf kulübünü kuran, 1955’te Adana’da Türkiye’nin ilk renkli fotoğraf sergisini açan sanatçı, aynı zamanda Leica fotoğraf makinesine sahip olan ilk Türk fotoğrafçı. Türkiye’de fotoğrafçılık eğitimini başlatan ve yayılmasını sağlayan kişi olarak sanat tarihimize geçen Barutçu, 1985’te aramızdan ayrılmış.

Sami Güner 

y0i8rohfeiw09ou-zbksf3svhs

Türkiye’de fotoğraf alanındaki ilk devlet sanatçısı ünvanını alan kişi ve Fotogen’in kurucu başkanıdır. Türkiye’yi köşe bucak gezerek fotoğraflamış ve bu fotoğraflarıyla yurt dışında açtığı sergilerle Türkiye’nin tanıtılmasını sağlamıştır. 1991 yılında, Bursa’daki bir sergisinin dönüşünde Bolu’da geçirdiği trafik kazası sonucu aramızdan ayrılan Sami Güner’in anısına, günümüzde pek çok fotoğraf yarışması düzenleniyor.

Türkiye’nin Yaşayan En İyi Fotoğrafçıları

Onur Ercoşkun

Paris Magnum Ajansı’na davet edilen ikinci Türk ve European Month Of Photography’nin Viyana ayağı olan Eyes On’da seçilen 50 fotoğrafçıdan biri oldu. Ercoşkun’un ülke çapında başlatacağı genç fotoğrafçılara yönelik sosyal sorumluluk projesinin hazırlıkları devam ediyor.

Websitesi | Instagram

Kamil Fırat

y0i8rohfeiw09ou-r1jz839014
Kamil Fırat

Museum of Modern Art’ta fotoğrafları sergilenen ve göstergebilim üzerine çalışmaları olan bir fotoğrafçı. Aynı zamanda Ansel Adams ekolünün Türkiye’deki en iyi temsilcisi. Fotoğrafları Belçika Anvers Fotoğraf Müzesi ve Almanya Bochum Müzesi koleksiyonlarında yer alıyor.

Mert Alaş

Moda fotoğrafçılığı alanında Türkiye’yi temsil eden bir fotoğrafçı. Başarı hikayesi yıllar önce dil eğitimi için gittiği Londra’da Marcus Piggott ile tanışmasıyla başlamış. Türkiye’den çıkıp dünyada modaya, müziğe, pop kültüre, modern sanata yön veren çembere dahil olmuş belki de tek isim.

Instagram

Yener Torun

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde aldığı mimarlık eğitimini fotoğrafçılığa olan ilgisiyle birleştirerek az bilinen İstanbul mahallelerinde renklerin ve geometrinin ön plana çıktığı fotoğraflar çekmeye başladı. Fotoğrafları başta The Guardian ve The Washington Post olmak üzere birçok yabancı basında yankı uyandırdı. Torun özellikle çektiği miminal fotoğraflarla tanınıyor.

Websitesi | Instagram

Ataşehir’de Midye Dolma mı? Üstelik Bodrum’dan…

Dedim, abartma; yok dedi, valla çok iyi. Neyse bir güzel gittik meyhaneye, ne göreyim dersiniz… Ben meyhanede satıyorlar sandım sadece Selin bana öyle deyince, kapının orada bildiğin midye dolması, tezgahı ve önünde de midye tezgahıyla midyeciye benzemeyen bir tip. Hayırlısı diye geçirdim içimden. Girdik içeri, verdik siparişimizi. Bir baktım ki bu benim midyeciye benzemeyen tip içeride, arada gelip-gidip garsonluk yapıyor. Sonra kendisinden öğrendim ki kendisi şef komiymiş 🙂

22 Nisan

Yedik, içtik, sohbetimizi ettik Selinle. Fakat beni bir merak aldı, gittim midye dolmacının yanına. Başladım midye dolmaları yemeye. Nasıl güzeldi anlatamam. Bir kere deniz kokusu geliyor burnunuza. İçinin pilavı tam kıvamında. Doğal olarak midye dolmacımızın beynini yemeye başladım; kimsin, bu dolmalar nereden geliyor vs. Öğrendim ki adı Onur. İlginç de bir kişiliği var. Bir kere Ortaköylü, bildiğiniz Boğaz çocuğu. Üstelik kendisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğrafçılık bölümü mezunu, senelerce fotoğraf sanatı ile uğraşarak hayatını kazanan, görüntü yönetmenliği yaptığı bir filmle uluslararası bir film festivalinde ödül kazanmış bir tip. Sordum tabii ki ne alaka? (İşin doğrusunu söylemek gerekirse muhabbette iyiydi, hatta öyle ki Selin de yanımıza geldi hesabı kapatıp, çünkü kızı yalnız bıraktım, başladık üçümüz sohbet etmeye.)

9 Nisan

 

“Ben senelerce bu ülkede sanatımı yaparak hayatta kalmaya çalıştım. Bir şekilde geçimimi sağladım. Ama sen de biliyorsun ki ülkemiz ne sanata ne de sanatçıya gerektiği değeri vermeyen bir yer. Öyle ki ben yurt dışında bilinen bir sanatçıyken, ülkemde çevrem hariç çok bilinmeyen ve butik işler yapan biriyim. O yüzden baktım olmayacak, hem sanatımdan hem ülkemden soğuyorum; hayatımla ilgili radikal bir karar aldım: Yaptığım sanat fahişeliğine son verip kendi işimi yapmaya başlamalıyım dedim. Tabii belirli bir süre araştırmayla geçti. Sonunda, ben de senin gibi midye dolma delisiyim, üstelik yarı Bodrumlu sayılırım, dedim ki ben en güzeli midye dolma satayım, kendime bir marka yaratayım. Araştırmamı yaptım, bu işi yapabileceğime karar verdikten sonra kendime bir marka yarattım “Bi’ Midye” diye. Sonrasında tezgahımı ayarladım, midye dolmaları alacağım yerle anlaştım vesaire derken sıra geldi yer bakmaya. Yer bakma aşamasında ise şanslıydım, çok uğraşmadım; sağ olsun yemek yediğiniz meyhanenin ortakları arkadaşlarım bana burada durma izni verdiler. Daha çok yeniyim ama en azından böylelikle bir şekilde hem kendi işimi yapıp paramı kazanıyorum hem de onlara yardım ederek gelecekteki hayallerimi gerçekleştirmek adına işi öğreniyorum” diye anlattı Onur hikayesini.

8 Nisan

Yolunuz Ataşehir taraflarına düşerse, üstelik canınız midye dolma çekerse hem ilginç bir kişiliğe sahip midye dolmacı Onur Ercoşkun ile tanışır hem de leziz mi leziz midye dolmalarından tadarsınız.

16 Nisan

Not: Piyasaya göre biraz pahalı olsa da Onur’un dolmalarının yedikten sonra aklınıza fiyat filan gelmiyor. Şöyle diyim o gün karnım midye dolma ile doydu ve midye fesadı geçiriyordum resmen. O günden beri evime de yakın olduğu için arada sipariş hattından Onur’u arayıp sipariş  veriyorum. Çok mutluyum. Midye dolma FOREVER!

30 Nisan

Adres: Barbaros Mah. Ihlamur Blv. Leylak Sok. Ağaoğlu My World Andromeda, Batı Ataşehir, Ataşehir / İstanbul