Tiyatro Keyfi’nin kurucusu Kemal Başar, bu sezon çok farklı bir projeye imza atıyor. Bir oyunu değil öyküleri tiyatro sahnesine taşıyor. Bu öykülerin sahibi de Emrah Serbes olunca, biz hayranlarının da koşarak bu projeyi izlemesi kaçınılmaz oluyor. “Öykülerden Oyunlar”, edebiyatla tiyatronun arkadaşlığına tanık olabileceğiniz, dinlemesi de izlemesi de keyifli bir çalışma olarak listemde yerini alıyor.

oykulerden_oyunlar_son
Emrah Serbes’in Öyküleriyle Savaş Başar’a Saygı Duruşu

Kemal Başar, tiyatro sezonunun açılışını Shakespeare’in Bütün Eserleri’yle yaptı. 24 Kasım’da ise özgün projesi Öykülerden Oyunlar ile tiyatro keyfimizi pekiştirdi. Bu proje aslında Kemal Başar’ın babası, tiyatro ve sinema oyuncusu Savaş Başar’ın anısını yaşatmak üzere gerçekleştirilmiş. Öykülerden Oyunlar’ın yaratıcısı Savaş Başar. Kendisi, tiyatroya yeni bir biçem ve soluk getirdiği, tek bir sandalyenin dekor olduğu ve şekilden şekile girdiği Öykülerden Oyunlar’la tüm ülkeyi dolaşmış. Şimdi ise bayrağı oğlu devralmış ve Emrah Serbes’in öykülerini seçerek günümüzün Öykülerden Oyunları’nı sahne sahne gezerek bize sunuyor. Yazarın Emrah Serbes olması projeyi bence daha da güzel kılıyor. Çünkü bu bu öyküler farklı, erken kaybedenlerin öyküleri… Paramparça hikayeler… Hüzünlü, matrak, coşkulu…

Öykülerden Oyunlar, bir anlatı tiyatrosunun örneği niteliğinde. Bu anlatımda sahneyi iki kişi paylaşıyor. Biri 15 yıl sonra yeniden seyirci karşısına çıkan, projenin sahibi Kemal Başar. Diğeri ise tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Hakkı Ergök. İlk önce Kemal Başar başlıyor, Cahide hikayesiyle, sonrasında ise Hakkı Ergök Hüzünlü Piç ile devam ediyor. Sırayla sahneye çıkıp Hisler Ansiklopedisi, Bira ve Kahve, İyileşen Adam, Ayşenur’un Ablası, Sen Gittin öykülerini anlatıyorlar. Oyunda finali Kapanış Konuşması ile Hakkı Ergök yapıyor. Hikayeleri o kadar güzel anlatıyorlar ki, hiç bitecekmiş gibi gelmedi. O bir saat asla yetmedi, bir saat daha izlesem doyar mıydım, emin değilim.

emrahserbes
Emrah Serbes

Bu arada bir yandan sevdiğim öyküleri dinlemekten mutlu oldum bir yandan da anlatılmasını beklediğim öykülerin olmadığını görünce hayal kırıklığı yaşadım. Bir Galip İşhanı olmalıydı bence, hatta final bu öyküyle yapılmalıydı. Anneannemin Son Ölümü’nü de bekledim, Denizin Çağrısı’nı da… Ancak bu öykülerin ve yenilerinin de anlatılacağı yönünde umudum hala var. Kim bilir belki bir sonraki sezon Emrah Serbes’in başka öyküleriyle bu proje devlam eder.

savasbasar
Savaş Başar

Başarılı iki tiyatro insanı sahnede olunca oyunculuklarının ve anlatımının ne kadar güzel olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Daha ilk cümlede hikayeye giriyoruz, hikaye bitiyor ama hala hikayenin içinde yüzüyoruz. Kemal Başar’ı sahnede de izlemek ayrı bir keyifti. Benim için daha keyifli olan Hakkı Ergök’ü bu sefer kanlı canlı karşımda görmek ve gözümü kırpmadan seyretmek oldu. Çok çok başarılıydı. Anlatımlarının en güzel tarafı son öykülerini şarkıyla bitirmeleriydi. Kemal Başar son öyküsünde şarkı söylemeyi başlattı. Hakkı Ergök ise final hikayesini şarkıyla bitirirken Kemal Başar da sahneye gelip ona eşlik etti. Arkada ise Savaş Başar’ın resmi vardı. Kısaca şarkılı ve duygulu bir final oldu.

kemalbasar
Kemal Başar

Biz sadece hikayeleri dinlemedik. Bir kısmını izledik, bir kısmını klip formatında seyrettik. Mesela Cahide hikayesinde, arkada hikaye anlatıcısıyla tüm karakterler bir animasyonla canlandırıldı. Hikaye daha ilginç ve daha komik oldu. İyileşen Adam, nasıl biriymiş diye gözümüzün önünde canlandırmaya gerek kalmadı, bizzat gördük. Hisler Ansiklopedisi’nde yağan yağmurda hepimiz ıslandık. Son olarak da şarkılar eşliğinde Savaş Başar’ı hep birlikte andık. Anlatımı böyle zenginleştirmede rejisör Tayfun Dinçer ve ışık tasarımını gerçekleştiren Yüksel Aymaz’ın eline sağlık. Müzikler Orhan Enes Kuzu’ya emanet edilmiş ve kendisi de bu emanete başarıyla sahip çıkmış. Animasyon ve canlandırma videolarının sahibi VSG Production’ın da başarısını belirtmek gerek.

öykülerden oyunlar
Emrah Serbes’in Öyküleriyle Savaş Başar’a Saygı Duruşu

Kısacası, Öykülerden Oyunlar klasik bir tiyatro oyunu formatından çıkıp sahnede farklı bir proje izlemek, Emrah Serbes’in zekasını ortaya koyduğu öykülerini iki usta isimden dinlemek ve Savaş Başar’ın anısı önünde bir kez daha saygıyla eğilmek için mutlaka izlenmeli. Sezonun bitmesine çeyrek kala listenizde böyle bir oyun da olmalı. Şimdiden iyi seyirler…