Mustafa Kemal, İspanya Kralı VIII.Alfonso, Agatha Christie ve dönemin pek çok önemli isimlerinin ziyaret ettiği tarihi bir Rus restoranı... Adını Paris’teki ünlü ” Regence” lokantasından alan ve günümüzde ilk kurulduğu yer olan Beyoğlu Panayia Kilisesi’nin hemen yanında, Olivya Geçidi Sokak No:7’de mukim 1924 İstanbul’da zaman adeta 1930’larda durmuş. Rejans adı ile açılması 1931’e tarihlenmekle birlikte öyle zannediyorum ki 1924’te aynı yerde açılan Turquoise Restoran’ın devamı niteliğinde olduğu için işletmenin günümüzdeki sahipleri adını “1924 İstanbul ” olarak belirlemişler.

Ölümden Kaçmış, Her Şeyini Kaybetmiş İki Kadın  

Rusya’da Bolşevik Devrimi’nin gerçekleşmesi ile yaklaşık 200.000 rejim karşıtı asilzade, burjuva, yüksek rütbeli subay Kırım Limanı’ndan İstanbul’a gelmiş. Bütün malını mülkünü bırakan ve ancak canını kurtarabilen Ruslar İstanbul’da çok zor koşullarda çalışmak zorunda kalmışlar. Erkekler oldukça ağır işlerde çalışırken, kadınların birçoğu ise yoksulluktan fuhuşa sürüklenmiş. Vera Çirik ve Veronika Protoppova ise bu zorlu koşullarda Tevfik Manars ile ortak olup Rejans’ı açmışlar. Zamanında soylu Rus kadınlarının servis yaptığı, eski Grand Dük ’lerin şef garson olduğu bir mekân Rejans. Kurulduktan kısa bir süre sonra büyük bir üne kavuşmuş. Asma katta loca şeklindeki balkonunda çalan Rus Orkestrası ve eşsiz yemekleri ile 1930’ların Türkiye’sinde önemli bir eğlence merkezi haline gelmiş. Öyle ki kurulduğundan bu yana Mustafa Kemal Atatürk’ten Ecevit’e, Ara Güler’den Enis Batur’a kadar birçok ünlü isim, gazeteci, yazar, şair, akademisyen, politikacı, yabancı konsolosluk mensupları Rejans’ın müdavimi olmuşlar.

Büyüleyici Ambiyans

1924 İstanbul, günümüzde anılarda anlatılan “Eski Pera”‘yı biraz olsun deneyimleyebileceğiniz bir mekân. 1976 yılında büyük bir yangın geçirmiş olmasına rağmen başarılı bir tadilat süreci ile dekorasyon aynen korunmuş.  Dış kapısındaki merdivenlerden çıkıp, tiyatro perdesini andıran bordo perdenin arkasına geçtiğinizde zaman tünelinde yolculuk yapmış hissine kapılıyorsunuz. Yüksek tavanı, yerinde ışıklandırması, zevkli dekoruyla çok özel bir mekân.

Menü ve Reçeteler İlk Günkü Gibi

Avrupa’da aynı reçetelerle nesiller boyu devam eden restoranların aksine Türkiye’de bu devamlılık iki nesilden öteye gidememekte, devam etse dahi aynı kalite sürdürülememekte. 1924 İstanbul ise bu durumun bir istisnası. Asıl sahipleri vefat etmiş, işletme birkaç kere el değiştirmiş olmasına rağmen tariflerin korunmasına her zaman büyük özen gösterilmiş.

Masaya oturur oturmaz başlangıç ikramı olarak kaliteli bir turşu ve somonlu tereyağı ile sıcacık ekmekler geliyor. Rus kültüründe çok yaygın olan “Borç Çorbası” başlangıç için denemeye değer. Bir Rus böreği olan kıymalı “Piroshky “ise Türk damak tadına çok uygun, lezzetli bir ara sıcak. Aslında Batı Ermeni Mutfağı’na ait bir meze olan “Topik “in de iyi bir örneğini 1924 İstanbul’da yiyebilirsiniz. Ancak bunlardan çok yiyerek karnınızı doyurmamalısınız zira ana yemekler arasında harika seçenekler var ve porsiyonları oldukça doyurucu. Bir 1924 İstanbul klasiği ve kırmızı et sevenler için çok iyi bir seçenek olan “Dana Stroganoff“, kibrit patates eşliğinde sunuluyor. Kullanılan et, İstanbul koşullarına göre kaliteli ve yumuşacık. Favorim olan içi üç baharatlı tereyağı ile doldurularak yapılan “Tavuk Kievsky” ise mutlaka denenmeli. Bıçağınızı değdirdiğiniz anda içindeki özel baharatlı tereyağının kokusu bir anda iştahınızı kabartıyor, yumuşacık eti ise adeta ağzınızda eriyip gidiyor. Bir diğer favorim ise “Kaya Levreği“. Kırmızı havyar ile servis edilen levrek, ne zaman yesem hep çok taze ve lezzetli. 

En klasik içeceği olan ve limon kabuğu zarı ile aromalandırılan özel “Sarı Votka” adeta bir efsane. Yeterince soğuk olması için buz dolu bir kabın içinde bekletilen Sarı Votka, kendine özgü orijinal kadehlerinde servis ediliyor.

Eğer votka tercih etmezseniz mekâna özgü kokteyller, yelpazesi çok geniş olmamakla birlikte kaliteli ithal şarap çeşitleri de bulunmakta. Bu tavsiyelerin dışında menüde bir Rus mantısı olan Pelmeni, farklı mezeler, havyar ve diğer ana yemek çeşitleri mevcut.

Oldukça şık bir restoran olan 1924 İstanbul özel yemekler, kutlamalar için çok müsait bir mekân; çalışanlar ilgili ve nazik; fiyatlar, böyle bir mazisi olan, kaliteli ve farklı yemekler sunan bir yere göre ortalama; özellikle hafta sonu için rezervasyon gerekli.

Kapak Fotoğrafı: Instagram.com/@1924istanbul

İlginizi çekebilir: Gökçe Ece Oksay’dan Pandeli Lokantası