Kış günlerini artık kayak tatilleri gibi küçük molalar dışında, küresel ısınmanın da katkısıyla geçmişte olduğu kadar yoğun yaşayamıyoruz. Yine de aradığımız kış hissini filmler aracılığıyla sağlamak mümkün. Kışseverlerle sporseverleri bir araya getirecek olimpik kış sporlarını başrole alan filmleri sizler için derledik.

I Tonya | Fotoğraf: lwlies.com

Olimpik Kış Sporlarıyla İgili 5 Film Önerisi

Cool Runnings
Cool Runnings

Cool Runnings

90’lardan bir komedi filmiyle başlayalım. Gerçek bir olimpiyat hikâyesinden esinlenilerek yazılmış ve çekilmiş Cool Runnings, Kanada’nın Calgary kentinde düzenlenen 1988 Kış Olimpiyatları‘nda ilk kez bu dalda yarışan Jamaika bobsley takımının komik ama gerçek başarılarından ilham alıyor. Kısa mesafe koşucusu bir sporcu Olimpiyat Oyunları’ndan diskalifiye edilince, ülkesinde kimsenin adını duymadığı bir spora gönül veriyor ve Jamaika’nın ilk bobsley takımını kurup Kış Olimpiyatları’na göz dikiyor. Daha önce hiç kar görmemiş ve soğuğa hiç de alışık olmayan bir grup sporcunun kayak tesislerindeki varlığı bile insanların onlara gülmesine neden olsa da, takım ruhu ve azim her şeyin üstesinden gelebiliyor. Kolay kolay unutmayacağınız esprileriyle Cool Runningssizi bu yılki bobsley yarışlarını takip etmeniz konusunda da kışkırtırsa şaşırmayın!

Miracle,
Miracle

Miracle

Takım sporlarının birleştirici gücüne inananlardansanız, ilham verici bir başarı hikâyesi ve epik bir spor filmi var sırada: Miracle, ABD’nin New York eyaletinde, Lake Placid kentinde düzenlenen 1980 Kış Olimpiyatları‘ndaki mucizevi bir zaferi konu alıyor. Adeta Soğuk Savaşı buz hokeyi pistine taşıyan ve spikerin “Mucizelere inanır mısınız?” çığlıklarıyla akıllarda kalan Sovyetler Birliği – ABD karşılaşmasını anlatan film, sporcu geçmişinin ardndan antrenör olarak harikalar yaratan Herb Brooks’u (Kurt Russell) merkezine alıyor. ABD buz hokeyi takımı, güçlü ve yenilmez olduğu söylenen bir takımın üstesinden azimle ve takım ruhuyla geliyor.

I, Tonya
I, Tonya

I, Tonya

90’larda artistik buz pateni yarışlarının ne kadar popüler olduğunu hatırlıyor musunuz? İşte bu popülaritenin en önemli sebeplerinden biri ABD’deki bir skandalının ardından sporun adının sıkça anılmaya başlanmış olmasıydı belki de… Önemli bir yarış öncesi, rakibi Nancy Kerrigan’ın bacağını kırdırmakla suçlanan Tonya Harding‘in uçarı karakteri, deli dolu halleri ve nevi şahsına münhasır tüm özellikleri bu yılın çok konuşulan filmlerinden birinde hayat buldu. Tüm karanlık yanlarına rağmen iyi bir komedi olarak değerlendirilebilecek, 3 dalda Oscar adaylığı elde eden I, Tonya‘da sporcuyu Margot Robbie başarıyla canlandırdı. Artistik buz pateni yarışlarını izlerken, arada sinemaya da uğrayın ve 20-30 yıl öncesine ışınlanarak Tonya Harding’in hikâyesini dinleyin. (I, Tonya, 16 Şubat Cuma günü vizyondaki yerini alıyor.)

Eddie the Eagle
Eddie the Eagle

Eddie the Eagle

Kış olimpiyatlarında hep yıldız sporcuların ya da başarı hikâyelerinin yeri yok elbette. Eddie the Eagle, aynı takma adlı efsane sporcunun başarısızlık hikâyesini anlatıyor! Eddie Edwards, Olimpiyat kurallarındaki bir açıktan faydalanarak tüm başarısızlığına rağmen ülkesi Büyük Britanya’yı 1988 Kış Olimpiyatları‘nda temsil etmiş. 60 yıl sonra ilk kez ülkesi adına kayakla atlama dalında yarıştığından olsa gerek, yarışlarda sonuncu gelmesine rağmen ülke rekorunu uzun yıllar elinde tutmuş. Eddie ‘The Eagle’ Edwards’ı filmde Taron Egerton canlandıyor, ona asi antrenörü rolünde Hugh Jackman eşlik ediyor. Akılalmaz ama gerçek bir spor olayından uyarlandığı için yeterince ilgi çekici olmasının yanında, Eddie the Eagle her şeye rağmen hayallerinizin peşinden koşmayı öğütleyerek ilham veriyor. Bu arada konunun teknik kısmında takılıp kalanların merakını da hemen giderelim; Olimpiyat Komitesi’nin 1990 yılında çıkardığı “Eddie ‘The Eagle’ Kuralı” sonucunda kurallardaki açık giderilmiş ve olimpik sporcularda daha önce uluslararası bir yarışmada %30’luk başarı diliminde ya da ilk 50 içinde yer alma önkoşulu aranmaya başlanmış.

Icarus
Icarus

Icarus

Ve son olarak bir belgesel… 90. Akademi Ödülleri’nde En İyi Belgesel kategorisinde aday gösterilen filmlerden Icarus, yukarıda da sözü geçen bir skandalın perde arkasını araştırıyor. Açığa çıkarılan doping skandalının ardından Rusya Olimpiyatlar’dan uzaklaştırılmış, Rus sporcuların 2018 Kış Olimpiyatları’nda Rusya adına ve Rus bayrağı altında değil, Rus Olimpik Sporcular adı altında yarışmasına izin verilmişti. Yıllar öncesine giden Icarus, doping alarak bir bisiklet yarışını kazanmayı hedefleyen ve bunu doping testlerini geçerek nasıl başarabileceğini görmek ve belgelemek isteyen yönetmen Bryan Fogel‘in planlarıyla başlıyor. Fogel’in yolları Rus doping skandalının ardındaki önemli isimlerden, önce bu sürecin itirafçılarından ardından Putin’in hedeflerinden biri haline gelecek Grigory Rodchenkov ile keişsiyor. Tüm bu süreç hakkında detaylı bilgi alırken, bir yandan bir aksiyon filmine ya da bir politik gerilime dönüşen bu belgeseli bir solukta izleyeceksiniz.

Kapak Fotoğrafı:

İlginizi çekebilir: SineMagger’dan İzlemeniz Gereken 10 Spor Filmi listemize