Ekim ayı geldiyse, yeni tiyatro sezonu gelmiş demektir. Sahne üstündekiler kadar biz oyun tutkunları için de heyecanlı bekleyişte mutlu son. Uzun bir aradan sonra ilk kez kısıtlamalar olmadan, salonlar tıpkı eski günlerdeki gibi perdelerini açıyor, yeni oyunlar beğenimize sunuluyor. Tiyatrolar selam vermek için, bizler de alkışlamak için hazırsak, gelsin yeni oyunlar, çınlasın alkışlar!

2022-2023 Tiyatro Sezonu
2022-2023 Tiyatro Sezonu | Fotoğraf: unsplash.com/@dmjdenise

Mevsimlerden sonbaharsa ve takvimler Ekim ayını gösteriyorsa, hoş geldin 2022-2023 tiyatro sezonu! Yaz mevsimi, tiyatrolar için oldukça hareketli geçti. Bir yandan yeni oyunlar yazılıyor, bir yandan provalar yavaş yavaş başlıyor, salonlar hazırlanıyor ve sosyal medyadan müjdeli haberler geliyor. Karşılığında tiyatrosuz olmaz diyen bizlerin de sabırsızlığına, oyun listeleri hazırlama telaşı karışıyor. Sonuç olarak, kemerlerimizi bağlıyor ve sezona hızlı bir giriş yapıyoruz. İşte, sahnenin karşısında yerimizi almamıza sebep yeni oyunlar:

2022-2023 Tiyatro Sezonunda Yeni Oyunlar

Tek Kullanımlık Hikaye, Kumbaracı 50

Tek Kullanımlık Hikaye, hayatlarındaki küçük kayıpların üstüne, iklim krizinin ve değişen kent yaşamının büyük sorunlarına birlikte dalan üç kişinin hikayesini konu alıyor.

Yazan: Volkan Çıkıntıoğlu
Yöneten: Gülhan Kadim
Oyuncular: İsmail Sağır, Meriç Rakalar, Murat Kapu

Dünya Yerinden Oynar, DasDas Sahne

Dünya Yerinden Oynar, özgür ruhlara müzikli bir oyun… Herhangi bir yerde, belki uzakta bir ülkede ya da önünden geçtiğiniz bir evde duyabilirsiniz kadınların sesini!

Yazan: Şebnem İşigüzel
Yönetmen: Mert Fırat

Oyuncular: Alara Canay, Emine Doruk / Gökşen Ateş, Melisa Akman, Özge Borak, Özge Fışkın, Rana Büyükyılmaz, Su Soni

 

Eve Dönüşler, Moda Sahnesi

Eve Dönüşler, oğulları Gustav’ın kaybolmasıyla birlikte onun öldüğüne inanan anne ve babanın, bir gün oğulları Gustav’ın geri dönüşü ile hayatlarının artık normale döndüğüne inanmaya başlamalarını konu ediniyor.

Yazan: Fredrik Brattberg
Yöneten: Kemal Aydoğan
Oyuncular: Nalan Kuruçim, Caner Cindoruk, Alper Şimşek

Son Ada, Tiyatroadam

Bizi dünyamız üzerinde yeniden düşünmeye çağıran, Livaneli’nin bu sarsıcı romanını, şimdi “Tiyatroadam” yorumu ve baş döndüren temposuyla ilk kez tiyatro sahnesinde izliyoruz.

Yazan: Zülfü Livaneli
Oyunlaştıranlar: Deniz Özmen, Berk Yaygın
Yönetmen: Deniz Özmen
Oyuncular: Berk Yaygın, Deniz Özmen, Doğu Alpan, Emir Baran Sezginer, Melina  Özprodomos, Pelin Abay, Vakur Pehlivan

Sidikli Kasabası, İstanbul Devlet Tiyatrosu

Dünyanın ısındığı, suların azalmasıyla birlikte tuvalete girmenin sınırlanarak özel bir şirketin denetimine verildiği bir yerde geçen bu Broadway müzikali sezonun izlenmesi gereken oyunları arasında.

Yazan: Greg Kotis & Mark Hollman
Yöneten: Kayhan Berkin
Oyuncular: Settar Tanrıöğen, Füsun Demirel, Doruk Şengün, Gizem Erdem, Mehmet Aykaç, Ceren Gündoğdu, Adnan Ata Yiğit, Aslı Kodallı, Alper Aksoy, Selmin Artemiz, Anıl Aslan, Bartu Ayaz, Derman Cinkılıç, Zeynep Çötelioğlu, Bucan Ekin Şimşek, Göker Ersivri, Eyüp Okumuş, Buse Özgel, Melisa Zeynep Şahin, Nazlı Uğurtaş, Köksal Ünal, Nil Yıldız

Acındırma Propaganda Birimi, Oyun Atölyesi

apb
Fotoğraf: Oyun Atölyesi

Lider’den büyük bir heyecanla beklenen mektup o sabah geldi! Müfettiş, Tiyatro Olimpiyatları’na katılmaya hazır ancak büyük bir sorun var: Ortada oyun yok! Yazılması içinse sadece birkaç saat var. Bu oyun güneş gibi parlamalı…

Yazan: Yeton Neziray
Yöneten: Muharrem Özcan
Oyuncular: Mustafa Kırantepe, Hasibe Eren, Onur Özaydın, Ezgi Coşkun

Fairfly, Galata Perform

Hızlı tüketim ürünleri sektöründe çalışan ve işsiz kalmak üzere olan dört beyaz yakalının “başarı” hikayesine hazır mısınız? Çok para kazanma tutkusu, başarı saplantısı ve neoliberal söylemleri sorgulayan Fairfly, bir kara komedi olarak karşımıza çıkıyor.

Yazan: Joan Yago
Yöneten: Mark Levitas
Oyuncular: Tuğçe Altuğ, begüm Akkaya, Atakan Akarsu, Barış Gönenen

Sınırlar, Versus Tiyatro

Yazan: David Mamet
Uyarlayan ve yöneten: Kayhan Berkin
Oyuncular: Ecem Uzun & Kenan Ece

David Mamet’in, bir üniversite profesörü ve onu cinsel tacizle suçlayan bir kız öğrencisi arasındaki güç mücadelesi hakkında yazdığı, tartışmaların odağındaki oyunu, yeni bir uyarlama ile karşımızda.

Yanlış Çift

Karakterler üzerinden, bir ilişkinin, evliliğin evrimini konu alan Yanlış Çift, herkesin bir parça kendinden bir şey bulabileceği bir oyun.

Yazan: Norm Foster
Yöneten: Burak Sergen
Oyuncular: Duygu Gökhan, Burak Sergen

Şikayet, Amana

İsteklerimiz hangi ölçüde gerçekleşir? Bir şey istemek kader midir? Kader ve isteklerimiz çelişirse ne yapmamız gerekir? Şikayet, gitmek isteyen bir kişinin kendini sürekli aynı yerde bulması ve tam gideceği anda başka biriyle karşılaşıp yön bulmaya çalışmasının hikayesi.

Yazar, Yönetmen: Talha Öztürk
Oyuncular: Doğuş Can Uzun, Taha Yusuf Karakaş

Kırık/Kalpler, Tatlı Ekşi Tiyatro

Yazan: Michael Weller
Yöneten: Tamer Can Erkan
Oyuncular: Sezin Akbaşoğulları, Tuğrul Tülek

Sorgu, Teatro Rudius

Herhangi iki ülkenin ya da belki herhangi bir ülkenin herhangi bir sebepten dolayı savaş halindeki herhangi askerleri… Bu herhangi askerlerin arasında geçen herhangi bir hikaye! İşte Sorgu, yaşanmış, yaşanabilecek ya da hiç yaşanmamış böyle hikayeyi konu ediniyor.

Yazan ve Yöneten: Kosta Kortidis
Oyuncular: Sibel Taşçıoğlu, Özdemir Çiftçioğlu, Akın Kaplan, Kosta Kortidis

Neredeyse Eşittir, tiyatro-da

Sisteme dahil olup eşitlenmek isteyen,
Sistemi yıkıp eşitler yaratmak isteyen,
Sistemden kovulunca zaten eşit olmadığını fark eden,
Sisteme dahil olmayıp eşitliği umursamayan,
Neredeyse, sistemi hayallerinden dolayı göremeyip eşitlik nedir anlamayanların anlatısı…

Yazan: Jonas Hassen Khemiri
Yöneten, Dekor Tasarım, Işık Tasarımı: İsmail Sağır
Oyuncular: Anıl Şafak Kaçar, Aygen Tezcan, Esra Erkuş, İsmail Sağır, Murat Altınışık, Selin Kitiş, Aycan Kızılkaya / Videodaki Oyuncu

Çılgın Zamanlar, Tiyatro Keyfi

Miles, otuz yıllık karısını yarı yaşında bir kadınla evlenmek için terk etmiştir ve her şeye sahip görünmektedir. Çekici bir eş, iyi bir iş, güzel bir ev, evliliğinde mutlu bir kız… Peki ya, altı ay sonra? Çılgın Zamanlar bu sorunun yanıtını arıyor.

Yazan: Sam Bobrick
Yöneten: Kemal Başar
Oyuncular: Cem Özer, Kemal Başar, Zeynep Gülmez, İmren Çapanoğlu, Caner Nalbantoğlu

Hayat Seni Çok Seviyorum, Moda Sahnesi

Şair İlhan Sami Çomak’ın çocukluğundan başlayarak, tutuklanmasını, şairliğini, adalet mücadelesini ve hayatı anlama biçimini anlatıyor: “Hayatı derli toplu tutmak için umut hep yanımda oldu veya ondan uzaklaşmadım.”

Yazan: İlhan Sami Çomak
Yöneten: Kemal Aydoğan
Oyuncular: Gülseven Medar, Ali Tekbaş

Tüy, Tiyatro 6 Altı

Üç kız kardeşin yaşadığı bir ülkede gerçekleşen darbenin günden güne büyümesiyle aile zarar görmeye başlar. Tüy, kardeşler oklarını birbirlerine çevirken, masum bir ailenin yerle bir oluşunu konu alıyor.

Yazan: Canberk Yapıcı
Yöneten: Samet Kerim Akan
Oyuncular: Handan Güneş, Sinem Tugay, Ceylin Üstündağ

Bir Tatlı Kaşığı Çamur, Nushu Tiyatro

Kırklı yaşlarında mutfağa hapsolmuş bir kadın, bize yaptığı yemeklerden, kocasından, babaannesinden, çocukluğundan, çocukluk aşkından bahsediyor. Bir Tatlı Kaşığı Çamur, tek bir kadının ağzından dökülüyor gibi görünse de aslında bütün kadınların ortak hikayesi, dili, hissi, ifadesi… 

Yazan: Elif Candan
Yöneten: Pınar Akkuzu
Oyuncular: Bengisu İspir, Cansu Canaslan

Birileri I Öykü, Onur, Ferda “Özgürlük Üçlemesi”

Birileri projesinin ilk oyunu… İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin her bir maddesi için 30 farklı yazar tarafından yazılacak 30 kurmaca hikaye, 30 farklı oyuncu tarafından üçlemeler halinde sahneye taşınıyor.

Yazan: Çağdaş Ekin Şişman, H. Can Utku, Alis Çalışkan
Yönetmen: İlyaz Özçakır
Oyuncular: İrem Kalaycıoğlu  Özgür Yetkinoğlu, Gül Doğa Selvi

Elenika, Öteki Beriki Tiyatro Topluluğu

elenika
Afiş: ÖBTT

Elenika; 6-7 Eylül olayları sırasında hayatı alt üst olan, yaşadıklarını bir türlü kabullenemeyip, unutamayan ve kendini ölene dek eve kapatan bir kantocunun hikayesini ele alıyor.

Yazan: Handan Gökçek
Yöneten: Yılmaz Tüzün
Oyuncular: Tomris Çetinel, Yasemin Şimşek Tüzün

Kırlangıç, Oyun Atölyesi

Yazan Guillem Clua
Yöneten Birkan Uz
Oyuncular: Selen Öztürk, Uğur Kanbay

Yakın zamanda vefat etmiş annesinin anma töreninde şarkı söyleyebilmek için, şan tekniğini geliştirmek isteyen Ramon, oldukça sert bir şan öğretmeni olan Amelia’nın evine gelir. Seçilen şarkının hem Ramon hem de başta tereddüt etmesine rağmen bir sebepten yardım etmeyi kabul eden Amelia özel bir anlamı vardır. Kırlangıç, Ramon ve Amelia’yı ikiliyi merkeze alıyor.

Nasıl Bilirdiniz?, Yersiz Kumpanya

Neredeyse görülmeyecek kadar fark edilmeyen bir kadın. Nasıl Bilirdiniz’de bu kadın yeraltında sessiz uyuyan ölülerin yerüstünde yeniden konuşulması için onların hikayelerini anlatıyor; hayalet olup da kaybolmalarına izin vermemek için.

Yazan: Elif Ongan Tekçe
Yöneten: Güray Dinçol
Oyuncular: Elif Ongan Tekçe

İrma Vep’in Esrarı, Altsahne

1890 güz mevsimi. Yeni yüzyıla on kala doğanın içinde doğaüstü sırlar saklayan esrarengiz bir konak. Ev halkını tablosunun içinden denetleyen merhum eş İrma Vep ve duvarların ardındaki esrarengiz canavarlar! Konağın yeni Hanımı Enid; günden güne evdekilerin kimliklerinden şüphe etmeye başlar. Yoksa akli melekelerini mi yitirmek üzeredir? İrma Vep’in Esrarı bu gizemi merkeze alıyor.

Yazan: Charles Braun Ludlam
Yöneten: Oğuz Utku Güneş
Oyuncular: Çağdaş Tekin, Onur Berk Arslanoğlu, Barış Burak Uslu, Burak Şahinci

Sıradan Karşılaşmalar, Tiyatro Watt

Sıradan bir günde, herhangi iki kişi, olağan bir şekilde karşılaşır. Hayatlarının kesişmesi ile başlayan hikayede yaşam ve sahne, gerçek ve kurmaca iç içe geçiyor. Belki de hiçbir şey zannedilen kadar sıradan değil!

Yazar, Yönetmen: Yusuf Onur Aydın
Oyuncular: Elif Arman, Onur Gürçay

Korkunç Periyodik Tablo, Tiyatro 6 Altı

Bir kral ve yaveri ülkeyi bilinçsizce iflasa sürükleyip kaçmayı planlıyor. Anlatılanlar size çok benzeyebilir lütfen kişisel algılamayın. Hidrojen, Potasyum, Sodyum, Bor ve Asit ikilem arasında kalınmış dünyada çırpınıyor. Absürt fakat anlamlı bu yolculuk bizi geleceğe hazırlıyor.

Yazan/Yöneten. Canberk Yapıcı
Oyuncular: Ozan Özgür Beker, Nebi Sefa İşkur, Samet Kerim Akan, Kaan Eralp, Ersin Bağcıoğlu

Elbette yeni oyunlar bunlarla sınırlı değil. İBB Şehir Tiyatroları da, yeni oyunları Hamlet, Cadı Kazanı, Çingene Boksör, Komik Para ile sezona merhaba diyor. Oyun listelerimize her geçen gün yenileri ekleneceği kesin, hatta şimdiden birkaç tane eklendi bile! Örneğin; İstanbul Devlet Tiyatrolarından Don Kişot’un Yeni Maceraları.

Hem sezonun incileri, hem de önceki dönemlerden ilgiyle izlediklerimizle bu sezon da oldukça hareketli geçeceğe benziyor. O zaman temennimiz belli: Hepimiz için keyfi ve alkışı bol bir sezon olması dileğiyle. İyi seyirler!   

Kapak Fotoğrafı: netas.com.tr