Sonbaharın ilk günlerini yaşarken yavaş yavaş da senenin sonlarına doğru yaklaşıyoruz. Ben de şimdiden 2022’nin öne çıkan albümleri üzerine yazmak istedim. Hazırsanız başlayalım.

2022'nin Öne Çıkan Albümleri
2022’nin Öne Çıkan Albümleri, Beyonce, Reneissance | Fotoğraf: Modern Luxury

2022’nin Öne Çıkan Albümleri

Unlimited Love | Red Hot Chili Peppers

Bahsedeceğim ilk albüm Red Hot Chili Peppers’ın Nisan’da çıkan on ikinci albümü “Unlimited Love”. Bu albümün bir özelliği gitarist John Frusciante’nin ikinci kez gruba dönmüş olması. John’un Etkisi hemen hissedilmiş, gitar dışında vokal, back vokal ve synthesizer’da da albüme güzellik katmış. Geri dönüş yapan bir diğer isim, çok sayıda Grammy ödülü sahibi ünlü müzik yapımcısı Rick Rubin. O da seneler sonra RHCP’nin yapımcısı olmuş. Parçalara gelirsek, “Whatchu Thinking” dışında bence çok öne çıkan parça yok, “It’s Only Natural” ve “Not the one” diğer beğendiğim parçalar. Albüm bir bütün olarak senenin dikkat çeken albümlerinden biri olmayı hak ediyor.

Renaissance | Beyonce

Diğer albümümüz Beyonce’nin 2016’dan beri yayınladığı ilk albüm olan “Renaissance”. Beyonce, Disko’dan House’a, Pop’dan R&B’ye pek çok tarzı duyabileceğiniz bir albüm yapmış. Sonradan tekrar düzenlenen “Heated” ve “Energy” gibi tartışmalı parçaların bulunduğu albümde Disko – Funk tarzlı “Virgo’s Groove” ve Donna Summer’in “I feel love” altyapısını kullanan “Summer Renaissance” parçaları dilinize takılabilir.

İlginizi çekebilir: Renaissance: Beyonce’nin Tartışmalı Albümü

Will Of The People | Muse

Üçüncü albümümüz daha önce incelemesini yaptığım Muse’un “Will Of The People” albümü. Homojen olmayan yapısıyla farklı türlerden örnekler sunan ve bazı eski parçalarla benzerlikler taşıyan bu albüm benim bu sene için favorilerimden. İngiltere listelerinde bir numaraya ulaşan yedinci Muse albümünde bulunan “Compliance” ve “You Make Me Feel Like It’s Halloween” Muse klasikleri arasına girmeye aday.

Dance Fever | Florence And The Machine

Sıradaki albümümüz Florence And The Machine’in beşinci albümü olan “Dance Fever”. Albümün ismi, on dört ve ve on yedinci yüzyıllar arası Avrupa’da ortaya çıkmış, insanların istemsiz bir şekilde durmadan dans ettiği toplumsal bir histeri olan, dans vebasından etkilenerek konulmuş. Siz de bu dans vebasına kapılmak isterseniz, “Free” ve “My Love” isimli parçalar size bunu sağlayabilir.

Dropout Boogie | The Black Keys

Beşinci sırada The Black Keys’in mayısta çıkan “Dropout Boogie” albümü var. İkili eski sound’larına uygun bir iş çıkarmış. Blues ve Southern Rock sevenleri memnun edecek bir albüm. ZZ Top’dan Biily Gibbons’ın gitarlarıyla eşlik ettiği “Good Love” parçasını çok beğendim.

Fear Of The Dawn | Jack White

Sırada bu sene iki albüm birden çıkaran Jack White’ın “Fear Of The Dawn” albümü var. The White Stripes ve The Raconteurs’tan tanıdığımız Jack White daha sonra “Entering Heaven Alive” isimli folk rock tarzında bir albüm daha çıkardı ancak burada bahsedeceğimiz bildiğimiz Jack White’ın Garage Rock sound’ına sahip bol distortion’lı, gürültülü “Fear Of The Dawn” albümü. Albüme ismini veren parça favorim. Kafanızda kırışıklıklar varsa Jack White ütülemek için hazır, tabi iyi anlamda.

Once Twice Melody | Beach House

Yedinci sırada Dream Pop grubu Beach House’in “Once Twice Melody” albümü var. İlki kasımda, sonuncusu Şubat ayında olmak üzere dört chapter halinde yayınlanan albüm on sekiz şarkıdan oluşuyor. Bazı parçalarda yeni şeyler denemelerine rağmen özlerinden ayrılmamışlar. Bir buçuk saate yakın süresiyle bir çırpıda dinlenebilecek bir albüm değil ancak Beach House gene güzel bir albüme imza atmış. Albümün giriş şarkısının Portishead’in “The rip” parçasını andırdığını da bir not olarak düşelim.

Dawn Fm | Weeknd

Geldik bu senenin en başarılı albümlerinden birine. Kanadalı şarkıcı The Weeknd’in son albümü “Dawn Fm”. Sunuculuğunu Jim carrey’nin yaptığı radyo programı konseptinde ki albüm bizleri seksenler ve Synth-Pop’a doyuruyor. Bana Daft Punk’ın 2013 tarihli “Random Access Memories” albümünü hatırlatıyor. Benim için o ayrı bir seviyeydi. Jim Carrey’nin dışında albüme katkı verenler arasında Quincy Jones, Calvin Harris, Swedish House Mafia, Lil Wayne gibi isimler var.

Harry’s House | Harry Styles

Sırada Harry Styles’in üçüncü albümü olan “Harry’s House” var. One Direction’dan sonra solo kariyerinde de başarılı olan Styles’in  Funk, R&B, Synth-Pop türlerine göz kırpan bu albümüne katkı verenler arasında John Mayer ve Ben Harper gibi isimler var. Hit olan “As it was” dışında “Cinema” parçası favorim. Harry’nin evine konuk olup siz de ortama bir bakın derim.

A Light for Attracting Attention | The Smile

Son bahsedeceğim albüm Radiohead üyeleri Thom Yorke ve Jonny Greenwood’ın, İngiliz Jazz grubu Sons of Kemet’in davulcusu Tom skinner ile kurdukları The Smile grubunun ilk albümü olan “A Light for Attracting Attention”. İçinde “Speech Bubbles”, “Free In The Knowledge”, “We Don’t know What Tomorrow Brings”, “Skirting On The Surface” gibi harika parçalar bulunduran albüm beni bu sene en çok heyecanlandıran çalışmalardan biri.

Son olarak 2022’de Marillion, Porcupine Tree, Jethro Tull gibi bende yeri ayrı olan grupların da albüm çıkardığını hatırlatıp, ilgililere duyurulur diyerek huzurlarınızdan ayrılıyorum.

Kapak Fotoğrafı: Junkee

İlginizi çekebilir: Gürkan Sonat’tan Muse – Will Of The People Albümüne Bakış