Sonbahar geldiyse ve takvimler 1 Ekim’i gösteriyorsa tiyatro mevsimi de resmen başlamış demektir. Her yıl olduğu gibi hem oyuncuların hem de bizim tatlı telaşımızda sona yaklaşıyoruz. Yeni oyunlar seçildi, provalar gece-gündüz devam etti ve artık sıra “Ve Perde!” demeye geldi. O halde, bereketli bir sezona çeyrek kala heyecanımız dorukta geri sayıma başlayabiliriz.

2023-2024 Tiyatro Sezonu | Fotoğraf: unsplash.com/@chiabra

Tüm tiyatro severleri heyecanlandıran yılın o vaktine doğru hızla ilerliyoruz. Bu sene, yeni oyun haberlerini biraz geç alsak da, keyifli bir sezona emin adımlarla ilerlediğimiz kesin. Yeni yazarlarla tanışacak, uyarlamalarla bildiğimiz eserlere farklı açıdan bakacak, iyi oyunculuklara şapka çıkartacak ve sonunda sahne üstünde ve arkasındaki emeği hep birlikte alkışlayacağız. O halde, kuliste oyuncuları fazla bekletmeyelim ve 2023-2024 tiyatro sezonunun yenilerini hep birlikte mercek altına alalım.

Yeni Tiyatro Sezonundan Öneriler

Kel Diva Diva, Oyun Atölyesi

20230824-kel-diva-oyun
Kel Diva| Fotoğraf: diken.com.tr

Yazan: Eugene Ionesco, Yöneten: Muharrem Özcan

Oynayanlar: Zuhal Olcay, Haluk Bilginer, Özlem Zeynep Dinsel, Gözde Kırgız, Kıvanç Kılınç

İlk duyduğumuz andan itibaren hepimizin mutlaka gidelim diye not ettiği, yıllar sonra Haluk Bilginer ile Zuhal Olcay’ı aynı sahnede buluşturacak Kel Diva, çok yakında perdelerini açıyor. Ionesco’nun bu klasiği, bilet almak için şimdiden pusuya yatan tiyatroseverler için sezonun en çok konuşulacak oyunu olacağının altını çiziyor.

Ders, Kumbaracı50

Yazan: Eugene Ionesco, Yöneten: Candan Seda Balaban

Oynayanlar: Semah Tuğsel, Şirin Keskin İndere, Yiğit Sertdemir

Bir başka Ionesco’nun uyarlaması da, benim için ayrı bir yere sahip Kumbaracı50’den. Hizmetçisiyle aynı evde yaşayan bir öğretmenin evine öğrencisi ders için gelir, sonra beklenen olmaz daha doğrusu diyaloglar beklenildiği şekilde ilerlemez. Hep alkışladığım Yiğit Sertdemir’i sahnede ve kostümleriyle hayranlığımızı kazanan Candan Seda Balaban’ı yönetmen koltuğunda göreceğimiz bu oyunda en önde yerimizi alacağız.

Sezuan’ın İyi İnsanı, Atlas Tiyatro Araştırmaları

sezuanin-iyi-insani-atl_tiyatrolar
Fotoğraf: tiyatrolar.com.tr

Yazan: Bertol Brecht Yöneten: Sercan Özinan

Oynayanlar: Abdurrahman Merallı, Burcu Tokuç, Ece Çelikçapa  Özinan, Enes Yavuz, Gülçin Yiğit, Kardelen Arpacı, Kutay Karagülle, Lütfi Can Bulut

Uyarlama denilince bu işi iyi bilen tiyatroların başında sayacağım Atlas Tiyatro Araştırmaları, Sezuan’ın İyi İnsanı ile karşımızda. Kapitalizmin vahşi yaşam koşullarında, iyi olmanın zorluklarının yanı sıra kötülüğün ne kadar doğal ve sisteme dahil edilmiş hal aldığına bir kez daha şahit olacağız. Yabancı ile başarısını bildiğimiz Atlas Tiyatro Araştırmaları, yine iyi uyarlama izlemek isteyenleri salona davet edecek.

İki Kore’nin Birleşmesi, Moda Sahnesi

kore-haberturk
Fotoğraf: Moda Sahnesi

Yazan: Joel Pommerat Yöneten: Kemal Aydoğan

Oynayanlar: Neriman Uğur, Levent Tülek, Asiye Dinçsoy, Sedat Kalkavan, Melek Ceylan, Reyhan Özdilek, Damla Pehlevan

Moda Sahnesi’nin bu yeni oyunu henüz perdelerini açtı ve hemen isminden söz ettirmeye başladı. Birbirine dönük iki ayrı tribünden izleme deneyiminin yaşanacağı sahnenin tam ortada yer aldığı oyunda, her sahne/episode, ilişkiler üzerine farklı bir hikaye anlatıyor. Alışılmışın dışında sahne düzeni ve oyun dinamiğiyle izlenecekler listemize çoktan ekledik.

Cırcır Böcekleri, İtler ve Biz, Art 12

Yazan: Sam Shepard Yöneten: Mert Öner

Oynayanlar: Buğra Gülsoy, Serhat Teoman, Burak Sarımola, Ayşe Lebriz Berkem

İlk önce ismi, sonra da kadrosuyla dikkatimizi çeken bu yeni oyunu da merakla beklemeye başladık. Kentli, eğitimli bir senarist ile ormanlara sığınan, özgür ruhlu bir hırsız olan iki kardeşin hikayesini böyle iyi bir kadrodan izleyeceğimizi bilmek bile heyecan verici.

Canavar, İki Tiyatro

canavar-haberturk
Canavar| Fotoğraf: haberturk.com.tr

Yazan ve Yöneten: Tunç Şahin

Oynayanlar: Tülin Özen, Gülçin Kültür Şahin, Hakan Emre Ünal

Geçen sezonun sonunda izleyiciye göz kırpan Canavar, yeni oyunlar listesine girmeyi çoktan hak ediyor. Hikaye şöyledir: bir imza günü için küçük bir Anadolu şehrine gelmiş olan roman yazarı Kemal Sönmez’in, yıllardır görüşmediği kuzenleri Aslı ve Derya’yı ziyaret eder ve bu misafirlik bizi başka hikayelere götürür. Oyunu izlemek için en az hikaye kadar sebebimiz belli: Her işini çok sevdiğim Hakan Emre Ünal’ı ve sahneye her zaman yakıştırdığım Tülin Özen ve Gülçin Kültür Şahin’i birlikte alkışlamak.

Ölümün Tersi Arzudur, Kadıköy Emek Tiyatrosu

olum-emek
Fotoğraf: Kadıköy Emek Tiyatrosu

Yazan ve Yöneten: Engin Alkan

Oynayanlar: Engin Alkan, Pınar Yıldırım, Sinan Çatıkkaş, Murat Göçmez

Kadıköy Emek Tiyatrosu sadece yeni oyunun müjdesini değil, Engin Alkan’ı da yeniden sahnede izleyeceğimizin müjdesini vermiş oldu. Tennessee Williams’ın “A Streetcar Named Desire” oyunundan esinlenilerek kaleme alınan oyuna seyirci kalmak için Kadıköy Emek’in yolunu şimdiden tuttuk diyebiliriz.  

39 Basamak, Tiyatroadam

Yazan: Alfred Hitchcock Yöneten: Oğuz Utku Güneş

Oynayanlar: Berk Yaygın, Murat Akkoyunlu, Deniz Özmen, Pelin Abay

Her sezon olduğu gibi Tiyatroadam, bu sezon da bizim için güzellik yapıyor ve 39 Basamak’ı sahneye taşıyor. Alfred Hitchcock’un korku, gerilim ve komediyi birleştiren ‘39 Basamak’ filminin tiyatro versiyonunu bu kez Tiyatroadam farklıyla izlemek için hazırız.

Aşık Shakespeare, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu & Zorlu PSM & Piu Entertainment

asik-shakespeare-tiyatrolar-2
Uraz Kaygılaroğlu-Nezaket Erden | Fotoğraf:  tiyatrolar.com.tr

Yazan: Mac Norman, Tom Stoppard Yöneten: Serdar Biliş

Sezonun en iddialı yapımlarından Aşık Shakespeare’le tüm zamanların en büyük yazarına saygı duruşunda bulunacağız. Shakespeare’in 16. yüzyıl İngiltere’sinde, yeni oyunuyla kendini ispat etme çabası içindeki gençliğine ve genç bir kadının erkeklerin dünyasında sahneye çıkmak için verdiği tutkulu mücadeleye odaklanan oyun, farklı kostümleri, sahne üstünde 40, sahne arkasında 30 olmak üzere toplam 70 kişilik dev kadrosuyla merakımızı her geçen gün daha da artırıyor.

Veda, Tiyatro Kare

veda
Fotoğraf: Tiyatrokare

Yazan: Ayşe Kulin Yöneten: Nedim Saban

Oynayanlar: Nevra Serezli, Leyla Feray, Aziz Sarvan, Fatih Gülnar, Meral Asiltürk, Zeynep Sevi Yılmaz, Alişan Özkan, Gizemnur Topaloğlu, Gizem Çayhanoğlu

Ayşe Kulin’in tarihi romanı Veda, bu kez tiyatro sahnesinde bizlerle buluşuyor. Usta tiyatro sanatçısı Nevra Serezli’nin, alışılmamış bir deli saraylı kompozisyonuyla öne çıktığı oyun, yazarın Osmanlı’nın son maliye nazırı olan dedesinin öyküsünü, Kurtuluş savaşı yılları ve Cumhuriyet’in kuruluşunu sımsıcak bir konak ve aşk hikayesi olarak anlatıyor. Soluksuz okuduğum bu eser, böyle bir kadrodan izlenilmesi adına kesinlikle not etmeye değer.

Ara Oyunlar, Ara Sahne

Yazanlar: Ayça Üzüm, Doğuş Algün, Kayra Babalık, Berk Kaya

Yönetenler: Selim Can Yalçın Yarkın Ünsal Esra Tarhan

Oynayanlar: Ergün Metin, Can Adalıer, Aslı Menaz, Işıknaz Özedgü, Şükrü Şık, Doruk Ordu, Evren Akyürek, Özge Ünlütezcan, Serhat Barış, Ecem Eker, Sevcan Sini, Ege Derin, Gökay Müftüoğlu, Özenç Eren Yelçi, Ergün Metin, Mete Kaya, Serhat Barış, Berkay Şanveren

Tiyatro dünyasına yeni bir sahne kazandıran Taksim Ara Sahne, sezona da yeni bir oyun kazandırıyor. Tanıdık bir his bırakan ama neresi olduğunu bilmediğimiz bir yerdeyiz. Bu güzel coğrafyada son derece garip olaylar oluyor. Nedenini, nasılını anlamadığımız tuhaf olaylar gerçekleşiyor ve biz dört farklı hikaye ile bu olayları anlamlandırmaya çalışıyoruz. Ve Onlar, Durduk Yere, Tekrar ve Kod Adı: Napolyon. Ne dersiniz, bir köpek, bir baba ve kızı, üç heykel ve bir madeni parayla, sokak delisinin başına gelen belalara hep birlikte odaklanalım mı?

Otomatik Portakal, Tatbikat Sahnesi

otomatik-portakal-1-tiyatrolar
Fotoğraf: Tatbikat Sahnesi

Yazan: Anthony Burgess Yöneten: Erdal Beşikçioğlu, Elvin Beşikçioğlu

Oynayanlar: Ünsal Coşar, Fatih Sönmez, Selin Zafertepe

Tüm zamanların klasiklerinden Otomatik Portakal’ın sayfalarını, Erdal Beşikçioğlu ve Elvin Beşikçioğlu işbirliğiyle sahnede yeniden okuyacağız. Uyumsuz varoluşlarını düzen karşıtı bir yıkımda arayan, baskıcı, toplumsal kontrole boyun eğmeyen bir başkaldırış, izleyicilerin karşısında olacak. Bildiğimiz tüm uyarlamaları unutacak ve rap müziğinin provokatif diliyle beraber soracağız: “Eee ne olacak şimdi ha?”

Uzun Yol, Oyun Atölyesi

Yazan: Shelagh Stephenson Yöneten: Berfin Zenderlioğlu

Oynayanlar: Evrim Alasya, Faruk Barman, Sena Başdoğan, Zeynep Alkaya, Aykut Akdere

Oyun Atölyesi, güçlü kadrosu ve hikayesiyle bir diğer yeni oyununu bizlerin beğenisine sunuyor. Shelagh Stephenson’un, sebep olduğu acıyı anlamayacak kadar savrulmuş bir kızın öyküsünü anlattığı oyunda Evrim Alasya, Faruk Barman gibi isimler varsa ve Berfin Zenderlioğlu da yönetmen koltuğunda oturuyorsa, Uzun Yol da listemizin “mutlaka”sı olur.  

 Hard Love, Art Alan Kolektif

hardlove-istanbulnettr
Fotoğraf: istanbul.net.tr

Yazan ve Yöneten: Alican Beydilli

Oynayanlar: Atakan Yılmaz, Tuğba Sorgun

Adından da anlaşılacağı üzere zor bir aşk macerası bizleri bekliyor. Hayatlarından memnun olmayan Ahmet ve Ayşe barda tanışır, sevişmek üzere eve gelir. Fakat teknik bir aksaklıktan dolayı sekste uzlaşamayınca konuşmak ve birbirlerini tanımak zorunda kalırlar. Yaşamlarında gittikçe hissizleşen ve bir şeyler hissetmek için çabalayan, bu esnada tökezleyen ve devamlı başa saran insanların hikayesinde hepimizin bir şeyler bulması kuvvetle muhtemel.

Ben Çoktan Gidersiniz Sanmıştım, ID İletişim

hakan-kurtas-izmire-dair-2
Fotoğraf: İzmir’e Dair

Yazan: Will Eno Yöneten: İbrahim Ççek

Oynayan: Hakan Kurtaş

Öncelikle yönetmeni ve oyuncusuyla listemize ilk sıralardan girmeyen hazırlanan bu oyunda korkuyu masaya yatırıyoruz. Çok severken kaybedenlerin oyunu olarak nitelendiriyor, gerçek hayatın, insan ve hayvan arasındaki ilişkinin yakın bir örneğine tanık yazdırılıyoruz.  İzlerken bu kez biz sormayacak, oyun bize soruyor olacak ve bakalım nasıl cevap vereceğiz?

Sen Diye Biri Vardı, Eksi On Altı Kolektif

Yazan: Alp Ünsal Yöneten: Elif Erdal

Oynayanlar: Olcay Yusufoğlu, Alp Ünsal

Yeni bir yazarla (Alp Ünsal)  tanışacağımız oyunda Can ve Damla’nın ilişkisinden ziyade bir kuşağın özelliklerini, dertlerini ve zihnini sorgulayacağız. Entrika, cinayet veya şiddet içermediği özellikle not edilen bu oyunu da tıpkı diğer yeni oyunlar gibi karşılamaya hazırız.

Gördüğünüz üzere, hızlı ve bereketli bir sezon bizi bekliyor. Yeni oyunlar listesi sadece bunlarla sınırlı değil elbet. İlk müjdelerini aldığım oyunları sizlerle hemen paylaşmazsam olmazdı. 27. İstanbul Tiyatro Festivali’nin yerli oyunları da, sezon bizlerle olacak ve hatta bunlara zamanla yenileri eklenecek. Listemiz uzun, heyecanımız çok, tiyatro tutkumuz da sonsuz olduğuna göre yeni sezon hepimize hoş gelsin, sahne tozu üstümüzden eksik olmasın! Şimdiden iyi seyirler 🙂 

Kapak Fotoğrafı: tiyatrolar.com.tr

İlginizi çekebilir: Aysu Aktepe’den İstanbul Fringe Festivali