Evlerimizi kişisel zevklerimize uygun olacak şekilde dizayn etmek ve kendi tarzımızı bu şekilde konuşturmak belki de en güzel ve en anlamlı terapi yöntemlerinden biri. Karakterlerimizin de bir nevi dışavurumu olarak görülen ev dekorasyonu aslında oldukça geniş bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Yıllara göre farklılaşan tasarımsal özelliklerle evlerimize istediğimiz dönemin ruhunu yansıtabilmemiz mümkün. Peki, bu yıl hangi tasarımları evlerimizde ağırlayacağız?  Kendi alanında çok başarılı işlere imza atan ve oldukça samimi biri olan İç mimar Ebru Ayaz, 2023 yılının ev içi dekorasyon trendlerine dair çok güzel fikirler verdi. Hazırsanız başlayım!..

img_4220_original
İç mimar Ebru Ayaz| Fotoğraf Kaynağı: Ebru Ayaz

Evlerimiz kendimizi en çok güvende hissettiğimiz, mutlu ve huzurlu olduğumuz iç mekanların başında geliyor. Hayatımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz evlerimizde dekorasyon konusu da bu sebeple oldukça önemli.. Kişinin ruh halini ve karakterini değiştirebilen bir etkiye sahip olan ev içi dizaynına dair neler söylemek isterseniz, sizin için ev dekorasyonu neyi ifade ediyor?

Söylediğiniz gibi hem evimizde hem işimizde vaktimizin %80’ini iç mekanlarda geçiyoruz. Doğal olarak içinde bulunduğumuz mekan doğrudan bizi, psikolojimizi hatta kimliğimizi etkiliyor. Eminim herkesin çocukluk evinden kalma bir alışkanlığı vardır. İç mekan dekorasyonu bence içinde rahat ve güvende hissettiğimiz alanlar yaratmak anlamına geliyor. Hayatımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz kıymetli alanlar..

Bu alanda özgün bakış açınızı temsil eden ve başarılı olmanızı sağlayan bir yol haritanız var mı? Sizin imzanızı taşıyan esinlediğiniz ana unsurlar nelerdir?

Esinlendiğim en büyük unsur, insanların yaşam alışkanlıkları. Tasarım yaparken günlük rutinleri ve kullanıcıların tercihlerini göze alıyorum. Örneğin sabah uyandığınızda ilk ne yaparsınız? Uzanarak mı, oturarak mı vakit geçirirsiniz? Evde çocuklar veya evcil hayvanlar var mı? Bu sorular rutinimizi belirleyen sorulardan sadece birkaç tanesi. Mesela sabah uyandığında spor yapan birisinin ev içinde boş alana ihtiyacı vardır. Uzanan kişiler için yatak odası önemli olurken oturmayı tercih eden kişiler içinse yemek odası daha önemlidir. Evde çocukların veya evcil hayvanların olması malzemelerde kirlenme ve hasar görme riskine açık olması demektir. Aslında günlük rutini anlamaya yönelik yanıtlar tasarım yapma konusunda bir yol haritası oluşturur. Ben de bu yol haritasını takip ederim.

Evlerimizi her yıl farklı kelimelerle etki altına alıyoruz. Ev dekorasyonunu bazı kilit cümlelerle özetleyerek aslında o yılın ruhunu evimize aşılıyoruz. Peki, 2023 yılının ev içi dekorasyon tasarımlarını simgeleyecek olan en çarpıcı kelime sizce ne olabilir?

2023 yılında iç mekan tasarımında en çok öne çıkan şeyler organik-modern ögeler olacak. Farklı renkler ve desenlerin kullanımını göreceğiz. İç mekan tasarımı konusunda kesinlikle CESUR bir yıl geçireceğimizi düşünüyorum.

Peki, 2022 yılından mekan dizaynı ile ilgili neler beklemeliyiz önceki yıllara göre farklılaşacak olan tasarım ürünleri neler olacak?

2022’den farklı olarak tek renk paleti grilere hoşça kal diyoruz. Gri renk mobilyalar, duvarlar artık görmeyeceğiz. Aksine 2023 yılının rengi seçilen Viva Magenta gibi canlı cesur renkler göreceğiz. 2022’de daha çok minimal tasarımlar görmüştük, İskandinav stili ve çağdaş stil popülerdi. 2023 yılı içinde maksimalizm, modern stil ve eklektik stilin öne çıkacağını ön görüyorum.

image-261
İçmimarınseçtikleri | Fotoğraf Kaynağı: Ebru Ayaz

2023 yılında ev içi dekorasyonda hangi renkleri ve ‘dekoratif eşyaları’ yoğunlukta olarak göreceğiz?

Dekoratif öge olarak farklı şekillerde el yapımı seramik vazolar görebiliriz. Bu yıl fazlaca dekorasyon elemanları göreceğiz. Vazolar, heykelsi ögeler, koyu renk ahşap mobilyalar ve kadife kumaş göreceğiz. Vintage elemanları da unutmamak lazım. Vintage konsol, kitaplık gibi birçok ürün tekrar kullanılacak.
Öne çıkacak renkler ise şöyle:

image-1-41
İçmimarınseçtikleri | Fotoğraf Kaynağı: Ebru Ayaz

Yıl kaç olursa olsun ev dekorasyonunda zamansız tasarımlar ve trend tasarımlar genellikle en sık tercih edilenler arasında yer alıyor ve bu durumda ‘modası geçmez’ tabiriyle özetleniyor, sizce bu iki kombini evimizde birbirleriyle nasıl harmanlayabiliriz?

Trend tasarımları zamansız tasarımlarla kombinlemek zorlu bir iş. Çünkü trend parçalar gündemden düşebilir. Bu konuda hangi ürün uzun vadeli hangisi kısa vadeli düşünerek alınması ve kullanılması gerekir. Benim tavsiyem büyük parçalarda örneğin yatak başı, gardırop gibi zamansız tasarımlar tercih edilip, küçük parçalarda trend ürünler kullanılabilir. Örneğin abajurlar, kırlentler. 

Evlerimizdeki konforun adresi olan mobilyalarımızda 2023 yılının trendleri neler olacak?

Mobilya trendlerinde, bukle kumaş denilen kumaşı ve kadife kumaşı göreceğiz. Bukle kumaş geçtiğimiz iki senenin de en çok kullanılan kumaşıydı bunun yanına kadife kumaş da eklenmiş olacak. Zümrüt yeşili, lacivert ve bordo renklerini göreceğiz. Mobilya formlarında yumuşak geçişler ve kıvrımlar olacağını ön görüyorum.

Evimizin en özen gösterilen alanlarından biri olan salonlarımızda yeni yıl ile birlikte ön plana çıkan tasarımlar neler olacak?

Geometrik desenli ve renkli duvar kağıtları, altın renk aksanlı modern sehpalar ve aynalar ile karşılaşacağız. Klasikten uzak, Art deco tarzı ürünler göreceğiz. Kıvrımlı koltuklar göreceğiz. Zümrüt yeşili, lacivert ve bordo renklerini göreceğiz. Köşeleri yuvarlatılmış ahşap mobilyalar da görebiliriz. Konsol, masa vs. İskandinav stiliyle gelen keten perdelerden vazgeçilecek. Daha şık, bol pileli kalın perdeler kullanılacak.

Yatak odası ve çocuk odasını yeni yılın dinamiklerine hazır hale getirebilmek için yapabileceğimiz bütçe dostu değişiklikler neler olabilir?

Yatak odalarında göz ardı edilen ama mekana çok büyük etki katan öğelerden biri nevresim takımı. Bütçe dostu bir şekilde yatak tekstilinizi trendlere göre düzenleyebilirsiniz. Nevresim takımı, kırlentler bunlara örnek olabilir. Farklı tablolar kullanabilirsiniz. Yalnızca yatak başına camlı bir tablo asmadığınıza ve tabloyu sıkı bir şekilde sabitlediğinize emin olmalısınız.

İç mekan alanında kendimizi en özgür hissettiğimiz ve bir nebzede olsa hayatın yoğun temposundan sıyrılarak küçük kaçamaklar yapıp doğanın akışına ayak uydurmaya çalıştığımız bahçe ve balkonlarımızın dizaynında sizce nelere dikkat etmeliyiz?

Kolay yıpranan, paslanan veya çürüyen eşyalar kullanılmamalı. Bunların yerine daha çok plastik ürünler kullanılabilir. Bunun sebebi de dayanıklı olmasıdır. Ayrıca kilim kullanmayı deneyebilirsiniz, balkona daha samimi bir his katacaktır. Benim kişisel tercihlerim rüzgar gülü ve rüzgar çanı. Akşamları kokulu mumlar yakmayı, mum ışığının verdiği ortamı da çok seviyorum.

Duvar kâğıtları mekanların ruhunu ciddi biçimde etkileyebilecek tasarımsal bir öğe sizce duvar kağıdı seçimlerinde nelere dikkat etmeliyiz, son dönemin popüler renk ve desenleri hangileri?

Duvar kağıdı tercihi yaparken desen kadar önemli bir diğer unsur dokusu. Fazla kir tutmayan, gözenekli olmayan duvar kağıtlarını öneriyorum. Kolay aşınmayan duvar kağıtları tercih edilmeli. Desen ve renk seçimi hangi odada, hangi duvarda olduğuna göre çok değişken bir seçim genel bir şey söyleyemiyorum. Zira her ev aynı ışığı almıyor, aynı cepheye bakmıyor. En sağlıklı yöntem deneme yanılma bu konuda aynı boyada olduğu gibi. Küçük numuneleri duvarda deneyip görmelisiniz.

Ev dekorasyonunda vazgeçilmez ürünleriniz var mı, sizi tasarım anlamında zenginleştiren ve iyi hissettiren, baktıkça gününüzün iyi geçmesini sağlayan vazgeçilmez bulduğunuz parçalar varsa bunlar nelerdir?

Tarzdan tarza kişiden kişiye değişmem denilen ürünler farklılaşabilir. Benim tercihim aydınlatmalar, lambaderler abajurlar. Loş ışıktan vazgeçemem. Bütün mekanın algısını değiştiriyor.

Bir evin enerjisini yükselten doğal, samimi ve sıcak gösteren dekorasyona yönelik ürünler nelerdir, aynı zamanda pozitif ve dinamik bir ambiyansı evlerine daha fazla yansıtmak isteyenler içinde neler önerirsiniz? 

Öncelikle sakin bir ev için, evi daha sıcak gösteren en büyük öge sıcak alt tonlarına sahip ahşap mobilyalar. Yumuşak kumaşlar tercih edilebilir. Günışığı rengi aydınlatmalar kullanılabilir. Aydınlatma aksesuarlarında delikli kumaşlar tercih edilebilir. Dinamik bir ev için ise boş alanlar sağlanmalı mesela spor yapmak için veya çocuklarla oyun oynamak için. Yumuşak ve zor kirlenmeyen zeminler kullanılmalı, örneğin parke kullanılabilir.

Alanınızda başarılı bir iç mimar olarak küçük mekana sahip olanlar için ne tür dekoratif eşyalar önerirsiniz?

Küçük evlerde gizli depolama alanları yaratılmalı. Evde eşya kalabalığı gözükmemeli. Fazla dekorasyon ürünü kullanılmamalı. Fazla renk kalabalığı olmamalı. Doğru ve yeterli aydınlatma kullanılmalı. Büyük aynalar kullanılabilir. Tek renkli halılar kullanabilir. Az pileli perdeler veya stor perdeler kullanılabilir.

Kapak Fotoğrafı: Bilinmiyor

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’den Yerli Ev Dekorasyonu Markaları