1929 yılından beri verilmeye başlanan ve sinema dünyasının en iyilerinin seçildiği Oscar Ödülleri, 10 Mart tarihinde Los Angeles Dolby Theater’da gerçekleşecek törenle sahiplerini bulacak. Bu yıl 96’ncısı yapılan törenlerin sunuculuğunu komedyen Jimmy Kimmel 4. kez üstlenecek. Tören öncesi en iyi şarkı adaylarına bir göz atalım. Ama önce en iyi film adayları başta olmak üzere bu senenin öne çıkan filmlerini de bir hatırlayalım. Bu yıl en çok dalda aday olan film, 13 adaylıkla Oppenheimer. Onu 11 adaylıkla Poor Things ve 10 adaylıkla Killers Of The Flower Moon izliyor. Oppenheimer’i izlerken bir hayli sıkılmışken, Poor Things’i oldukça beğenmiştim. Diğer en iyi film adayları ise, Barbie, The Holdovers, American Fiction, Maestro, Past Lives, The Zone Of Interest ve Anatomy Of A Fall.

Fotoğraf: Variety

Asıl konumuza gelirsek, en iyi şarkı dalında adaylardan biri belgesel yapım American Symphony filmi ile Jon Batiste ve parçası “It Never Went Away”. Amerikalı müzisyen, 2020 yılında müziğini bestelediği animasyon filmi Soul ile en iyi film müziği dalında bir Oscar kazanmıştı. Ayrıca 2022 yılında da We Are albümü ile, yılın en iyi albümü başta olmak üzere 5 dalda Grammy ödülü sahibi olmuştu. American Symphony, aynı zamanda sanatçının ilk senfonisinin de adı. Film de zaten, Jon Batiste’in yazar eşi Suleika Jaouad’ın tekrarlayan kanseri sırasında sanatçının ilk senfonisini bestelemeye çalışmasını anlatıyor. Amerikalı şarkıcı bu balladı, Semisonic’in vokalisti Dan Wilson ile beraber yazıp besteledi.

youtube play youtube play

Bir başka en iyi şarkı adayı, Barbie filminde yer alan ve Ryan Gosling tarafından seslendirilen “I’m Just Ken”. Parça Mark Ronson ve Andrew Wyatt tarafından yazılıp bestelendi. Parçada gitarı Slash çalarken, ritim gitarda Eddie Van Halen’in oğlu Wolfgang Van Halen, davulda ise Foo Fighters’dan Josh Freeze yer almış. Yavaş başlayan parça, önce Styx “Come Sail Away” parçasını andıran bir geçişle power ballad’a dönüşürken daha sonrada A-ha “Taken On me” ve Jermaine Jackson “When The Rain Begins To Fall” gibi seksenler synth pop klasiklerine selam veriyor. Aktörlüğünü sevdiğim Ryan Gosling vokalde de gayet başarılı bir iş çıkarmış.

youtube play youtube play

Üçüncü adayımız, Flamin’ Hot filminde bulunan, Diane Warren’ın yazdığı, Becky G’nin seslendirdiği “The Fire Inside”. Flamin’ Hot, Cheetos’un yaratıcısı Richard Montanez’in hikayesini anlatıyor. Filmin yönetmeni ise Desperate Housewives dizisiyle ünlenen Eva Longoria. Adaylık sonrası yaptığı sosyal medya paylaşımında Diane Warren ve Eva Longoria’ya teşekkür eden Becky G, bu filmin, şarkının ve ekibin, kalbine çok yakın bir şeyi temsil ettiğini, tam anlamıyla hayallerinden birinin gerçeğe dönüştüğünü söyledi.

youtube play youtube play

Barbie filminden bir başka aday parça ise, Billie Eilish’in seslendirdiği “What Was I Made For?”. Grammy ödülleri yazımda yılın şarkısı dalında favorim olduğunu belirtmiştim. Grammy ödülünü kazanan parça, Celine Dion “My Heart Will Go On”dan sonra bir film için yapılıp bu ödülü kazanan ilk parça oldu. Sanatçının vokal performansının göz doldurduğu, piyano altyapılı bu hüzünlü şarkıyı Billie Eilish, çoğu zaman olduğu gibi kardeşi Finneas O’Connell ile yazmış. 

youtube play youtube play

En iyi şarkı dalında son aday, Martin Scorsese’nin yönetmenliği yaptığı ve Robert De Niro, Leonardo Dicaprio, Brendan Fraser gibi isimlerin rol aldığı Flowers Of The Killer’s Moon filminin kapanış şarkısı “Wahzhazhe (A Song For My People)”. Osage kabilesinde işlenen cinayetleri anlatan üç buçuk saatlik filmin kapanış şarkısı için, Osage kabilesi üyeleri Scott George, Kenny Bighorse ve Van Bighorse tarafından iki şarkı bestelenmis ve seçmesi için Martin Scorsese’ye gönderilmiş. Seçilen Wahzhazhe (A Song For My People) parçası, Osage Tribal Singers tarafından seslendirilmiş. Şarkıyı dinlerken bir an kendimi en sevdiğim çizgi roman olan Zagor’un bir macerasının içinde hissettim. Biraz Alman new age grubu Sacred Spirit’in bazı şarkılarına da benziyor. 

youtube play youtube play

Gelelim benim favorime. Geçen seneki yazımda adayların hiçbirini beğenmediğimi, son elemede aday gösterilmeyen Taylor Swift’in “Caroline” parçasının benim favorim olduğunu yazmıştım. Bu sene ise durum farklı. Adayların hemen hepsi bence güzel, illa seçim yapmak zorunda olsam yine burun farkıyla Billie Eilish’i öne çıkarırım.

Kapak Fotoğrafı: Barbie

İlginizi çekebilir: Sine Magger’dan Başrolde Kadınlar