Dört bir yanında bambaşka tecrübeler edinebileceğiniz İtalya’da garanti verebileceğim bir şey daha var: İtalya’da asla aç kalmazsınız!

Herhangi bir İtalya şehrine seyahat etmek beni her zaman çok heyecanlandırmıştır. Bir ucundan diğer ucuna her köşesinde yapılacak çok fazla şey, görülecek çok fazla yer var. Şıkır şıkır giyinip Milano’da aperitivo yapabilir, Puglia’nın masmavi sularında deniz-kum-güneş üçlüsüne doyabilir, Napoli’de Vezüv yanardağına tırmanma macerası yaşayabilir ya da Floransa’da sanat dolu günler geçirebilirsiniz… Dört bir yanında bambaşka tecrübeler edinebileceğiniz bu ülkede garanti verebileceğimiz bir şey daha var: İtalya’da asla aç kalmazsınız! Kimi ülkelerin yerel lezzetleri damak tadımıza uygun olmuyor evet; ama aksine İtalya kilo almadan dönmenin zor olduğu bir ülke. İtalya’ya gitmeden önce, İtalyan yemek kültürü hakkında bilmeniz gereken, kendi deneyimlediğim bazı şeyleri derledim.

İtalyan Kahvaltı

Kahvaltı Mı? İtalyan Yemek Kültüründe Kahvaltı

Kimileri için kahvaltı günün vazgeçilmez öğünüdür. Özellikle biz Türkler, uzun oturmalı bol malzemeli kahvaltı sofralarını çok severiz. İtalya’da ise durum biraz farklı. Kahvaltı için tercihleri çoğunlukla espresso-kruvasan ikilisi. Bu kadar çeşit peyniri olan, zeytinleri ve domatesleri tazecik kendi topraklarında yetiştiren bir milletin bu lezzetleri kahvaltıda yemeyi tercih etmemesi enteresan değil mi?

italian-pizza-restaurant-italy

Pizzeria vs Trattoria İtalya Yemek Kültüründe Restoranlar

İtalya’da her köşe başında “pizzeria” ve “trattoria” tabelaları göreceksiniz. Pizzeria, adı üstünde, birbirinden lezzetli pizzalar yiyebileceğiniz yerler. Pizzerialarda genellikle uzun uzun oturulmaz, pizza yiyip kalkılır. Uzun sohbetlerin ve kahkahaların süslediği, filmlerde gördüğümüz İtalyan sofralarının gerçek adresi ise trattorialardır. Trattorialar’ın mutfağında pizza da pişse de buraların atmosferine makarna daha çok yakışıyor. Genellikle sabit bir menüsü olmayan trattorialar’da mutfakta o gün ne pişerse mideye o düşebilir.

Lisya’nın Roma’nın lezzet durakları hakkındaki yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Bolonez

Ekmek Bulamazsa “Pasta” Yesinler İtalyan yemek kültüründe makarna

“Ekmek bulsalar bile pasta yesinler!” İtalyanların yemek felsefesi olsa gerek. “Pasta” makarnanın İtalyanca ismi, makarnalar soslarına ve şekillerine göre isim alıyorlar. İtalya’daki şehirlerin ismini verdiği makarna sosları var. Milanese, Genovese, Bolognese gibi. Örneğin bolonez soslu makarnanın ana vatanı kızıl şehir Bologna’dır. Menülerde “ragu alla bolognese” diye geçer. Spaghetti, linguine, lasagna vb. isimler ise makarnanın şekline göre verilen isimler.

theMagger’da Neşe Pelin’in Bologna hakkında yazısına buradan ulaşabilirsiniz. 

Şarap

“Şarapsız yemek güneşsiz güne benzer”

“Una cena senza vino come un giorno senza sole”

İtalyanlar’ın gönülden bağlı oldukları bir başka felsefe. Onlar için akşam yemeği demek kırmızı şarap demektir. Ne yedikleri fark etmeksizin yemeğin yanında şarap içilir. Şarapları kırmızıdır, ev yapımıdır. Ve benim hayatımda içtiğim en güzel şaraplardır İtalyanlar’ın sofra
şarapları…

Size İtalyan şaraplarını seviyorsanız, Neşe Pelin’in Toskana rotasını da buradan okumayı unutmayın!

Espressonun Ana Vatanı!

Espresso

İtalyanlar’ın hayatlarının vazgeçilmez bir parçası da kahve içmek. Ayaküstü uğradıkları espresso barlarda kahvelerini shot atıp gidiyorlar. Kahve denince anladıkları ise espresso zira diğer tüm kahveleri espresso bazlı. İtalya’nın herhangi bir yerinde kötü espresso içmek Napoli’de kötü pizza yemek gibidir, yani imkansızdır!  İtalyan kahve kültürü ile ilgili detaylı yazım için sizi buraya alalım.

İtalyan mutfağı anlatmakla bitmez, İtalya seyahatinizden önce bu maddeleri not etmeyi unutmayın! 🙂

Buon Appetito!

İtalya’nın dört bir yanından dört efsane lezzet içinse bu yazımı okuyabilirsiniz.