Kimler tarihi seviyor? Ya antik çağlara ait tarihi kalıntıların arasında kaybolmaya, kendini unutmaya bayılanlar? Bunlardan biriyseniz, sıcak falan dinlemeden o kalıntıların arasında gezmeyi ve o eski hikayeleri öğrenmeyi rahatlıkla anlarsınız. Haydi şimdi İzmir Bergama’daki Asklepion’u keşfetmeye!

Konum

IMG_1054.1
Bergama Asklepion

Bergama Asklepion’u antik çağın en önemli sağlık merkezlerinden biri. Antik Roma’nın en önemli hekimlerinden, yılan sembolünü tıp bilimine veren Galen (Galenos) da burada yaşamış. Galenos, Antik Çağ’ın Hipokrat’tan sonraki en büyük hekimi. Gladyatörleri tedavi edermiş. Asklepion, sadece hastaların şifa bulduğu bir yer değil aynı zamanda pek çok doktor ve sağlık uzmanının da yetiştiği bir yerdi. Burada hastalar şifalı sulara sokulur, bitkisel tedaviler görürdü. Kapısında ‘Ölümün giremediği yer’ yazıyormuş. Buraya ‘Vasiyetlerin açılmadığı yer’ de deniyormuş. Asklepion’da ayrıca psikoterapi yapılır, hastalara telkinlerde bulunulurmuş. Terapi için en çok su sesinden yararlanırlarmış. Şahsen benim de dünya üzerindeki en huzur verici bulduğum ses, su sesidir.. İyi fikir yani 🙂

IMG_1072
Bergama Asklepion

Asklepion, M.Ö.4.yüzyılda yapılmış. Eski Yunan ve Roma Sağlık Tanrısı Asklepios’a adanmış. Asklepios heykellerini yılanlı asasından tanıyabilirsiniz. Yılan simgesi, tıp biliminin sembolü haline burada gelmiş. Rivayete göre, bir hasta, ölmek üzere olduğu için Asklepion’a alınmaz. Kapıda beklerken iki yılanın zehirlerini kayadaki bir oluğa akıttığını görür. Kendine zarar vermek için bu zehirleri içer. Öleceğine şifa bulur. O zamandan beri de yılan, tıbbın simgesi haline gelir.

Asklepion’da Neler Göreceksiniz?

Kutsal Yol (The Via Tecta)

Asklepion’u Bergama’ya bağlayan kutsal yol… Bu yolun başında hastalar sıraya girer, Asklepion’a kabul edilmeyi beklerlermiş.

IMG_0953
Bergama Asklepion

Anıtsal Kapı (Propylon)

Kutsal yolun son bulduğu alan. Bu alanın üç tarafı Korint tarzındaki sütunlarla çevrili. Kutsal alana, kutsal yol üzerinden girislerin yapıldığı ana kapı. Anıtsal kapıdan geçtikten sonra hemen sağda, yani kuzeyde, kütüphane yer alıyor. Doğu kenarda, bilimsel çalısmaları koruması nedeniyle kütüphanenin adandığı İmparator Hadriyan’ın (Hadrianus) heykeli var.

Yeraltı Geçidi

Burada tedavi gören hastaların soğuk ve sıcak havadan korunmasını sağlamak amacıyla yapılmış uzun bir yer altı tüneli. Tünel gayet iyi korunmuş. Tünel, Telephorus Tapınağı’na (Asklepios’un oğlu) çıkıyor.

IMG_1079.1
Bergama Asklepion

Alanda hastaları iyileştirmek için kullanılmış sular ve banyolar var..

IMG_1026
Bergama Asklepion

Asklepion Tiyatro 

Bu tiyatro Helenistik dönem tiyatrolarının en güzellerinden kabul ediliyor. 3500 kişilik.

IMG_1036
Bergama Asklepion

Asklepion’a giriş ücreti; 25 TL ve Müzekart geçerli. Her gün açık.

IMG_1002
Bergama Asklepion