Yavuz Çetin; bir kısmımızın ölümü sonrası tanıdığımız, fazla şanslı bir kısmımızın ise belki de Mojo sahnesinde izleme fırsatı bulduğu belki de Türkiye’nin gelmiş geçmiş en iyi müzisyenlerinden biri. Kerim Çaplı; belki de çoğumuzun adını bile duymadığı, ancak Jimi Hendrix’le bile beraber sahneye çıkan bir müzik dehası, virtüöz. Blue belgeseli, Blue Blues Band’in kuruluş hikayesiyle birlikte bu iki efsanenin hayat öykülerini fazlasıyla etkileyici biçimde anlatan, aslında 2017 yapımı bir film.

youtube play youtube play

Aklımda hep tekrar izleme fikrinin olduğu Blue belgeseli hakkında izlemeyenlerin ve dünya çapındaki rock & roll efsanelerinden eksiği olmayan bu iki efsanenin hikayelerinden haberdar olmayanların var olabileceği ve gözümüzün önündeki bu değerleri ıskalamamamız gerektiği düşüncesiyle yazmadan geçemedim. 

Blue Blues Band

1991 yılında Batu Mutlugil (gitar), Yavuz Çetin (gitar) ve Zafer Şanlı (bas gitar) tarafından kurulmuş olan Türk blues grubu. Grup, Sunay Özgür (bas gitar) ve Kerim Çaplı (davul) katılımıyla kemik kadrosunu tamamlamıştır diyebiliriz. Yaklaşık 10 yıl boyunca dönemin ünlü parçalarının cover’larını yaparak özellikle İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok canlı performansa imza atmışlar, ancak hiçbir albüm ve stüdyo kaydı yayınlamamışlar. Grup, Yavuz Çetin’in 2001 yılındaki vefatına kadar blues performansları yapmaya devam etmiş.

youtube play youtube play

Grubun zamanında TRT1 için kaydedilen ve 2012 yılında Batu Mutlugil tarafından Youtube kanalında paylaşılan 1 saati aşkın uzunluktaki cover performansının, görüntü ve ses kalitesi olarak en kaliteli videosu olduğu söylenmekte. Performans; Rolling Stones, Jimi Hendrix, Led Zeppelin gibi grupların cover’larını içermekte. İzlemek isteyenler için videoyu yukarıya ekledim.

Blue Belgeseli

Kral Müzik
Blue Belgeseli | Fotoğraf: Kral Müzik

Açık söylemem gerekirse Yavuz Çetin’i keşfetmekte biraz geç kalmış, Kerim Çaplı gibi bir dahinin varlığından bu film sayesinde haberi olan sıradan bir rock müzik dinleyicisi olarak Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı hakkında bir şeyler yazmayı becerebileceğimi düşünmüyorum. 90’lar rock müziği konusunda bilgi birikimi olan birinin daha derin bir yazı yazmasını tercih ederim. Ayrıca bizlerin belki de varlıklarından haberi yokken aslında yaşadıkları dönemde çoktan efsane olmuş bu dahi müzisyenlerin hikayelerini izlediğiniz 98 dakikanın fazlasıyla etkili olacağına inandığım için de bir şeyler karalamamayı tercih ediyorum biraz biraz. 

Belgesel hakkında bir miktar bilgi verecek olursam; Sertan Ünver’in yönetmenliğini üstlendiği ve Güverte Yapım’dan çıkan belgeselin proje danışmanı Yekta Kopan. Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı’nın hikayelerinin anlatımında ailelerinin yanında yaşamları boyunca beraber çalıştıkları, çaldıkları arkadaşları ve dostlarından Batu Mutlugil, Sunay Özgür, Erkan Oğur, Teoman, Nejat İşler, Göksel, Aylin Aslım gibi ünlü isimler de yer alıyor. Hepsinin anlattıkları hikayeler oldukça etkileyici, çoğu zaman duygu yüklü. Genel olarak Kerim Çaplı gibi bir adamın varlığı ve onun çok acayip hikayesi başlı başına insanı yerine çakılı hissetmesine yetiyor ancak Erkan Oğur’un konuşmaya devam edemeyip gitarı yüzüne kapattığı anın beni en çok vuran sahnelerden olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Belgesele iTunes Store, Google Play’den satın alarak ulaşabilir veya BeinConnect üzerinden izleyebilirsiniz.

Sonuç olarak dünyadaki rock & roll efsanelerinden aşağı kalır yanı olmayan ve bence yaşarken efsane haline gelmiş Yavuz Çetin ve Kerim Çaplı’nın hikayelerini dinleyip onları yakından tanımak, bir miktar anlamak isteyenlerin yanında kıymetli ve kaliteli müziğe aç her rock müzik dinleyicisinin izlemesi gerektiğini düşünüyorum bu filmi. Ne yazık ki izleyiciyi ‘ah be’ diye iç geçirtmeden bırakmayan bu trajik hikayeleri izlerken gerçekten hüzünlenmeye ve  saatler boyunca etkilerinde kalmaya hazırlanın. Biraz yazmak bile tekrar tekrar hüzünlenmeye yetiyor inanın. İyi seyirler. 

Kapak fotoğrafı: Kral Müzik

İlginizi çekebilir: Eser Altınkaya’dan “Türk Saykedelik Müzik ve Anadolu Rock”