İstanbul Müzik Festivali ellinci yılını kutluyor! Bugün İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) bünyesindeki tüm festivallerin öncüsü olan festivaldeki ilk konser, bundan tam yarım asır önce, o zamanki adıyla İstanbul Festivali kapsamında 1973 yazında gerçekleşti. İTÜ Konser Salonu’nda müzik severlerle buluşan eser, Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu eseriydi.

Yıllar içerisinde İstanbul Festivali, İKSV bünyesindeki farklı festivallerin oluşup İstanbullularla buluşmaya başlamasıyla klasik müzikle özdeşleşti ve İstanbul Müzik Festivali adını aldı. Elli yılda festival de müzik de değişti, başkalaştı fakat müziğin en büyük destekçilerinden biri aynı kaldı: Borusan Holding, bundan yarım asır önce çalınan o ilk notadan beri festivalin her adımında varlığını hissettirmeye çalışarak İstanbul Müzik Festivali’ne destek vermeye devam ediyor. 50 yıldır sanatı, müziği ve İKSV’yi destekliyor. 

Borusan Holding kurucusu Asım Kocabıyık, 1965’te İstanbul Rotary Kulübü’ndeki çalışmaları sırasında tanıştığı Nejat Eczacıbaşı’nın öncülüğünde 1972 yılında kurulan İKSV’nin de kurucu üyeleri arasında. Kocabıyık, Eczacıbaşı’nın çağrısına önce “Destekleyeyim, gereken maddi yardımı yapayım, kendi ölçüme göre yardımda bulunayım fakat ben pek müzikten anlamıyorum, benim size faydam olmaz” dese de, “Burada böyle bir teşebbüsün içinde bir işletmecinin de rolü vardır, faydası vardır.” diyen Eczacıbaşı’nın ısrarıyla vakfın yönetiminde yer almayı kabul etmiş. Daha sonradan 2002 yılına kadar vakfın yönetim kurulunda yer alacak Kocabıyık şöyle diyor: “Nejat Bey o vakit Türkiye’de bu işe yardımcı olabilecek kimseleri vakfın destekçisi olarak bir araya getiriyordu ve beni de davet etti. Nejat Bey, işin teşkilatlanmasında, yönetimin ne şekilde olmasının uygun olacağı konularında benimle istişare etti. Ben de elimden geldiği kadar yardımcı olmaya, Nejat Bey’in fikirlerine iştirak ettiğimi-etmediğimi ifade etmek suretiyle bu işe katkıda bulunmaya çalıştım” diyor. 

Borusan Holding, İstanbul Müzik Festivali başladığından beri her yıl bir konsere sponsor oluyor. Kocabıyık, “Festival zamanı yabancı sanatkarlar gelince desteklemek icap etti ve içinden kendime göre uygun bulduğumu destekledim, böylelikle sponsorluğa başlamış olduk” diyor. 

Asım Kocabıyık’ın İKSV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı sorumluluğunun ardından, görevi Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık devraldı.  Borusan Sanat’ın kurucusu olan ve Borusan’ın sanat yolculuğuna yön veren Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık ve Başkan Yardımcısı Zeynep Hamedi’nin kıymetli çabaları sayesinde Borusan bugün kültür sanat alanında önemli bir marka olarak konumlanıyor. Ahmet Kocabıyık, klasik müziği bir bireysel gelişim aracı olmanın ötesinde, toplumsal gelişmişlik göstergesi ve kültürleri birbiriyle kaynaştırma gücüne sahip yüksek bir sanat türü olarak kabul eden bir vizyon benimserken kurucusu olduğu Borusan Sanat, çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor.

2006’dan itibaren on yıl boyunca festivalin ana sponsorluğunu üstlenen, sonraki yıllarda yüksek katkıdaki gösteri sponsorluklarını sürdüren Borusan Holding, bu yıl yeniden Festival Sponsoru olarak İKSV’yle yoldaşlığına devam ediyor. Borusan Holding’in festivale desteği sürüyor. Üstelik bu destek yalnızca maddi değil; uzunca yıllar festivalin yerleşik orkestrası unvanını da üstlenen Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve oda müziği konserlerinde festivalin sık sık konuğu olan Borusan Quartet’in festivalle köklü ve sürekli bir ilişkisi var. 2000 yılından itibaren İstanbul Müzik Festivali’nin ayrılmaz bir parçası olan BİFO, aynı zamanda 2006 yılından itibaren Leyla Gencer Şan Yarışması’nın ana destekçilerinden biri. 

Her iki topluluk da bu yıl 6-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin konukları arasında yer alıyor. 5 Haziran’da Haliç yüzen platformda Murat Cem Orhan yönetiminde unutulmaz bir konsere imza atan BİFO, 22 Haziran’da da “BİFO ile Bir Prömiyer: Tan Dun” konserinde dünyaca ünlü şef ve besteci Tan Dun’un “İkili Konçerto” eserinin Türkiye prömiyerinde keman santçısı Daniel Hope ve piyanist Alexey Botvinov’a eşlik edecek. Bu eser, aynı zamanda New Century Oda Orkestrası, Odessa Classics Festivali, İstanbul Müzik Festivali ve Borusan Sanat’ın ortak siparişi olma özelliği taşıyor. Borusan Quartet ise 8 Haziran’da Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda, arp sanatçısı Xavier De Maistre’ye “Festival Buluşmaları” konserinde eşlik etti.

Siz de bitmeyen kış günlerinin ardından yazın tadını İstanbul’un bu köklü festivalinde çıkarın! Daha detaylı bilgi almak için tıklayın.