Türkiye’de gurme bir hafta sonu kaçamağı yapmak için Antep ve Adana, tahtını kimseye kaptırmayacak gibi görünse de, İstanbul’dan feribotla 1.5 saatte ulaşılabilen Bursa da umduğunuzdan fazlasını vaat ediyor. Hazırsanız, Bursa’da güzel bir hafta sonunu nasıl geçirebileceğinize dair önerilerime başlıyorum.

Kadıköy İskelesi
Bursa | Fotoğraf: Unsplash / Mustafa Cengiz

Bursa’da Bir Hafta Sonu

Bursa’ya Ulaşım

Uludağ’ın Bursa’nın önüne geçtiği mevsimde olduğumuzu da düşünürsek, Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa, hep etrafındaki yerlere gidilirken pas geçilen bir şehir olma kaderini yaşıyor.

Oysaki, İstanbul’dan feribotla 1.5 saatte ulaşılabildiği için Bursa aslında oldukça pratik ve keyifli bir hafta sonu istikameti. Yenikapı’dan İDO veya Kabataş’tan BUDO seferleri ile Mudanya’ya kolayca ulaşabiliyorsunuz. Deniz yolculuğuna hassasiyeti olanların deniz otobüsü yerine daha az sallantı olduğu için arabalı feribotları tercih etmesi de daha konforlu bir seçenek olabilir. Mudanya’dan da şehir merkezine belediye otobüsleri, dolmuşlar ve taksilerle hızlıca ulaşabilirsiniz. 

Bursa denildiğinde akla ilk ve muhtemelen tek gelen yemek iskender olsa da, aslında bu kadar popüler olmayan bazı lezzetleri de var. Bursa gezi rehberi yazımda daha çok bu lezzetlerden bahsedeceğim. Hadi başlayalım!

Bursa Yeme-İçme

Kardeşler Pide ve Kebap Salonu

Cantık Kebabı
Cantık Kebabı | Fotoğraf: Sezen Türker

Bursa gezi rehberi yazımın ilk lezzeti: Cantık kebabı! Bir çeşit etli pide olarak tanımlayabileceğimiz cantık kebabı, odun ateşinde pişerek sıcak sıcak önünüze geldiği anda “Acaba ikinciyi de şimdiden söylesem mi?” diye düşündürüyor. Kapalıçarşı yakınlarındaki, Tuz Pazarı’nda yer alan Kardeşler Pide ve Kebap Salonu, cantık kebabını tadabileceğiniz en iyi adreslerden biri.

Tarihi Taş Fırın

Tahinli Pide , Tarihi Taş Fırın
Tahinli Pide , Tarihi Taş Fırın | Fotoğraf: Sezen Türker

Bursalılar bu tatlıya “tahınlı pide” diyorlar. Denemek için en meşhur ve önünde her zaman upuzun kuyruklar olan adres Tarihi Taş Fırın’ı deneyebilirsiniz. Plastik kaşıklarla servis edilen bu pidenin ortası sıcacık ve odun ateşinde biraz pişmiş tahin ile dolu oluyor. Öncelikle ortasını kaşıklıyorsunuz, ardından kenarındaki pideden koparıp, bu tahine batırarak yemeye devam ediyorsunuz. Tatlı ve tuzlunun muhteşem kavuşmasına bir örnek olan bu tahinli pideyi denemeden Bursa’dan ayrılmamanızı öneririm.

Zennup 1844

Zennup 1844
Zennup 1844 | Fotoğraf: Sezen Türker

Ömür Akkor’un açtığı ve Bursa’nın en ünlü restoranlarından biri olan Zennup 1844‘e mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Biz Türk mutfağından sıra dışı örnekler tatmak, uzun bir akşam yemeği yemek hevesiyle gittiğimiz için biraz hayal kırıklığına uğradık. Buraya yemek yemeye gelenler kadar Ömür Akkor ile fotoğraf çektirmek için de gelen birçok insan da var. Kapıda upuzun bir bekleyenler sırası varken, öyle uzun uzun yavaş yavaş yemek yemenize izin verilmiyor. Daha tabağın yarısı bitmişken “Paket yapalım mı?” diyerek başınızda beliriyor garsonlar.

Zennup 1844, Bursa
Zennup 1844, Bursa | Fotoğraf: Sezen Türker

Güzel dekorasyonu ve yöresel ürünler kullanmalarıyla denemeye değer bir restoran; ama tek bir ana yemek ve bir tatlı, sütlacı ve cennet çamuru adı verilen tatlıları en meşhurları, siparişi vererek, hızlı ve pratik bir akşam yemeği adresi olarak giderseniz çok daha mutlu olursunuz.

Aslında, Zennup 1844’ün market kısmı pas geçilmemeli. Buradan çok lezzetli şekerli ve şekersiz seçenekleriyle fındık, badem ve fıstık ezmeleri ve salçalar satın alabilirsiniz. 

Cemal ve Cemil Usta Uludağ Kebapçısı 

İskender, Cemal ve Cemil Usta Uludağ Kebapçısı
İskender, Cemal ve Cemil Usta Uludağ Kebapçısı | Fotoğraf: Sezen Türker

Tabii ki iskender yemeden bir Bursa seyahati asla tamamlanmış sayılmaz. Bursalılar arasında en iyi iskenderin nerede yenileceği konusunda bir fikir birliği olmasa da, Cemal ve Cemil Usta Uludağ Kebapçısı açık ara tavsiyelerin en başında geliyor. Cemal ve Cemil Usta Uludağ Kebapçısı’nın birbirine çok yakın iki ayrı şubesi var. Daha modern bir ortam isterseniz, Meydan Alışveriş Merkezi’nin alt katındaki yerini; her şeyi asıl yerinde yemeyi tercih ederseniz, Meydan Alışveriş Merkezi’nin hemen çaprazında kalan ilk dükkanını tercih edebilirsiniz.

Bursa’da Gezi Durakları

Yeşil Cami ve Türbe

Yeşil Cami ve Türbe
Yeşil Cami ve Türbe | Fotoğraf: Tripadvisor

Yediklerinizi hazmetmek için bu bölgeden kolayca Yeşil Cami’ye yürüyebilirsiniz. Osmanlı sultanlarından Çelebi Mehmet’in yaptırdığı ve inşaatı 1419 yılında tamamlanan bu cami ilk dönem Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor. Külliyenin içinde ayrıca Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılan medrese binası ve Bursa’nın önemli anıtsal yapılarından olan Yeşil Türbe bulunuyor. 

Tarihi Keçeli Hamamı

Tarihi Keçeli Hamamı
Tarihi Keçeli Hamamı | Fotoğraf: foursquare

Bursa’da yemek yemek dışında da bir şeyler yapmak isterseniz, hamamlarıyla ve kaynak suyuyla ünlü bir şehirde olmanın da keyfini sürmek çok iyi bir seçenek olabilir. Keçeli Hamamı, hem tarihi hem de konforlu bir hamam. İstanbul’daki hamamlardan farklı olarak göbek taşında yatmak yerine, bir aslan heykelinin ağzından dökülen sıcak termal suyla dolan bir havuzun içinde oturmak da oldukça keyif veriyor.

İstanbul’a arabayla dönecekseniz, yol üzerindeki Uzan Et Mangal ve Kasap restoranının da şiddetle tavsiye edildiğini eklemeden geçmeyeyim. Lezzetle kalın!

Kapak fotoğrafı: zennup.com.tr/

İlginizi çekebilir: Naz Kavas’tan Bursa-İznik Gezilecek Yerler