Kompost yapmak, eski giysileri onarmak gibi pek çok geri dönüşüm ve ileri dönüşüm tekniğini hayatımızın bir parçası yapmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte plastik atıkları tümüyle resimden çıkabilmek çok realisik bir hedef değil. İşte ‘ecobricking’ de bu atıkları tuğlalaştırarak özkütleyi azaltmanın bir yolu.

EcoBricking | Fotoğraf: aquarium.co.za

Ecobrick yaratmak için yüksek miktarda plastik atık, plastik şişeler içinde hapsediliyor ve böylece atıkların kapladığı alan azalırken, farklı şeyler için kullanılabilecek tuğlalara dönüşüyor. ‘Ecobrick’ler daha sonra bahçe duvarı inşası, mobilya gibi çeşitli yapımlarda kullanılabiliyor. Yöntemin esas amacıysa atık plastiklerin kapladığı alanı cidid ölçüde azaltarak toksinler ve mikroplasiklere ayrılıp kirlilik yaratmalarını önlemek.

EcoBricking | Fotoğraf: thefragilesphere.org

Ecibricking’in kişisel ve kitlesel olarak benimsenmesi ve plastik atıkları dönüştürmenin güvenli bir yolu olarak popülarite kazanmasında günlük yaşama kolayca adapte edilebilmesi var. Dünyanın farklı yerlerinden farklı kültürlerden ve farklı gelir seviyelerinden kişiler, plastik kullanımı ve aşırı tüketimin verdiği zararlara dair farkındalıkla bu yöntemi kullanıyor. Ecobricking, permakültür gibi diğer yenileyici yöntemlerin benimsenmesi için kolay bir basamak olarak da karşımıza çıkıyor.

Kapak Fotoğrafı: falkirkherald.co.uk

İlginizi çekebilir: Merve Çalışlar’dan Permakültür