”Merhaba asker!” der komutan, askerler de “Sağol!” der. Devlete “Sen sağ ol, ben yok olayım” demek gibi bir şeydir bu. Askerin kimliği, kişiliği önemli değildir. Sadece hizmet eder. Onu tersine çevirip o insanlara “Sağol!” demek istedim. “Keşke sağ olsaydınız.” demek istedim… (Sibel Oral röportajından*)

sagol

Galeri Zilberman, Mısır Apartmanı’nda 2 farklı katta 2 farklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Bunlardan biri de Eşref Yıldırım’ın “Sağol!” sergisi.

esref yildirim 4

Mekana girdiğiniz anda sizi asılmış bayraklara gönderme yapan eserler karşılıyor. O kadar kuvvetliler ki girişte yer alan “Vicdani Kaset” çalışmasını göremiyorsunuz. Bir an önce bayraklara ulaşmak istiyorsunuz. Her biri farklı portre, farklı hikaye ve farklı bilinmezlerle dolu arkalı önlü resimler… Hepsini bir arada tutan da bence bu; bilinmezlikleri. “Sağol!” sergisinde konu Türkiye’de insan hayatına verilen değerin göreceliği. Sergi metninde sergi; “devlet gözetimi altında ya da devletin hataları nedeniyle ölenleri ele alıyor. Şüpheli asker ölümleri,Roboski katliamı ve zorla kaybedilenler… ” olarak tanımlanıyor

esref yildirim 1

Kumaş üzerine karışık teknik kullanılan bayrak gibi sıralanmış eserler şüpheli asker ölümlerini konu alıyor. Önlü-arkalı birbirinden farklı hikayeler. Sanatçının tekniğini çok seviyorum. Daha önceki “Hiç Kimsenin Ölümü” sergisinde de bu teknik çok hoşuma gitmişti. 3. sayfa haberleri gibi sert, tanımlanmamış, tamamlanmamış ve vesikalık fotoğrafların gerçekliklerinden kopmadan soyutlanması gibi.

esref yildirim 5

Çalışmalara bakınca vesikalık bir fotoğrafın koparılmış, tamamlanmamış, netleşmemiş, üniforma gibi kamufle edilmiş görüntüsü tıpkı şüpheli ölümleri gibi hisler uyandırdı bende.

esref yildirim 2

Sergide Roboski katliamına dikkat çeken sanatçı ölen her insan/çocuk için 34 adet bant işlemiş, yorgun, tedirgin gözlerle bakan bantlar belki de birer maske, görmemiz gereken ama göremediklerimizi gören…

EY_41(small)

Sergide KUYU isimli kitap kurgu ile gerçeklik arasındaki sınırı sorguluyor diyor sergi metninde.

Girişte olmasına rağmen çıkarken incelediğim “Vicdani Kaset” çalışmasında vicdani retçilerin açıklamalarını kelime kelime kaset şeridine yazıldığını görüyoruz.

14 Mart’ta başlayan bu sergiyi 3 Mayıs 2014 tarihine kadar İstiklal Caddesi Mısır Apartmanı Galeri Zilberman’da ücretsiz olarak gezebilirsiniz.