Hayranlıkla bakıp her parçasını incelediğiniz o koleksiyonların hepsinin bir başlangıç noktası vardı. Şimdi sıra sizde, hadi ilgi alanlarınıza ve bütçenize göre bir koleksiyon seçin. Bundan sonra ziyaret ettiğiniz her ülke ve şehirden, göz attığınız her pazar ya da mağazadan, yeri geldiğinde internetin derinliklerinden onu genişletmek için ideal parçaları arayın. Peki, neyin koleksiyonu? İşte harekete geçmek için fikre ihtiyacı olduğunu düşünenler için bir araya getirdiğimiz koleksiyon önerileri! 

Koleksiyon Önerileri

Plak Koleksiyonu

koleksiyon – plak
Plak Koleksiyonu

Fotoğraf: cnet.com

Günümüzde plakların yeniden popülerleşerek geri dönmesi sonucu birçok nostaljik albümün yeniden baskıları müzik mağazalarında karşımıza çıkmaya başladı. En sevdiğiniz albümlerin bu yeniden baskılarını edinerek başlayabileceğiniz plak koleksiyonunuz; zamanla bit pazarlarında, plak mağazalarında ve ikinci el dükkanlarında arayacağınız orijinal baskıları kovalamaya doğru evrilebilir. Plak koleksiyonuyla ilgileniyorsanız, theMagger’daki “Keşke Koleksiyonumda Olsaydı Diyeceğiniz En Değerli ve Eski Plaklar” yazısına gözatabilirsiniz.

Kitap Koleksiyonu

koleksiyon – kitap
Kitap Koleksiyonu

Fotoğraf: tabathayeatts.blogspot.com

Benim de evimde ufak da olsa bir kitaplık var, peki şimdi kitap koleksiyonum mu var demeyin. Merak etmeyin, önerdiğimiz şey göründüğü kadar basit değil: Bu kitap koleksiyonu, aslında tek bir kitaptan oluşuyor! Önce favori romanınızı, ardından onun kim bilir kaç farklı ülkede, kaç farklı dönemde, kaç farklı dilde, kaç farklı kapakla basıldığını düşünün. Gittiğiniz her ülkede kitapçı ve sahafları gezmek, belki de hiç anlamadığınız bir dilde ama ne anlattığını çok iyi bildiğiniz bir romanı alarak kitaplığınıza eklemek, dünyanın farklı köşelerinden sanatçıların o romanın kapağını nasıl yorumladığını görmek ve her şeyden öte o çok sevdiğiniz romanın onlarca, hatta yüzlerce kopyasına, özel baskılarına sahip olmak kulağınıza çok güzel gelmiyor mu? Eğer seçtiğiniz roman bir klasikse, seçenekleriniz çok daha fazla olacak. Oldukça değerli, hatta antika baskılarla koleksiyonunuzu genişletme imkanı bulacaksınız.

Teneke Kutu Koleksiyonu

koleksiyon – teneke
Teneke Kutu Koleksiyonu

Fotoğraf: countryliving.com

Özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında ambalaj olarak çokça kullanılan teneke kutular, bugün dünyanın her yerindeki bit pazarında en çok karşımıza çıkan ve her seferinde desenleri, renkleri ve hafif paslanmış nostaljiklikleriyle yüzümüzü gülümseten parçalardan. E bu kadar sık karşınıza çıkıyorsa, biriktirmek için ne bekliyorsunuz? Tabii teneke kutular sadece bir örnek; bütçenize, ilgi alanlarınıza ve koleksiyonunuzu saklayacağınız alanın büyüklüğüne göre bit pazarlarında genellikle karşılaştığınız herhangi bir araç, gereç ya da eşyayı koleksiyonunu yapmak üzere seçebilirsiniz: Aynalar, müzik kutuları, telefonlar, pikaplar, fotoğraf makineleri, daktilolar…

Tabak Koleksiyonu

koleksiyon – tabak
Tabak Koleksiyonu

Fotoğraf: ontherivergr.com

Herhangi bir yemek masasını ve üzerinde kaç ayrı parça bulunduğunu düşünün. İşte gerçek koleksiyoncular için masadaki her parça, aslında koleksiyonu yapılabilecek bir ihtimal olabilir. Bit pazarlarından metal ya da gümüş çatallar, bıçaklar ya da kaşıklar toplayabilir, sadece tek bir renk ya da malzemeden bardaklara odaklanıp onların peşine düşebilirsiniz. Yeme-içme gereçleri kategorisindeki koleksiyonlar arasında belki de en yaygını ise tabak koleksiyonculuğu. Duvara asılarak birer dekorasyon öğesi de olabildikleri için sergileme anlamında da pratiklik vadeden tabak koleksiyonculuğu farklı şekil, boyut, renk ve malzemelerle sınırlandırabileceğiniz bir seçenek. Elle boyanmış pahalı antika porselenlerden, marka ve sanatçıların işbirlikleriyle üretilen özel tasarımlara kadar birçok parçanın peşine düşmek mümkün.

Film Koleksiyonu

koleksiyon – criterion collection
Film Koleksiyonu

Fotoğraf: reddit.com / NotLandoCalrissian

Dijital platformların hayatımıza girmesiyle ve televizyonların internet bağlantısına kavuşmasıyla birlikte evde film izlemek dendiğinde akla raflarca DVD dolu dolaplar gelmiyor artık. Bu yüzden zincir mağazalardaki raflardan ya da süpermarketlerdeki sepetlerden DVD seçip onları anlamsızca eve yığmak yerine, kaliteli DVD / Bluray koleksiyonlarına imza atmanın önü açıldı. Eğer siz de bizim gibi sıkı bir sinefilseniz, en sevdiğiniz filmlerin özel baskı kopyalarını, ekstra seçenekleri bol özel setlerini toplamanın anlamını daha iyi kavrayacaksınız. Tabii sadece özel seri ve koleksiyonlara ulaşmayı da tercih edebilirsiniz: Film koleksiyoncularının yakından tanıdığı Criterion Collection, her ay serisine eklediği 20. yüzyıl ve günümüz klasiklerinin Bluray ve DVD kopyalarını her bir film için özel tasarlanmış birer kapak altında sunuyor. Hem favori filmlerinize bu özel kapaklarla sahip olabilir, hem de seriye yeni eklenen filmleri koleksiyonunuza katarak yeni film ve yönetmenler keşfedebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Sinemagger’dan Film Önerileri

Kartpostal Koleksiyonu

koleksiyon – kartpostal
Kartpostal Koleksiyonu

Fotoğraf: pxleyes.com

Listemizdeki koleksiyon önerileri arasında, kartpostal koleksiyonculuğu farklı bütçelere ve farklı tercihlere göre sonsuz seçenek vadeden bir tür. Sahaf ve bit pazarlarında gezinmeyi, tozlu rafları karıştırmayı her şeyden çok sevenlerdenseniz, kullanılmış ya da kullanılmasa da eskimiş kartpostalları biriktirmeyi seçebilirsiniz. Özellikle kullanılmış olanların üzerinde karşınıza çıkacak notlar, size tanımadığınız (ve muhtemelen artık yaşamayan) insanların hikâyelerini anlatarak nostaljik anlar yaşatabilir. Diğer bir seçenek sık seyahat edenler için; ziyaret ettiğiniz ülke ve şehirlerden hoşunuza giden kartpostalları toplayıp dönebilir, dahası her yerden kendinize birer kart postalayabilirsiniz. Bunu yapmak kartpostalınızın üzerine o ülkenin pulunun ve damgasının da eklenmesini, dolaylı yoldan bir pul koleksiyonuna da sahip olmanızı sağlayacak. Aklımıza gelen üçüncü ve belki de en heyecan verici seçenek ise Postcrossing aracılığıyla bir kartpostal koleksiyonuna başlamak. Bu platforma giriş yaptığınız her seferinde tanımadığınız farklı bir insana kartpostal göndermenin karşılığında dünyanın rastgele bir köşesinden bir kartpostal alabilirsiniz. Bu da hem kartpostal hem de pul biriktirmek, bir yandan da her posta kutunuzu açtığınızda, dünyadaki herhangi bir insanın size yazdığı birkaç cümleyi okumak demek.

İlginizi çekebilir: Afaysala’dan “Postcrossing: Dünya Çapında Kartpostallaşma”

İskambil Destesi Koleksiyonu

koleksiyon – iskambil
İskambil Destesi Koleksiyonu

Fotoğraf:  seasonsplayingcards.com

Dünyanın her yerinde bulabileceğiniz, fakat farklı kültürlerin, altkültürlerin, sanatçıların, popüler kültür öğelerinin, lokasyonların izlerini kolaylıkla taşıyabilecek ve oldukça özel tasarımlarını bulabileceğiniz bir koleksiyon fikrimiz daha var! Özellikle as, vale, kız, papaz ve joker kartlarında konuşturulan yaratıcılık sizi her yeni destede büyüleyebilir. Hatta yer sıkıntınız varsa, deste biriktirmek yerine bu kartlardan yalnızca birine odaklanabilir, her desteden yalnızca bir kartı koleksiyonunuza katabilirsiniz.

Bira / Şarap Koleksiyonları

koleksiyon – bira
Bira / Şarap Koleksiyonları

Fotoğraf: fermentedlychallenged.com

Bira ya da şarapla aranız nasıl? Gittiğiniz farklı ülke ve şehirlerde farklı tatlar denemeyi, hatta belki de bu konuda günlükler tutmayı seviyor musunuz? O zaman bu başlık altındaki koleksiyon fikirlerinden biri kesinlikle size hitap ediyor. Üstelik koleksiyonunuzu saklayacağınız yerin genişliğine bağlı olarak sınır tanımayabilirsiniz: Örneğin bira şişesi kapağı, bira etiketi ya da bira altlıklarıyla kalmayıp bira şişelerini ya da bira bardaklarını, şarap mantarları ya da şarap etiketleriyle kalmayıp şarap şişelerini biriktirebilirsiniz. Bira ya da şarap günlüğünüze eklediğiniz her notu bu parçalarla ilişkilendirmek, belki de yaptığınız tadımlardan notları koleksiyonunuzdaki parçalara iliştirmek farklı duyularınızı buluşturacak bir fikir!

Sneaker Koleksiyonu

koleksiyon – sneaker
Sneaker Koleksiyonu

Fotoğraf: kicksonfire.com

Listemdeki koleksiyon önerileri arasında belki de en yüksek bütçeyi ve en fazla saklama alanını gerektiren bu. Gözlerinizi özel tasarım sneakerlardan alamıyor, satın aldığınız yeni sneakerları günlerce kutusundan çıkarmaya kıyamıyor musunuz? O zaman bir sneakerhead olmak için ilk adımı çoktan atmışsınız. Dünyanın farklı şehirlerindeki tasarım mağazalarında yepyeni özel tasarımları bulabileceğiniz gibi internetteki açık arttırmalarda değeri binlerce dolara ulaşabilen klasikleşmiş sneaker modellerini de dolabınıza katmak için savaşmaya hazır olun. Kendinizi bambaşka bir altkültürün çılgını olmaya hazır hissedip hissetmediğinizi anlamak ve böyle bir yatırım yapmaya adım atmadan önce 2015 yapımı Sneakerheadz başlıklı belgeseli de izleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Zeynep Cansoylu Samancıoğlu’dan “Sneaker Nedir ve En Ünlü Modelleri”

Disney Rozetleri Koleksiyonu

koleksiyon – disney pins
Disney Rozetleri Koleksiyonu

Fotoğraf: helenplumhobbies.blogspot.com

Bir markaya aşık olmak ve onun ürünlerinin koleksiyonunu yapmak sizi heyecanlandırıyorsa seçenekleriniz çok fazla. Coca Cola ürünleri, McDonald’s oyuncakları, Lego minifigürleri gibi, markanın adını doğrudan taşıması gereken birçok ihtimal aklıma ilk gelenlerden. Bu tip koleksiyonlar arasında en yaygınlarından biri de Disney rozetleri koleksiyonu! Disney tarafından doğrudan desteklenen, hatta koleksiyonerlerin birbirleriyle iletişimi ve takas edebilmesi için özel platformların marka tarafından yaratıldığı bu koleksiyon kültürü oldukça yaygın. Basitçe, üzerinde Disney karakterlerinin, atraksiyonlarının ya da simgelerinin yer aldığı renkli, metal rozetlerden bahsediyoruz. Fakat dünyanın en büyük markalarından biri olan ve durmadan üretmeye devam eden Disney’den bahsettiğimiz için, onlarca yıldır piyasaya sürülmüş rozetlerin sayısı yüz binlerle ifade ediliyor. Bu yüzden de dünyanın herhangi bir köşesindeki bir bit pazarında ya da ikinci el mağazada bile büyük sürprizlerle karşılaşabiliyorsunuz. Sınırlı sayıda üretilmiş bazı rozetlerin değeri binlerce doları bulabiliyor!

İlginizi çekebilir: Yeni Hobi Önerileri