Georg Baselitz İstanbul'da: Son On Yıl
Alman sanatçı Georg Baselitz’in eserleri İstanbul’da! 13 Eylül’de SSM’de kapılarını açacak Georg Baselitz Son On Yıl başlıklı sergi ve eşzamanlı olarak Akbank Sanat’ta ziyaret edilebilecek gravür sergisi, sanatçının yarım asırlık sanatsal üretimini keşfetmemizi sağlayacak.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), açıldığı günden bu yana bizi Pablo Picasso, Salvador Dalí, Anish Kapoor, Joan Miró, Ai Weiwei, Marina Abramović ve David Hockney gibi sanatçıların eserleriyle buluşturdu. Modern sanat ve çağdaş sanatın bu önde gelen isimlerin sanatsal üretimini SSM’de keşfetmenin mutluluğunu yaşadık. Sırada, Alman ressam, baskı sanatçısı ve heykeltıraş Georg Baselitz ve eserleri var. Sanatçının yakın geçmişte ürettiği yüze yakın büyük boyutlu resim ve heykelden oluşan ve Akbank’ın desteğiyle hazırlanan Georg Baselitz: Son On Yıl başlıklı sergi, 13 Eylül 2024 – 2 Şubat 2025 tarihleri arasında SSM’nin tüm galeri alanlarında ve bahçesinde yer almaya hazırlanıyor. Üstelik SSM’deki serginin yanı sıra sanatçının gravür çalışmalarından kapsamlı bir seçki de eşzamanlı olarak Akbank Sanat’ta ziyaretçiyle buluşuyor. Serginin küratörlüğünü sanatçının eserleri konusunda uzman olan Sir Norman Rosenthal üstleniyor.
Georg Baselitz kimdir?
1938’de Almanya’nın Oberlausitz bölgesinde dünyaya gelen sanatçı, 1980’den bu yana uluslararası sanat dünyasında derin bir etkiye sahip. 20. yüzyılın ikinci yarısında Alman sanatı için yeni bir kimlik şekillendiren sanatçı, II. Dünya Savaşı’nın travma ve trajedisine tepki olarak, benzersiz ve tamamen bireysel kalan bir sanatsal üslup geliştirmiş. 16. yüzyıl Alman geleneksel ahşap baskılarından Afrika’nın yerel heykellerine, Kandinsky’nin teorilerinden Nietzsche’nin yazılarına, Nazi döneminden kalan sıkıntılardan psikotik sanata birçok farklı unsur ve eserden ilham almış. 1969’dan beri kompozisyonlarını baş aşağı resmeden sanatçı için bu yeni format, biçimi içeriğinden arındırmanın, soyutlama ve figürasyon arasında bir yerde durmanın ve zamanında geleneksel olarak kabul edilen bir mecrada devrim yaratmanın bir yolu olmuş. Öte yandan Baselitz, gravür tekniğinde de ustalığını kanıtlamış. Resim, heykel, baskı, grafik ve gravür alanında eserler veren sanatçı şöyle diyor: “Yıkılmış bir düzenin, yıkılmış bir manzaranın, yıkılmış bir halkın, yıkılmış bir toplumun içine doğdum. Ve bir düzeni yeniden kurmak istemedim: Sözde düzene yeterince tanık olmuştum. Her şeyi sorgulamaya, ‘saf’ olmaya, yeniden başlamaya zorlandım.”
13 Eylül’den 2 Şubat’a dek SSM ve Akbank Sanat’ta ziyaret edilebilecek sergilere eşlik eden kapsamlı bir kataloğun yanı sıra konferans serisi, film gösterimleri, yetişkin ve çocuk eğitimleri ve atölyelerden oluşan zengin bir program da Georg Baselitz’in yarım asırlık yaratıcı süreci ve sanatsal arayışına dair derinlikli bir bakış sunacak. Merakla bekliyoruz! Sergi ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.
İlk yorumu siz yazın!