Pera Müzesi 10. yaşını, dünyaca ünlü heykeltraş Alberto Giacometti ve Hayat Kısa, Sanat Uzun: Bizans’ta Şifa Sanatı sergileriyle kutluyor. Her iki sergi de 26 Nisan’a dek görülebilir ve her ikisi de benzersiz…

İşte Giacometti’nin (1901-1966) retrospektif yaklaşımla hazırlanan bu kapsamlı sergisini kaçırmamak için 9 neden…

Alberto Giacometti Orman, 1950 : The Forest, 1950 Bronz : Bronze, 56,99 x 60,98 x 47,30 cm

1. Dünyanın en pahalı heykeltraşı ile tanışmak için:

Giacometti’nin Yürüyen Adam 1 adlı heykeli 2010 yılında 104.3 milyon dolara satılarak henüz aşılamamış bir rekor kırdı. Sanatçının eserleri dünyanın en önemli müzelerinde yer alıyor.

2. Pera Müzesi ve Giacometti Vakfı bu projede ortak olduğu için:

Serginin küratörlüğünü Giacometti Vakfı küratörü Catherine Grenier üstleniyor. Pera Müzesi toplam 123 eserle, sanatçının Türkiye’deki ilk kapsamlı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Alberto Giacometti Erkek Büstü (Lotar II), yak. 1964 1965 Bust of a Man (Lotar II), c. 1964-1965 Bronz

3. Sanatçının yaşam serüvenine tanıklık etmek için:

Giacometti’nin ilk eserlerinden ölümüne dek imza attığı pek çok eserle göz göze gelme şansınız var. Form yolculuğuna, arayışına birebir tanıklık edebiliyorsunuz. Özellikle de kardeşi Diego’nun 12 ve 62 yaşındaki iki heykelini karşılaştırırken…

4. Dali’nin ‘ilham verici’ bulduğu bir sanatçıya yakından bakmak için:

Giacometti 1930’larda Paris’te Sürrealistlere katıldı. Andre Breton, Paul Eluard ile olan dostluğu ve Dali’nin kendisi için dile getirdiği övgü dolu sözler biliniyor. Bu dönem imza attığı eserlerden ‘Yavan Nesne’ ve ‘Uzanmış Düş Gören Kadın’ Pera Müzesi’nde görülebiliyor. Bu eserler o dönem Sürrealizmin simgeleri arasında yer aldı.

Alberto Giacometti Uzanmış Düş Gören Kadın, 1929 Reclining Woman Who Dreams

5. Giacometti akımlar dışında kalmayı başardığı için:

Paris’te Sürrealist sanatçı dostları arasında yakaladığı popüleriteye rağmen 1935’te form ile olan kişisel meselesine dönüş yaptı. Modele bakarak devam ettirdiği heykel çalışmalarında kendine has, akımlar dışı bir soyutluğa ulaştı. Sürrealistler ise bu tavrına kızarak ortak bir metin ile Giacometti’yi aralarından attılar.

6. 1960’ın Paris’ini çizimlerinde görmek için:

Paris elbette İstanbul kadar değişmedi… Yine de bir yayıncı için özel olarak hazırladığı çizimlerde Paris’i Giacometti’nin gözlerinden izlemeniz, çizimlerinde sanatçının izini sürmeniz mümkün.

Alberto Giacometti Chez Adrien’in barı (III) The bar at Chez Adrien (III)

7. ‘10.000 saat’ teorisine bir kez daha şahit olmak için:

Bu teoriyi duymuşsunuzdur. Dünya çapında kendi alanlarında başarıya ulaşmış isimlerin kendi alanlarında 10.000 saate yakın çalışma sergilediğini ortaya koyar. Giacometti ise şöyle demiştir:

‘Bütün hayatım boyunca doğru dürüst bir baş yapabilmek için uğraştım.’

İşte dünyanın en pahalı heykeltraşı olmaya giden yolun hikayesi…

8. İmkan-mekan-başarı üçgenini ters çevirenlerden olduğu için:

Giacometti kariyerinin başında 1926’da Paris’te kiraladığı 23 metrekarelik küçük atölyesinde ölümüne dek çalıştı. Ünlü bir sanatçı olduğunda da devasa heykellerini burada ortaya çıkardı. Pera Müzesi’nde Giacometti’yi bu atölyede dönemin ünlü fotoğrafçılarının gözünden izleyebilirsiniz.

Giacometti atölyesinde alçıdan Küp heykeli ile, Paris, 1933’ten sonra : Giacometti in his studio with the plaster sculpture Cube, Paris, after

9. Durduğu yerden dünyayı tanıdığı için:

Giacometti Vakfı Yöneticisi ve sergi küratörü olan Grenier’nin metnine göre sanatçı tüm gücünü çalışmalarına adamış ve çok az yolculuk yapmıştı. Ancak Bizans, Mısır, Afrika ve Okyanusya kültürleri ile yakından ilgiliydi. Bizans ve Mısır figürlerinin modelin gerçekçiliğini doğalcı betimlemeden hatta fotoğraftan daha iyi yansıttığını dile getirirdi. Pera Müzesi’nin eş zamanlı sergisi Hayat Kısa, Sanat Uzun: Bizans’ta Şifa Sanatı kapsamında Bizans mozaikleri ile aynı binada olmak kuşkusuz kendisini de mutlu ederdi…

Alberto Giacometti Büyük Kadın I, 1960 Tall Woman I,