Biliyoruz, başarı ve tutkuyla dolu iş yaşamının yanında, kendine ayırdığın kaliteli vakitlerin de değeri senin için çok büyük. İşte bu yüzden sen hedeflerini gerçekleştirirken her daim yanında olan Ford Edge’den aldığımız ilhamla, kendine özen göstermek için yarattığın vakitlerde, ruhunu besleyeceği kadar vizyonunu genişletecek bir öneriyle karşındayız: sanat koleksiyonerliği!

Kendine Zaman Yarat: Sanat Koleksiyonerliği Dünyasına Giriş
Kendine Zaman Yarat: Sanat Koleksiyonerliği Dünyasına Giriş

Yaşamının her alanında tutkuyla hareket eden biri olarak, bir koleksiyoner olmanın sana çok yakışacağına eminiz: çünkü sanat koleksiyonerliğinin de ilk olmazsa olmazı büyük bir sanat tutkusuna sahip olmak. Bir sanat koleksiyonerini; aklının ve kalbinin bir köşesinde sürekli olarak hangi parçayı, ne şekilde toplayabileceği fikri olan bir tutkun olarak da tanımlayabiliriz. Tahmin edersin ki, bu da kişiyi ilk adımda genel hatlarıyla sanat üzerine, daha sonra ise en fazla ilgisini çeken alan özelinde yoğunlaşarak bilgi edinmeye, araştırmaya ve sürekli öğrenmeye itiyor. Bu sebeple bir sanat koleksiyonerinin ruhu daima açık, yeni ve meraklı.

Senin de yakından bildiğin üzere sanat; yaşamın gizini çözebilme yolunda sürekli bir arayış, hayatı ve insanı tanımanın, sorgulamanın zamanın çok ötesindeki bir yolu. Bir sanat koleksiyoneri olmak ise, bu yolda karşılaşılanların toplayıcılığını üstlenmek aslında. Büyük sorumluluk! Bir sanat koleksiyoneri olarak, insanı ve yaşamı tanıma çabası içindeki bizlere sunulan yol göstericilerin bir bölümünün koruyucusu sen olacaksın. Bir yandan da sürekli yolda olmalısın, yeni sanatçıları keşfetmek üzere araştırmalı, emek vermelisin. İşte bu noktada seni, bu kez bambaşka bir gözle, bir sanat koleksiyonu yaratıcısının gözüyle gezeceğin, tanıyacağın ve araştıracağın yeni bir yolculuğa davet ediyoruz.

Kendine Zaman Yarat: Sanat Koleksiyonerliği Dünyasına Giriş
Kendine Zaman Yarat: Sanat Koleksiyonerliği Dünyasına Giriş

Eminiz şehirde yer alan birçok galeride daha önce bulundun ama bu sefer farklı! Bu kez odağında, bir sanat koleksiyonu yaratma ve bunun için ilk olarak, eğitimli bir sanat gözüne ulaşma hedefi var. Dolapdere’deki ilk çağdaş sanat galerilerinden biri olan ve öne çıkan sanatçıları arasında hepimizin çalışmalarını heyecanla takip ettiği Refik Anadol’un yer aldığı Pilevneli Gallery, 1987′de İstanbul’da açılmasından bu yana, Türkiye’nin en köklü çağdaş sanat galerilerinden biri olarak bilinen, Mısır Apartımanı’ndaki Galeri Nev, evrensel fikirlerle üretim yapan genç çağdaş sanatçıları desteklemek amacıyla kurulan x-ist, disiplinlerarası bir platform olmayı hedefleyen Pilot Galeri ve biri Tepebaşı‘ndaki, 18. yüzyıldan kalma bir binanın birinci katında ve diğeri Hasköy İplik Fabrikası’nda olmak üzere, iki farklı mekanında sanatseverleri buluşturan Galerist, sanat koleksiyonuna katkı sağlamak için düzenli olarak ziyaret edebileceğin galeriler arasında. 

Galeri Baraz, Şişli

Fotoğraf: galeribaraz.com/

Bir sanat koleksiyoneri olma yolunda; iyi sanat eserlerini bir bakışta ayırt etme becerini geliştirmek, sanat dünyasındaki insanlar ile keyifli sohbetler ederek karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunmak için takip edebileceğin diğer galerilerle devam edelim: Türkiye’de galericilik denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Yahşi Baras’ın kurduğu, kapılarını açtığı 1975 yılından bu yana 150’den fazla kişisel ve karma sergiye ev sahipliği yapmış olan Galeri Baras, Türk çağdaş sanatının önde gelen isimlerini yurt içi ve yurt dışında temsil eden Pi Artworks, şehirde sanatın ve sanatçının gelişimine ön ayak olan galerilerden biri PG Art Gallery, bugüne dek 300’den fazla sergiye ev sahipliği yapan C.A.M. Galeri, disiplinlerarası sanat platformu Art On ve son olarak, Mısır Aprtmanı’nın iki ayrı katında bulunan galerisi ve proje alanı ile Zilberman Gallery. 

Edge’in sana yaşattığı konforlu sürüş deneyimi ile aldığın keyfi zenginleştirebileceğin galeri ziyaretleri bir yana, muhtemelen uzun süredir severek takip ettiğin ancak bu kez çalışmalarını koleksiyonuna eklemek üzere farklı bir gözle inceleyebileceğin Türk ve yabancı çağdaş sanatçılara gelirsek… Burhan Doğançay‘ın kentlerin değişen yüzlerini ve bunun insanlardaki yansımalarını sorguladığı çalışmaları, Erol Akyavaş‘ın derinlik kavramını öne çıkardığı eserleri ve geleneksel hat sanatı ile minyatür alanlarından çeşitli alıntılara yer verdiği kompozisyonları, Devrim Erbil‘in eski dönem gravürlerini andıran İstanbul manzaraları ve Mehmet Güleryüz‘ün imgelerden beslenerek yarattığı, çoğunlukla tuval üzerine olan yağlıboya eserleri koleksiyonunu oluştururken seni ilhamla doldurabilir. Ritim ve hareketliliği çağrıştıran soyut resimleri ile Güngör Taner‘i de bu listeye mutlaka eklemek lazım. Bu önemli sanatçıların dışında, takip edebileceğin, desteklemek isteyeceğin onlarca genç sanatçı da var. Kendileriyle yukarıda önerdiğimiz galeriler aracılığıyla rahatça tanışabilirsin. Genç sanatçıların eserlerini biriktirmek, kendin ve Türkiye’de sanatın geleceği için yapacağın en doğru yatırımlarından biri olacak.

Ford Edge
Ford Edge

Koleksiyonunu oluştururken çalışmalarına yer vermek isteyeceğini düşündüğümüz diğer çağdaş sanatçılar; sıradan nesnelerin dev ve renkli reprodüksiyonlarını yaparak çağdaş sanata adeta yeni bir boyut getirmiş olan Jeff Koons, pop-art çalışmaları ve hiperrealist tabloları ile adını duyuran Richard Phillips, özellikle silikon ya da şişme heykelleri ve büyük yerleştirmeleri ile tanınan Paul McCarthy, metin ve şiirleri bir araç olarak kullanan çağdaş sanatçı Robert Montgomery, bugüne dek Paris, Londra, New York, Miami, İstanbul ve Seul gibi dünya kentlerindeki solo sergileriyle izleyici karşısına çıkan Jean-Paul Donadini, Turner Prize ödüllü Damien Hirst ve minyatür insan figürlerini sokaklarda ve açık alanlardaki mizansenlerde kullanması ile öne çıkan Slinkachu.

Bir sanat koleksiyoneri olarak sanat dünyasındaki güncel gelişmeleri süreklilikte takip ediyor olman da ayrı bir önem taşıyor. Evet, tüm galeri ve müzelerde bizzat bulunman mümkün değil ancak çağdaş sanat platformları ve uygulamaları sayesinde hepsi ile ilgili bilgi edinme şansın var. Takip ettiğin sanatçılardan ve galerilerden en güncel haberleri sana düzenli bildirimler ile ulaştıran Artsy, çağdaş sanat dünyasındaki yenilikleri video içerikleri ve liste formatındaki yazılarıyla öne çıkaran ArtReport, adından da anlaşıldığı üzere her gün seni sanat dünyasına özel bir gazete ile buluşturan ArtDaily ve ilgini çeken bir sanat eserinin fotoğrafını çektiğin anda sana sanatçı, başlık ve fiyat bilgilerini veren Magnus, bu platformlar ve uygulamalar arasında yer alıyor. Özellikle bahsetmek istediğimiz Google Arts & Culture ise, dünyadaki yüzlerce müzenin koleksiyonuna ve kamusal sanat eserlerine ulaşmana imkan sağlıyor olmasıyla fark yaratıyor. Bu koleksiyonlardan seçtiğin eserlerle kendi koleksiyonunu oluşturman ya da çeşitli dijital sergileri birebir gezmen de mümkün. 

youtube play youtube play