Evde, ailemizle geçirdiğimiz günlerde herkes evin içinde kendi köşesini, kendi masasını, kendi uğraşını buluyor şu günlerde. Kimi çalışma masasının başında, iş toplantısına ya da çevrimiçi dersine bağlanıyor, kimi çizim kağıdını, kimi boyama kitabını almış hayallere dalıyor, kimi salondaki masaya yaydığı ve günlerdir uğraştığı puzzle’ın son parçalarını yerleştiriyor, kimi faturaları önüne sermiş hesap yapıyor… Ama yemek vakti geldiğinde, herkes başka bir masanın, yemek masasının etrafında toplanıyor, tüm aile bir araya geliyor.

youtube play youtube play

Her şeyin geçtiğini, pandeminin bittiğini hayal edin… Yorucu ya da sıkıcı bir günün, farklı işlerle meşgul olduğumuz uzun bir günün ardından, mutfaktan gelen kokuyla ya da o gün mutfağa girmiş olan kişinin “Yemek hazır!” çağrısıyla herkes evdeki köşesinden çıkıp sofranın başına toplanıyor. Sofra kurulmuş, salatalar hazırlanmış, içecekler bardaklara konmuş… Belki birkaç misafirimiz ailemize eşlik ediyor; ne de olsa yemek sofraları ailemizle olduğu kadar, diğer sevdiklerimizle, yakın dostlarımızla da güzelleşiyor, zenginleşiyor. Herkes birbirine gününün nasıl geçtiğini sorarken, mutfaktan gelen o kokunun kaynağı belli oluyor, o lezzet dolu tabak sofraya geliyor – ama dikkat edin, sıcak olabilir, çünkü lazanya fırından 10 dakika önce çıktı!

Lazanya

Bugün size o lezzetten bahsetmek istiyoruz biraz: Lazanya’dan…

Lazanyanın Hikâyesi

Lazanya

Kökleri Orta Çağ İtalya’sına dayanan Lazanya, özellikle Güney İtalya’nın en güzel şehirlerinden, zengin bir mutfağa sahip Napoli şehriyle özdeşleşmiş bir yemek. Tarihte bilinen, kayda geçmiş ilk Lazanya tarifi, Liber de Coquina adlı tarihi yemek kitabında bulunsa da bu tarifin bugün bilinen lazanyadan birçok farkı olduğunu söylemek gerek: Lazanya yaprakları tavuk suyunda kaynatılır, kaynamış yapraklar arasına peynir, baharat, tavuk yağı ve ceviz konarak servis edilirmiş. Napoli’de Lasagne di carnevale (Karnaval Lazanyası) olarak bilinen tarifte ise yapraklar arasına sosis, köfte, haşlanmış yumurta, ricotta ve mozzarella peynirleri konur, üzerine bir çeşit kıymalı sos olan Napoliten ragù sosu dökülürmüş. Lasagne al forno (Fırında Lazanya) yani bugün bildiğimiz Lazanya tarifine en yakın olanı ise İtalya’nın doğusundaki Emilia-Romagna bölgesinde ortaya çıkmış. Bu tarifin en önemli özelliği beşamel sos ile domatesli ragù ya da kıymalı sosu bir arada kullanıyor oluşu… Bugün geleneksel Lazanya tarifini farklı malzemelerle deneyen, farklı beslenme alışkanlıklarına göre uyarlayan birçok tarife rastlamak mümkün. Örneğin et yerine ıspanak, kabak, zeytin ve mantar gibi malzemelerin kullanıldığı vejateryen Lazanya bunlardan biri.

Lazanya aslında oldukça zahmetli bir lezzet gibi gözüküyor çünkü Lazanya hamurunu hazırlamak, yaprakları açmak ve diğer malzemelerle fırına vermeden önce haşlamak gibi uzun süren bir ön hazırlık gerektiriyor. Fakat günümüzde taze açılmış Lazanya yapraklarının lezzetini aratmayan hazır, kutulanmış Lazanya yaprakları, tüm bu zahmeti kolay birer tarife dönüştürüyor. Benzer bir şekilde, sosunuzu domates, çeşitli baharatlar, sarımsak, fesleğen, havuç gibi malzemeler kullanarak kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi, önceden hazırlanmış soslar kullanarak da Lazanya’nın hazırlanma süresini önemli derecede azaltmanız mümkün oluyor. Barilla’nın ön pişirme gerektirmeyen Lazanya yaprakları ve Napoletana sosunu kullanarak, kendi mutfağınızda bu lezzete kolayca ve hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Bolonez soslu ya da vejataryen lazanya tarifleri ile masanızı, sevdiklerinizle buluşacağınız bir sofraya dönüştürebilirsiniz!

Bolonez Soslu Lazanya Tarifi:

Bolonez Soslu Lazanya

Malzemeler: 10 adet Barilla Lazanya yaprağı, 1 kavanoz Barilla Napoletana sos, 400 gr dana kıyma, 0.9 lt süt, 50 gr tereyağı, 50 gr un, 80 gr parmesan peyniri (ya da eski kaşar), bir tutam muskat cevizi, bir tutam tuz, karabiber

Hazırlanışı – Beşamel sos: 1. Bir tencerede sütü ısıtırken, ayrı bir sos tenceresinde 50gr tereyağını eritin ve içine un ekleyip, yağ ile kavurun. 2. Isınan sütün tamamını un ile yağa yedirerek yavaşça ekleyin. 3. Bir tutam muskat cevizi, tuz ve karabiber eklediğiniz karışımı topaklanmaması için karıştırarak koyulaşıncaya kadar kaynatın.

Hazırlanışı – Bolonez sos: 1. 400gr kıymayı kalan tereyağında kavurun. 2. Hiçbir katkı maddesi içermeyen, 1 kavanoz Barilla Napoletana sosu döküp ısıtın. 3. Aroma katması için birkaç yaprak fesleğen de ekleyebilirsiniz.

Hazırlanışı – Lazanya: 1. Fırını önceden 220 dereceye ısıtın ve fırına girebilen bir kabın tabanını yağlayın. 2. Bir kepçe beşamel sos ve dört yemek kaşığı kıymalı sosu, kabın tabanına yayın ve üzerini 2 yaprak Barilla lazanya ile kapatın. (Lazanya yapraklarını kırmadan kullanmanız gerektiğini unutmayın.) 3. Lazanya yapraklarının üzerine sırasıyla beşamel sos, Bolonez sos ve 10gr kadar peynir ekleyin ve bu işlemi dört kez daha (toplamda beş kat elde edecek şekilde) tekrarlayın. Not: Lazanya kenarlarını beşamel sosla iyice kapladığınıza emin olun ve keserken dağılmaması için Lazanya yapraklarını bir kata yatay, bir kata dikey şekilde yerleştirdiğinize emin olun. 4. Lazanyanın en üst katına sırasıyla beşamel sosu, Bolonez sosu ve kalan peyniri ekleyin. 5. 220 derecede 20 dakika pişirin ve fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlenmeye bırakın.

Vejataryen Lazanya Tarifi:

youtube play youtube play

Malzemeler: 10 adet Barilla Lazanya yaprağı, 1 kavanoz Barilla Pesto Genovese sos, 500 gr patlıcan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, bir diş sarımsak, 200 gr kiraz domates, 150 gr mozzarella peyniri, 60 gr mısır unu, 0.8 lt süt, bir tutam muskat cevizi, bir tutam tuz, karabiber

Hazırlanışı – İçi ve sosu: 1. İki çorba kaşığı zeytinyağında bir diş sarımsak ve doğranmış patlıcanları hafifçe pişirin. 2. Ayrı bir sos tenceresinde mısır ununun üzerine karıştırmayı sürdürerek, sütü yavaşça dökün. 3. Bir tutam muskat cevizi, tuz ve karabiber eklediğiniz karışımı topaklanmaması için karıştırarak koyulaşıncaya kadar kaynatın. 4. Domates ve mozzarella peynirini doğrayarak hazır edin.

Hazırlanışı – Lazanya: 1. Fırını önceden 180 dereceye ısıtın ve fırına girebilen bir kabın tabanını yağlayın. 2. Bir kepçe sütlü-unlu sos ve dört yemek kaşığı patlıcanı kabın tabanına yayın ve üzerini 2 yaprak Barilla lazanya ile kapatın. (Lazanya yapraklarını kırmadan kullanmanız gerektiğini unutmayın.) 3. Lazanya yapraklarının üzerine sırasıyla sütlü-unlu sos, patlıcan, domates, mozzarella peyniri ve dört yemek kaşığı Barilla Pesto Genovese sos ekleyin ve bu işlemi dört kez daha (toplamda beş kat elde edecek şekilde) tekrarlayın. Not: Lazanya kenarlarını sosla iyice kapladığınıza emin olun ve keserken dağılmaması için Lazanya yapraklarını bir kata yatay, bir kata dikey şekilde yerleştirdiğinize emin olun. 4. Lazanyanın en üst katına sırasıyla sütlü-unlu sosu ve kalan malzemeleri ekleyin. 5. 180 derecede 20 dakika pişirin ve fırından çıkardıktan sonra 10 dakika dinlenmeye bırakın.