İlk “Life In A Day (Hayattan Bir Gün)” filminin gösterime girmesinden tam 10 yıl sonra, dünyanın dört bir yanından insanlar bir kez daha bir araya gelerek, tek bir günlerinin hikayesini anlatan, uzun metrajlı bir YouTube orijinal belgeseli oluşturdu.

Life in a Day
Life in a Day | Fotoğraf: Youtube

2010 yılında YouTube topluluğu 80.000 kişinin başvurduğu büyük katılımcılı bir uzun metrajlı film projesi olan “Life In A Day” için bir araya getirdi. Prömiyeri 2011’de Sundance’te gösterildi, dünya çapında sinemalarda gösterime girdi ve YouTube’da 17 milyondan fazla izlendi.

youtube play youtube play

Life In A Day ekibi Youtube Original platformu üzerinden tüm dünyaya 25 Temmuz’da hayatlarını bir günlüğüne kameraya almaları için 10 yıl sonra bir kez daha çağrıda bulundu. Bu şekilde pandemi gibi olağanüstü bir halin hayatlarımıza etkisini de yakından gözlemleyebilecekleri dünyadaki hayatlara geniş bir bakış açısıyla yaklaşan bir belgesel çektiler. Yaklaşık 1.5 saatlik bu belgeselde çok farklı hayatlardan insanların yaşadıkları acıya, aşka, ölüm korkusuna ve umuda şahitlik ediyorsunuz.

Belgeseli izlerken tek bir gün içinde 25 Temmuz’da gerçekleşen evlilik teklifi ettiği anı kayıt altına alan insandan, düğün gününü, koronavirüs tedavisi için laboratuvarda çalıştığı anı, bisiklet yarışındaki anları, hasta yatağında yaşadığı zorluğu çeken insana kadar pek çok eşsiz deneyim ve perspektiflerin bir araya geldiği bir zaman kapsülüne giriyorsunuz.

youtube play youtube play

192 ülkeden 324.705 kamera kaydının teslim edildiği belgeselin düzenlenmesi, post-prodüksiyon yaklaşık 5 ay sürdü. 65 dilde kaydın yer aldığı belgeselin 30 kişilik bir ekip tarafından çevirisinin yapılması da süreçte önemli bir rol oynadı. Gönderilen yüz binlerce kaydın arasında seçilenler büyük bir ekip tarafından derlendi. Baş yapımcılığını dünyanın önde gelen yönetmen ve yapımcılarından biri olan Ridley Scott’ın yaptığı belgeselin yönetmen koltuğunda ise Oscar ödüllü Kevin Macdonald yer aldı. Filmin yapımcılarının en büyük hedefi insanları birbirine bağlayan gücü keşfetmek için bulundukları yer ve koşulların dışında yaşadıkları duyguları ortak bir platformda buluşturan eşsiz bir belgesel ortaya çıkarmaktı.

youtube play youtube play

En çok başvuru yapılan ülkeler arasında ABD, Hindistan, Brezilya ve Endonezya’nın ardından 5. sırada Türkiye geldi. Gönderimlerde birincil olarak listelenen başlıca diller arasında İngilizce, İspanyolca ve Portekizce yer aldı. YouTube’a göre, yüklenen görüntülerde öne çıkan kişiler arasında Oxford’daki COVID-19 aşı araştırmacıları, Portland protestolarını haber yapan bir gazeteci, Rohingya ve Suriyeli mülteciler, Black Lives Matter protestocuları, manastırdaki Tibetli Budistler ve Teksas’ta mahkumlarla konuşan bir kadın yer aldı.

Tek bir günde insan ne çok duygu yaşıyor. İzlediğiniz belgeselde sözü geçen sorunlardan herhangi birini yaşamanız halinde Youtube ekibi sizin için destek alabileceğiniz kuruluşları bir arada toplayan bir sayfa da hazırlamış.

Kapak Fotoğrafı: Youtube

İlginizi çekebilir: Öyküm Kütük’ten 2020 Felaketlerinin Ardından