Olduğu kadar, olmadığı kader diyerek bu ay ile birlikte aşağıda okuyacağınız minvalde yazıları aralıksız yazma kararı aldım kendi kendime. Ay içerisinde olacak edebiyat aksiyonları, yayıncılık manşetleri, geçmiş ayın çok satanları, ayın yenileri ve aklıma geldikçe güncellenen içeriği ile “Nisan Ayının Edebiyat Olayları”na şöyle buyurun efendim!

Ayın Edebiyat Olayı : Londra Kitap Fuarı

london

15-17 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan kitap fuarı halihazırda Avrupa’nın Frankfurt’tan sonra en önemli ikinci fuarı. Tüm dünyadan 25.000’in üzerinde yayınevi, kütüphane yöneticisi, kitabevi ve sektör temsilcisinin katıldığı fuar bir kitap şöleni olduğu kadar aynı zamanda yayıncılık endüstrisi için bir kontrat deryası. Fuar bu güne dek hiç kulağınıza çalınmamış veya ilginizi çekmemiş olsa bile Nisan ayında adını çokça duyacağınızı garanti edebilirim. Zira fuarın 2004 yılından beri uyguladığı odak ülke (market focus) programının bu yılki konuğu Türkiye !

Program kapsamında Türkiye’nin odakta olduğu iki program olacak. Bunlardan birincisi kültürel program. Fuar süresince kendini zaman ve mekanla sınırlamayan etkinlikler, söyleşiler, buluşmalarla bezeli programa Türkiye’den davet edilen 20 yazar eşlik ediyor. Aralarında Ayşe Kulin, Ece Temelkuran, Murathan Mungan, Elif Şafak ve  Mario Levi de var.

Kültürel programın yanında özellikle bakanlık tarafından desteklenen ulus

al komitemizi, yayınevlerini, yayıncılık endüstrisini yakından ilgilendiren ikinci program profesyonel program olarak anılıyor. Burada da sektör komşuları birbirlerine deneyimlerini aktarırken, dünya da Türk pazarı hakkında daha çok bilgi sahibi olup yatırımlar konusunda cesaretlendirilecek. Önümüzdeki dönemlerde Türk ve İngiliz eserlerinin ve yazarlarının karşılıklı buluşması da programdan ve fuardan beklenen bir diğer fayda.

orhanpamuk

Ayın Dedikodusu : Orhan Pamuk’un YKY’ye Geçmesi

Şu anki yayınevi olan İletişim Yayınları ya da Pamuk  henüz bir açıklama yapmamış olsalar da bu aralar çokça konuşulan bir dedikodu bu transfer iddiası. İletişim Yayınları Pamuk’un kitaplarını 1994 yılından beri basıyor. 2003 yılında İletişim ile anlaşmaları sürerken Yapı Kredi Yayınları (YKY) ‘ndan çıkardığı “İstanbul, Hatıralar ve Şehir“i de hatırlayacak olursak bu duruma ancak “olur mu olur” denir herhalde.

sabahattinali

Ayın Konuşulanı : Sabahattin Ali

Kürk Mantolu Madonna’nın ilk baskısının 70. yılı için harika bir özel baskı üreten YKY, bu hareketi ile birlikte uzun zamandan beri çok satanlar listesinden düşmeyen, halihazırda 56 baskı yapmış olan, binlerce okuyucunun okur okumaz başucu kitabı bellediği Kürk Mantolu Madonna ve Sabahattin Ali’nin sırrı ve -elbette ki- başarısını konuşur olduk. Bunun üzerine iki aylık edebiyat dergisi Notos‘un 39. sayısına konuk etmesi ve meseleyi enine boyuna masaya yatırmasıyla birlikte 2013 ‘te edebiyatla az çok ilgilenen herkes Sabahattin Ali ‘yi okumuş, hakkında fikir sahibi olmuş; bu da yazarı Türk Edebiyatı ‘nda okuyucunun vefasına en çok mazhar olmuş yazarlardan biri haline getirdi.

Ayın Dosyası : Türkiye’de Okur Profili

kitapçı

İki aylık edebiyat kültür sanat dergisi Kitapçı‘nın beşinci sayısında her seferinde okumanın keyif vereceğine inandığım ve değişimi gözlemlemek adına sıklıkla yapılmasını düşündüğüm bir konu olan “Türkiye’de Okur Profili”ni masaya yatırdı. Birbirinden zevkli beş yazıya yer veren dergi kitapçıların gözünden kitapseverleri anlatıyor.

Ayın Etkinliği : Umberto Eco İstanbul’da !

eco

Türkiye’de seveni çok, sözlerinden birini çalışma masama da çakmış bulunduğum ünlü İtalyan yazar, bilim insanı ve entelektüel Umberto Eco 9-10 Nisan’da İstanbul’da arz-ı endam edecek. Programın net iki etkinliği var ancak etkinlik sayısının artması mümkün. Güncel programı takip etmekte yarar var. Eco’nun İstanbul’daki ilk durağı Boğaziçi Üniversitesi olacak. 9 Nisan günü 17:00′de Albert Long Hall’da Orhan Pamuk ile birlikte olacaklar. Ardından 10 Nisan günü saat 18:00′de İtalyan Kültür Merkezi’nde bir buluşma tertip edilecek. Moderatörlüğünü Cemal Kafadar ve Patrizia Violi’nin gerçekleştireceği etkinliğe yerler malesef tükendi.

Ayın Bekleneni : 32. İstanbul Film Festivali

iksv

Çoğu zaman edebiyatseverleri hayal kırıklığına uğratır uyarlamalar. Kitabın verdiği bakış açısı serbestisi ve zenginliği karşısında tatmin etmez ve hep filmin önüne geçer edebiyat bu anlamda. Ama aynı zamanda sinemanın enstürman zenginliği ve karakterleri ete kemiğe büründürmesi de okuyucuyu cezbeder. Dolayısı ile yenişememiştir hiçbir zaman eser ile sinema uyarlaması.İşte bu ay 32. İstanbul Film Festivali de bu ikiliyi İstanbullular ile buluşturuyor.

Festival, İstanbul’un sanat hayatının orta yerine düştüğü gibi edebiyat gündeminin de orta yerinde bu ay. Festivalde yer alan Edebiyattan Beyazperde’ye bölümünde bulunan on bir film ile edebiyatseverleri salonlara çağırıyor. Filmler içerisinde Türkiye’de yayınlandıktan kısa bir süre sonra büyük bir okuyucu kitlesine ulaşan Lizbon’a Gece Treni uyarlaması da var; Nisan’ın son günlerinde vizyonda görmeyi umduğum Charles Dickens’ın kıymetli eseri Büyük Umutlar  da …

Festivalin diğer bölümleri ve bilet bilgilerine  festivalin internet sitesiden ulaşabilirsiniz.

Ayın Popisi : Boş Koltuk (J.K. Rowling)

bKoltuk

Harry Potter serisi ile çocuk ve ilk gençliğini geçiren neslin büyümesi ile birlikte Rowling okurlarının peşini bırakmayacağına bizi inandıran beklenen kitabı Boş Koltuk ile Türkçe’de. Bu sefer hikayesinin  büyükler için olduğunu söyleyen Rowling, eserinde küçük bir kasabada geçen sıradışı olaylar ve çekişmeleri anlatıyor. Doğan Kitap etiketi ile çıkan kitabın ciltli ve ciltsiz olmak üzere iki versiyonu var.

Ayın Yenisi : Kurgudan da Garip (Chuck Palahniuk)

Kurgudan-da-Garip

Chuck Palahniuk adı sizde herhangi bir çağrışım yaratmadıysa eğer Dövüş Kulübü, Ölüm Pornosu, Tıkanma dediğimde yine de bir şeyler hatırlatmaz mı bu kitaplar size ? Eserleri edebiyatçılarca çok konuşulan, kullandığı “tekniğe” alışmanın zaman aldığı, adı Türkiye’de davalara karışan garip, eğlenceli ama bir o kadar da doğrucu yazar olan Chuck Palahniuk’un eserlerini dilimize itina ile kazandırmaya devam eden Ayrıntı Yayınları, yazarın bir eserini daha raflara ekledi.

Chuck Palanniuk “neyi, niçin, nasıl” yazdığına da değindiği bu kitabında, kendi edepsiz, rahatsız edici, yer yer baştan çıkarıcı üslubundan ödün vermeden, kurgunun gerçeğe, gerçeğin kurguya ne denli yakın durduğunu ve bizzat hayatın kendisinin ne denli şaşırtıcı olabileceğini birbirinden ilginç hikayelerle gösteriyor okura. Kurgudan da Garip, yanıltmayan ama son derece şaşırtan bir kitap! (Tanıtım Bülteninden)

theMagger’dan Chuck Palahniuk’u tanımak isteyenlere…

Ayın Berisi :  Tüm Eserleri (Eleştirel Baskı) (Sabahattin Ali)

sali

Sabahattin Ali’yi çokça konuştuğumuz şu günlerde yazarın eserleri hakkında yalnızca Kürk Mantolu Madonna ile sınırlı kalmamak tüm eserlerini derli toplu olarak görebilmek için bu kitap tam da sizin için basılmış. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabın özenli ve kaliteli baskısı bende elimden hiç bırakmama hissi yarattı.

Ayrıca kitapta Sabahattin Ali’nin kişisel evrakı içinden çıkan taslaklar, tefrika ve kitaplar ile karşılaştırılarak farklılıklar eserlerin sonunda liste halinde verilmiştir. Bu farklılıklar, metin içinde sayfa kenarında numaralar ile işaretlenmiştir. (Tanıtım Bülteninden)