Uçsuz bucaksız bir alan olan Pazarlama, Nörobilim ile birleşerek müşteri analizine bambaşka bir soluk kazandırıyor. Reklamlara ve marka çalışmalarına karşı insan beyninin verdiği tepkileri inceleyen Nöropazarlama, müşterilerin tercihlerini daha iyi anlayabilmek için kullanılıyor. Buna ek olarak, son zamanlarda giderek popülerleşmesinin önemli bir sebebinin bilimsel çalışmalara dayanması olduğu göze çarpıyor. Öyle ki, bu alanda kariyer hedefleyenler için şimdiden dünya çapında birçok eğitim programı sunuluyor. İlerleyen zamanlarda Türkiye’de de daha çok rağbet göreceğine inandığım Nöropazarlama’nın nitelikleri hakkında bilgi sahibi olmanın vakti gelmiş olabilir.

Nöroplazma | Fotoğraf: Paweł Czerwiński (unsplash.com)

Nöropazarlama Nedir?

Teknolojinin ve bilimin gelişmesiyle birlikte çeşitli alanlarda farklı araçların kullanılmaya başlandığını aslında hepimiz biliyoruz. İş hayatının da bu durumdan nasibini aldığını ve bilimi kullanarak iş geliştirme yapılabileceğini Nöropazarlama’nın ortaya çıkışı sayesinde görmek mümkün. Son 5 yılda yapılan araştırmalar bu konuda çığır açıcı olarak nitelendiriliyor ve Nöropazarlama’nın müşteri analizi konusunda efektif bir araç olduğunu ortaya koyuyor.

Nöropazarlama, fizyolojik ve sinirsel sinyallerin ölçülerek, kişilerin tercihleri, motivasyonları ve kararlarını aydınlatmak prensibine dayanıyor. Bu amaç doğrultusunda Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) ve Elektroensefalografi (EEG) gibi Nörogörüntüleme teknikleri ya da gözün hareketlerini inceleyen çeşitli takip sistemleri kullanılıyor. Araştırmacılar, bu yöntemler sayesinde kişilerin karar alırken beyinlerinin hangi kısımlarını kullandıklarını tespit etmeyi amaçlıyor. Bu çalışmalardan elde edinilen sonuçlar sayesinde firmalar, reklamcılık, ürün geliştirme, fiyatlandırma ve diğer pazarlama alanlarında nasıl bir strateji izleyebileceklerine dair bilgi sahibi olabiliyorlar.

no%cc%88ropazarlama-2
Nöropazarlama| Fotoğraf: associationsnow.com

Kullanıcıların tercihlerini ve memnuniyetini doğrudan kendisine sorarak ya da geleneksel pazarlama tekniklerini kullanarak anlayabilmek bir noktaya kadar mümkünken Nöropazarlama daha net cevaplar sunuyor. Örneğin, 2012 yılında yapılan bir araştırmada katılımcıların müzik dinlerken Nörogörüntüleme ile beyinlerinin incelenmesi sayesinde şarkıların gelecekteki popülariteleri tespit edilmiş. Ancak katılımcılara şarkıları ne kadar beğendikleri sorulduğunda verdikleri cevaplar şarkıların gelecekteki popülaritelerini öngörür nitelikte olmamış. Bu durum, Nöropazarlama’nın avantajını gözler önüne seriyor. Nöropazarlama, kullanıcıların kararlarını ve tercihlerini daha iyi analiz ederek pazarlama stratejilerinin öngörülmesine önemli ölçüde olanak sağlıyor.

Nöropazarlama | Fotoğraf: Canva Studio (pexels.com)

Nöropazarlama’yı Tercih Eden Markalar

PayPal

Paypal bir Nöropazarlama firması olan NeuroFocus’la birlikte unutulmayacak bir marka mesajı yaratma amacıyla çalışmalarına başladı. Pazarlamada kullanılmak üzere ortaya konulacak birçok farklı mesaj denenerek en iyisini bulmak amaçlandı. Nöropazarlama verilerinden elde edilen sonuçlarla birlikte PayPal tıklanma sayısı ve kullanıcı yanıt oranında artış elde etti.

Hyundai

Hyundai tasarladıkları arabalardan birini katılımcılara gösterip, onlardan arabanın farklı bölümlerine odaklanmalarını istedi. Bu durum sonucunda ortaya çıkan duyguları Nöropazarlama uzmanları tarafından incelendi. Hedef kitlesinin Nöral aktivitelerini inceleyerek, gelecekte üretilecek arabaların dış görünümünün geliştirilmesi sağlandı.

Intel

Intel, kullanıcılarının marka hakkındaki görüşlerini geleneksel pazar araştırması yapmak yerine daha farklı bir yoldan incelemeye karar verdi. Kullanıcıların Intel’le bağdaştırdığı kelimeleri ve bunların kendi kültürlerinden etkilenip etkilenmediği üzerinde duruldu. Kullanıcıların beyinlerindeki elektrik sinyallerinin incelendiği bu araştırmada, sahip olunan kültürel önyargıların, markalara olan bakış açısını etkilemesi durumunun üzerinde duruldu.

Bilim ve Teknoloji tüm hızıyla büyümeye devam ediyor, peki ya sizler bu gelişlemeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kapak Fotoğrafı: Paweł Czerwiński (unsplash.com)

İlginizi Çekebilir: Berkay Çolak’tan Pazarlama Stratejileri