Konuşmayı öğrendiğimiz andan itibaren sürekli bir şeyler anlatıyoruz. Beyaz yakalarımızı taktığımız andan itibaren de profesyonel olarak hikaye anlatmaya başlıyoruz. Peki siz hiç 20 saniyede anlatmayı denediniz mi hikayenizi? PechaKucha tekniği de işte tam bu konu üzerine yoğunlaşıyor.

PechaKucha Tekniği ile Sunum
PechaKucha Tekniği ile Sunum | Fotoğraf: unsplash.com/@campaign_creators

PechaKucha Japon dilinde çene çalmak demek. Bence fonetik olarak kulağa harika geliyor. PechaKucha, uzun uzun sunum yapılan bir ortamda çalışan mimarlar tarafından bulunmuş bir yöntem. Bu şekilde müşterilerine projelerin vurucu noktalarını kısa sürede anlatabilmişler. 2003 yılında bulunan bu yöntem yıllar içinde kullanıldıkça geliştirilmiş, şekillendirilmiş. Bu şahane sunum tekniğini bir hikaye anlatım metodu olarak da değerlendirebiliriz. Bilgi vermek için, ikna etmek için, anlatmak için, anlaşmak için… Yani isterseniz 20 saniye her şeye yeter 🙂 Asansör konuşması olarak da tanımlanabilir aslında. PechaKucha Night aktivitelerinde 20 slayt ve her slayt üzerinde 20 saniye konuşularak hikayeler aktarılıyor. Bir durumun veya olayın ana hatları böylece kısa sürede gözlerinizin önünde beliriyor. Ben yakın bir arkadaşım sayesinde Kadıköy Moda’daki etkinliğe gitmiş ve onun hikayesi dahil birçok hikaye dinlemiştim. Şimdi de size PechaKucha Ankara’yı tanıtmak istiyorum. Onlar ‘kısaca’ anlatsın, biz de dinleyelim 🙂

Beyza ve Gonca, öncelikle bize Pecha Kucha’yı anlatmayı kabul ettiğiniz için çok teşekkürler. Detaylarıyla sizden de dinleyelim, nedir Pecha Kucha?

Pecha Kucha’nın senin de belirttiğin gibi çene çalmak, lak lak etmek gibi anlamları var. PechaKucha Nights’ta sunum yapan her konuşmacı, yaratıcı üretimini ya da ilham veren hikayesini 20 saniyede kendiliğinden değişen slaytlarla 20 görselde anlatmak zorunda. Bu da samimi bir ortamda 6 dakika 40 saniyelik, dinamik ve eğlenceli bir sunum yapmayı ve dinlemeyi sağlıyor! Tokyo’da başlayan PechaKucha Nights, tasarım kültürünü yayma ve yaratıcı girişimciliği geliştirme amaçlı; kısa ve üreticinin anlatmak istediğinin gerçekten özünü anlatmasını sağlayan formatıyla daha samimi ortamlarda kaynaşmayı sağlıyor. Bugün ise 1000’den fazla kentte yaratıcı insanları buluşturan farklı disiplinleri bir araya getiren uluslararası bir çene çalma etkinliği olmasının yanında global bir topluluk. Türkiye’de de birçok kentte farklı ekiplerce uygulanıyor. Ankara bunlardan sadece biri. Bu dev topluluğun bir parçası olmak ise çok eğlenceli!

Ankara’da ne zaman başladınız etkinliklerinize?

Ankara’da 2017 Haziran’dan beri bir çok güzel insanın da müthiş enerjisiyle etkinlikleri sürdürüyoruz.

Peki bir konuşmacı nasıl katılabilir Ankara Pecha Kucha etkinliklerine?

Ankara’da her bir etkinlik için öncelikle bir konsept belirliyoruz. Konseptlerimizde, bizim de kişisel olarak kafa karışıklığımız olan konuları konuşmak / tartışmak; yani kıymetli bulduğumuzu gündemimiz yapmak derdimiz. Belirlediğimiz bu konsept dahilinde olabildiğince farklı disiplinlerden ve farklı fikirlere sahip sesleri bir araya getirmeye özellikle dikkat ediyoruz. Konuşmacı seçimi konusunda kesin olarak kurallarımız şöyledir diyemeyiz. Ara ara topluluğun kimi dinlemek istediğini de soruyor, eski konuşmacılardan öneri de alıyor, konuşmacı olmak isteyen ve bize ulaşan herkesle tanışıp sohbet ediyor ve sonra da karar verip konuşmacı olarak davet edebiliyoruz. Dolayısıyla fikrine güvendiğimiz, üreten herkes konuşmacı olabilir.

 Şimdiye kadar birçok etkinlik düzenlediniz, en keyifli deneyimlerinizden biraz söz eder misiniz?

Aslında her birinde ayrı ayrı ilginçlikler ve keyifler yaşadık, birbirinden ayırmak oldukça zor 🙂 Genel olarak bu soruyu şöyle cevaplayabiliriz sanıyorum: Birbirinden çok farklı insanın PechaKucha Ankara sayesinde tanışıp iş birlikleri yapması, daha da önemlisi anlamlı dostluklar kurup birlikte üretmeye başlaması zaten çok istediğimiz bir şeydi. Bildiğimiz çok iyi iş birlikleri oldu. Günün sonunda bu karşılaşmalara sebebiyet verdiğimizi öğrenmek hem çok keyifli oluyor, hem de muhteşem sonuçlarıyla karşılaşmak çok şaşırtıcı ve sevinçli oluyor!

Farklı şehirlerle bağlantılarınız var mı? Okuyucularımız kendi şehirlerinde Pecha Kucha etkinliklerine nasıl katılabilirler?

Türkiye’de Ankara’nın dışında Eskişehir, Bursa, İzmir, İstanbul ve Bodrum’da PechaKucha Nights yapıldığını biliyoruz. (Belki bizim bilmediğimiz şehirler de eklenmiştir, kim bilir 🙂 ) Bu şehirlerde iletişim halinde olduğumuz, hatta yeri geldiğinde yardımlaştığımız ekipler var tabii. Fakat her şehir aslında birbirinden ayrı işleyişlerle, bağımsız devam ediyor. Bu şehirlerde yapılan etkinlikleri takip etmek için en iyi yol; Pecha Kucha’nın global ağından   şehirlerin paylaştıkları etkinlik takvimine göz atmak. Ayrıca bizim de olduğu gibi bir çok ekibin sosyal medya hesapları bulunuyor, oralardan da takip edilebilir. Kendi şehrinde Pecha Kucha etkinlikleri olmayanlar ise isterlerse pechakucha.com’dan başvuru yaparak kendi şehirleri için lisans alabilir ve etkinlikleri organize edebilirler.

 Pandemi şartları malum, hala güvenliğimiz için evdeyiz. Yeni dönemde planlarınız neler?

Açıkçası bu durum bizim için de tahmin edebileceğimizin ötesinde bir durum oldu. İlk tepki olarak kendi aramızda neler yapabileceğimizi ve yapmamız gerektiğini konuştuk. Aldığımız karar şuydu; “Madem biz bir topluluk olduğumuzu söylüyoruz o zaman bizim için insanlar yaptığımız etkinliklerin süresi ile kısıtlı değil. Ve madem biz birlikte olmanın gücüne inanıyoruz; o zaman bu belirsizliğin içinde de birlikte olmaya devam edeceğiz.” Dolayısıyla topluluktaki herkesi rahatlatabileceğimize -en azından huzursuzluk vermeyeceğine-  inandığımız şekilde iletişim kurmaya devam etmeye çalıştık. E-postalar gönderdik ve salgın sürecinde yakın bir zamana kadar devam eden, eski konuşmacılarımızla haftada iki kere 20’şer dakikalık canlı yayınlar yaptık. Bundan sonrası için ise herkesin sağlığı ve güvenliğinden emin, fiziksel olarak tekrar bir araya gelebileceğimiz zamanı dört gözle bekliyoruz. Ayrıca yeni şartlardan bağımsız olarak rahatlıkla söyleyebiliriz ki: PechaKucha Ankara’nın planı; kullandığı araçlardan bağımsız, eğlenmeyi asla unutmamak, hatalar yapmaya hep açık, üretmek için ilham bulmak ve ilham vermek olacak. 

Şehirlerinde  etkinlik arayanlar ilk PechaKucha etkinliğinde yerinizi ayırtmayı unutmayın!

Kapak Fotoğrafı: Medium

İlginizi çekebilir: Rabia Koyuncu’dan Cornell Tekniği