Zamanın hızlandığı hatta akıp gittiği, her şeyi kontrol etme arzusunun tavan yaptığı bu günlerde, hayatın peşinden koşarken zamanı ve planlarımızı yönetmeyi göz ardı ettiğimiz de olmuyor değil. Hal böyle olunca, verimli ve planlı olmak için kullandığım birkaç uygulama önerisi ile geldim bu kez.

Söz uçar, yazı kalır. Zaman ve plan yönetiminin en önemli parçası da bence bu mottoyu benimsemeniz; hayatınızı yazılı olarak önünüze koyabilmeniz ve fikirlerinizi yazabilmeniz. Aklınızdan geçenler, istekleriniz, hedefleriniz birbirinden ilgisiz noktalar olarak aklınızda uçuşurken parçaları önünüze yazılı olarak belli bir düzen içerisinde koyabilmeniz noktaları birleştirmenizi sağlayacak.

Benim hiç yanımdan ayırmadığım bir not defterim var, kendimi bildim bileli. Alışveriş listelerinden mottolara, sevdiğim sözlere, rastladığım şarkılara, hatırlatıcılara, randevularıma, keşfetmek istediğim yeni mekanlara, arkadaşlarımı, ailemi ne zaman göreceğime, hatta tatil planlarıma kadar bana dair her şey o defterdedir. Ancak dijital dönüşüm çağına çok da direnmemek lazım değil mi? Tam bu yüzden araştıracağınız, yazacağınız, not alacağınız, verimliliğinizi artıracak dijital her şey ama her şey burada!

Pocket

pocket
Pocket

Siz bir sürü newsletter’a üye olup, farklı sitelerden makaleler ve okumalıklar takip ediyorsanız ve elbette ki keşfettiklerinizin sayısı o an okuyacaklarınızdan fazlaysa, bu uygulama tam sizler için.  Bulup o an okuyamadığınız, izleyemediğiniz her şeyi atın cebe gitsin 🙂 Pocket tam olara bu işe yarıyor.

Pocket, linkleri saklayabileceğiniz, listeler içerisinde sınıflandırarak depolayabileceğiniz kurtarıcı bir uygulama. Daha sonra dönüp bakmak istediğiniz tüm linklerin kayıt altında olduğu bir nevi yazılı Pinterest. Okuduktan sonra pocket listenizi temizleyerek check-list bile oluşturmuş oluyorsunuz üstelik.

Kullanıcı dostu arayüzü ile kolay kullanım imkanı sağlayan Pocket’ı ücretsiz olarak Appstore‘dan indirebilirsiniz. Uygulamanın premium versiyonu ücretli. Ancak premium’a yükseltmeden de verimli şekilde kullanmanız mümkün.

Noisli / White Noise

noisli
Noisli / White Noise

Noisli ya da White Noise verimli çalışabilmek için size en yardımcı olacak uygulamalardan. Her ne kadar artık Youtube’dan ve farklı müzik platformlarından da noisli benzer içeriklere ulaşabilecekseniz de; alakasız şarkılar, dikkat dağırıcı müzikler ve videolardan kaçınmak için bu uygulamaya değer diye düşünüyorum. Rüzgar, yağmur, nehir, orman, okyanus sesi ya da cafe uğultusu (favorilerimden) gibi pek çok seçenekle, hala bilmeyenler için Noisli sizi sınırların ötesine taşıyor. Meditasyon yaparken, çalışırken, iş yaparken ya da kitap okurken kullanması keyifli, amaca hizmet eden uygulamalardan biri.

Noisli websitesinin kullanımı ücretsiz olmasına rağmen, uygulaması halihazırda 12.99 TL’ ye indirilebilir. Buna rağmen White Noise ücretsiz seçeneklerden biri olarak başarılı.

Uygulamayı indirmek için tıklayın.

IMDB, Goodreads, Spotify

goodreads
IMDB, Goodreads, Spotify

Hayatınızın olmazsa olmaz üçlüsü: şarkılar, filmler, kitaplar ise zaten bu uygulamaları biliyor ve aktif olarak kullanıyorsunuzdur.

Watchlist ve Readlist yapmak için kullanılan ve hemen herkesin bildiği IMDB ve Goodreads uygulamalarıyla sıradaki filminizi, kitabınızı ya da izlediklerinizi ve okuduklarınızı her an yanınızda bulundurabiliyorsunuz. Bir film izlemeden ya da kitabı almadan önce yorumlara, puanına bakabilip karar veriyor ve sizler de puan verebiliyorsunuz. IMBD çok daha yaygın olsa da Goodreads‘e şans vermek lazım. Her iki uygulama da ücretsiz!

Spotify ise müzikseverlerin olmazsa olmazı, kaliteli ve sınırsız müziğin benim için tek adresi. Shazam ile senktornize de olarak kullandığınıza hemen her sevdiğiniz sesin depo uygulaması. Premium olmadan duramayacağınıza eminim.

Rescue Time

rescue
Rescue Time

Haftanızı hangi sitelerde, ne verimlilikte geçirdiğinizi anlamanızı sağlayacak bir nevi otokontrol simülasyonu diyebiliriz Rescue Time için. Haftasonları size ilettiği verimlilik raporlarıyla sonraki haftanızı planlayabilir, verimliliğinizi acımasızca eleştiren bu dost için bile nerede ne kadar zaman geçirdiğinize dikkat edebilirsiniz. Bu uygulamayı Itunes‘dan indirebilirsiniz.

Todoist

todolist
Todoist

Planlı olmaktan bahsedip to-do-list uygulamalarından bahsetmemek olmaz. Bence bu uygulamalar içinde en kullanışlı olanı, basit arayüzüyle bu liste işini karmaşıklaştırmayacak kadar sade olanı. Sadece listeler yapmanızı ve görevleri tamamladıkça tik atmanızı sağlayacak todoist‘le not defteriniz hep cebinizde!

Benim verimlilik ve planlı olmak üzerine sahip olduğum uygulamalar bunlar. Oldukça yardımcı olduklarını da söyleyebilirim. Tabii ki yaptığınız işe, zevklerinize göre buraya eklenecek farklı uygulamalar olacaktır. Bunları da benimle paylaşsanız hiç fena olmaz. 🙂

Herkese bol keşifli günler!