İstanbul Galata’da önceden Tarihi İngiliz Postanesi olarak kullanılan yapının restorasyonu ile oluşturulan Postane, 9 Ekim’de ziyaretçilere açıldı. Girişte yerel üreticilerin ürünleri, ortak üretimi teşvik eden çalışma ve sosyal girişimlerin satış alanları, bitkisel beslenme ağırlıklı yemeklerin ön planda olduğu kafeteryası, kooperatiflerle tüketicileri buluşturan adil ticaret birimi bulunan Postane’nin, üst katlara doğru kütüphanesi, podcast ve video stüdyosu, terasında biriktirilen yağmur suyunun kullanıldığı bir “İyi Ekim” bölümü yer alıyor. 

Postane Konum

Binanın Tarihi

Postane projesi, Galata’da yer alan ve 1859’da Joseph Nadin tarafından tasarlanan eski İngiliz Postanesi’nin restorasyonu ile oluşturmuş. Binanın tarihine bakacak olursak; 1853-1856 yılları arasında gerçekleşen Kırım Savaşı sırasında İngiltere ordusunun askeri yazışmalarını sağlamak için kurulan bu postane binasının 1859 yılına kadar postane olarak, 1905 yılında ise binanın İngiliz okuluna dönüştürülerek kullanıldığını görüyoruz. Sonrasında genelde Yahudi ve Rum ailelerin yaşadığı bir apartman olarak kullanılmaya devam edilen bina, birçok film yapımı tarafından kiralanmış.

Bugün ise Postane İstanbul projesi olarak sosyal, çevresel ve kentsel çalışmalara, sosyal girişim ve yerel üretimlere ev sahipliği yapacak bir mekân olarak yeniden işlevlendiriliyor. Postane’nin oluşumcularından biri 2016’da kurulan, kendi tanımlarıyla “kentsel ve kırsal mekanda daha adil, ekolojik ve demokratik süreçlerin/pratiklerin geliştirilmesine dair disiplinler ötesi çalışmalar yapan”, toplum, çevre ve insan haklarını gözetecek bir şehir planlaması yaratmak amacıyla şehir planlamacıları, mimarları, sosyal bilimcileri, gazetecileri ortak bir hedefte buluşturan Mekanda Adalet Derneği.
 

Postane’de Neler Var?

Postane, Pazartesi günleri haricinde her gün sabah 10:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Tüm katları görebilmek için Postane üyesi olmam gerekiyordu ve dolayısıyla kütüphane dahil olmak üzere diğer alanları da göremedim. Sadece giriş kattaki kafeteryayı, sosyal girişimlere ait satış alanlarını ve terastaki ekim alanını ziyaret edebildim, bu alanları üye olmadan siz de ziyaret edebilirsiniz.

Galata’nın sembollerinden biri diyebileceğimiz ve Narmanlı Han’ın restorasyonu ile ortadan kalkan mor salkımla, Postane’nin hem terasında hem de girişinde karşılaşıyoruz. Çok az kişinin oturabileceği oturma alanında ise vegan, vejetaryen ve Akdeniz usulü beslenme ağırlıklı ürünlerin ve içeceklerin kafeterya bulunuyor.

Kafetaryadan ilerlediğinizde ise manavı anımsatacak kocaman bir tezgah karşılıyor sizi. Bu küçük manav kafeteryanın şefi tarafından da kullanılıyor ve burada adil üretim ürünleri yer alıyor.

whatsapp-image-2021-10-31-at-11-49-16
Postane | Fotoğraf: Nesliay Ocakküçük

Aynı zamanda Postane’nin çanta, t-shirt gibi kendi ürünleri de var ve burada yaklaşık 20 yerel kooperatif ve sosyal girişimin ürünleri bulunuyor. Aralarında Kız Başına, This is Mana gibi sosyal platformlar ve yerel üreticilerin de olduğu satış alanında kitap, aksesuar, çanta, kartpostal, dergi, defter, cüzdan gibi geniş yelpazeden ürün seçeneği var.

Kartpostallarda, fotoğraflanan Postane’nin inşaat süreci ve inşaatta çalışanlar yer alıyor. Yerel markalardan alışveriş yapmak ve yerel üreticilere destek olmak için imkan sağlıyor. Vegan beslenme, hayvan deneyleri, sıfır atık, ekofobi, kooperatifler, bitki zekası, iklim direnişi gibi birçok konuda kaynağın yer aldığı kitaplar da burada satışa sunuluyor.

whatsapp-image-2021-10-31-at-11-49-18-1
Postane | Fotoğraf: Nesliay Ocakküçük

Çevresel adalet odağındaki temalar üzerine kaynaklar sunan Postane Kütüphane’de, önemli toplumsal hareketlerin de sunulduğu bir arşiv geliştirilmesi planlanıyor. Yaklaşık 3.000 kitap ve dergiye ev sahipliği yapan kütüphane ziyaretçilerini randevu sistemi alıyor. Sinema gösterimleri, tarım eğitimleri, açık bostan günleri, film yapım atölyeleri, hikâye anlatıcılığı atölyeleri, dernek sunumları ile birçok oluşumu bir araya getiren Postane, terasındaki 20 metrekarelik “İyi Ekim” alanı ile de herkesin kent ölçeğinde gelip kendi gıdasını yetiştirmeyi öğrenebileceği bir alan olarak ziyaretçilere sunuluyor.

whatsapp-image-2021-10-31-at-11-49-24
Postane | Fotoğraf: Nesliay Ocakküçük

Orman meyveleri, bektaşi üzümü, limon, marul, lahana, tere, roka, nane, kişniş, maydanoz gibi yeşilliklerin ve saray nanesi, İstanbul kekiği, ıtır gibi çaylar ve aromatik otların da yer aldığı iki ekim alanında ürünlerin mutfakta kullanılabilir olmasına da özen gösteriliyor.

Kapak Fotoğrafı: Instagram @postaneistanbul

İlginizi çekebilir: Nesliay Ocakküçük’ten Sunday Coffee Bar