Notlarınızı sıklaştırın derim lakin Sicilya yazı serisinde sıra “lezzetli” olanda! Gastronomi dünyasının “Akdeniz’in yemek ve şarap adası” olarak tanımladığı Sicilya; tarihi boyunca farklı kültürler tarafından istila edildiğinden her istila mutfaklarına yeni lezzetler ekleyip daha da zenginleşmesine neden olmuş. O nedenle, İtalya’yı baştan sona gezseniz dahi rastlayamayacağınız tatları burada keşfetmeniz mümkün. Ben bu duruma “İtalyanlar yemek işinde ne kadar iyilerse, Sicilyalılar bir o kadar daha iyiler” diyor ve sizi adanın “mutlaka tadılmalı” lezzetleri ile baş başa bırakıyorum.

limon
Sicilya Adası’nda Ne Yenir: Ada Lezzetlerine Doyun!

İtalya ve yemek denince akla hemen pizza ve makarna geliyor ama bu algıyı Sicilya seyahatinde bir kenara bırakıp, deniz ürünlerine doğru yönelmeniz vereceğim ilk tavsiye. İtalyanların el lezzetinde en üst seviyeye ulaştığı pizza ve makarna elbette Sicilya mutfağında da efsane güzellikte ancak denizden çıkan her bir canlıya kattıkları lezzet düşünülürse sofranızdan eksik olmamalılar.

Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Makarna denince hemen aklıma ismini Bellini’nin Norma Operası’ndan alan Pasta alla Norma geliyor çünkü makarnayı basit ama müthiş bir sos ile taçlandırmışlar. Ricotta peyniri, domates ve fesleğen karışımını kızarmış patlıcan dilimleri ile süslüyorlar ve ortaya çıkan lezzet tek kelime ile muhteşem.

_Pasta con le sarde; sardalya balığı, çam fıstığı ve birçok baharatın buluşmasıyla hazırlanan Sicilya’ya özgü farklı bir makarna tabağı. Listenizde mutlaka olmalı.

caponata
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Caponata İtalyanların çok sevdiği bol malzemeli bir patlıcan yemeği. Daha doğrusu mezesi… Meze kıvamında olduğundan Caponata‘yı birçok yemek yanında sunduklarını görebilirsiniz. Olur da menüde rastlarsanız, kızarmış ekmek ile afiyetle yiyin lütfen. Patlıcan seviyorsanız size işin özünü öğrendiğim harika bir notum var 🙂 Sicilyalılar patlıcanı tuzladıktan sonra acı suyundan ayrılana dek güneşte bekletir sonra da fırınlarlarmış. Dolayısıyla içinde patlıcan olan her tabak müthiş bir lezzet şöleni!

_Pizza hakkında vereceğim en önemli not; pizzayı daha çok akşam yemeğinde tercih etmeniz lakin restoranlar odun fırınlarını genelde akşam yemeği vakti yakıyorlar. Odun fırınında pişen pizzanın tadına doyulur mu? Elbette doyulmuyor… Nasıl bir tercih yaparsanız yapın Sicilya’nın ince ve çıtır hamurlu pizzasını seveceğinize eminim.

_Balık sevenler için Branzino alla Siciliana yani Sicilya usulü levrek balığını gönülden tavsiye ediyorum. Pesce Spada adı altında ve farklı yorumlanmış birçok versiyonuna rastlayacağınız kılıç balığı ise tam anlamıyla Sicilya efsanesi. Genel olarak balık dilimlerini bambu ya da defne yaprağına sarıyorlar ve her bir balık rulosunu doğal dalları şiş olarak kullanarak pişiriyorlar.

beccaficoPA
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Sardalya, Sicilya deniz mutfağının neredeyse temel taşlarından. Çeşitli pişirme tekniklerinin kullanıldığı birçok örnek tadabilirsiniz. Yalnızca sardalya kafasını kızartarak çerez gibi yedikleri bir yemekleri bile var. Ancak, en tadılması gereken balık yemekleri Sarde a Beccafico! İki sardalya arasını soğan, baharat, maydanoz ve ekmek kırıntıları ile doldurup unda kızarttıkları bu yemek gerçekten dillere destan… Bence bir de es geçmeyip, Akdeniz istavritini deneyebilirsiniz.

kalp midye
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Deniz yosunu ve kestanesi iddali ve her damak zevkine hitap edemeyecek olsalar da; değişime açık olanlar için iyi bir seçenek ve adada yoğunca tüketiliyorlar. Ahtapot, kalamar, jumbo karides ve midye kesinlikle masanızdan eksik olmamalılar. En basit halini düşünürsek; deniz mahsüllü risotto ya da makarna yanında bir kadeh iyi soğutulmuş beyaz şarap ile şiir gibi bir öğüne sahip olabilirsiniz. Midye seviyorsanız eğer, midyeyi mısır unu olduğunu düşündüğüm bir karışıma bulayıp eklediğim görseldeki gibi kızartıyorlar. Çıkan sonucu inanın tarif edemiyorum.

arancini
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Arancini; hemen her menüde karşınıza çıkacak klasik bir İtalyan lezzeti. Ada şefleri bu klasik lezzeti de çok başarılı yorumlamış. Genel olarak içi mozeralla dolu pirinç topları en sevilen Arancini çeşidi olsa da, karidesli versiyonu da çok çok leziz. Eğer tercihiniz kıymalı olursa kesinlikle ragu sos ile tüketmelisiniz lakin Sicilya için asıl Arancini klasiği bu.

olive
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Bir zeytinsever olarak Trapani bölgesi zeytinleri Sicilya seyahatimin bence en sevilesi notu! Yolunuz düşerse almadan sakın geçmeyin.

granita
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Granita; Sicilya’nın en popüler içeceği! Kendisini Sicilya limonlarından elde edilen bir tür sorbe olarak düşünebilirsiniz. Limonlusu elbette ilk tercih edilecek lezzet ama ilk deneme sonrasında diğer meyve çeşitlerini deneyebilirsiniz. Sicilya plajlarında ve cafelerinde en çok rastlayacağınız içecek bu olacak. Ekşi seviyorsanız taze sıkılmış limon suyu yine Sicilya plajlarının vazgeçilmezlerinden. Yüzünüz buruşmasın! Ada limonları öyle leziz ki; içini açtığınızda kabuğunun hemen altındaki beyaz kısmı bile hafif bir tuz takviyesi ile yenebiliyor. Dolayısıyla da limon suyu içmek gerçekten keyifli. Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşan ve tadına alışmaya başladığımız kan portakallarını manav tezgahlarında görürseniz lezzetinden mahrum kalmayın lakin Sicilya güneşi altında farklı bir lezzete bürünmüşler. Adada plaj içeceği denince akla bir de Latte di Mandorla yani badem sütü geliyor ve çok sevilesi bir tat!

spritz
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Spritz; hem plaj, hem de öğleden sonralarımın en keyifli Sicilya hatırası… Adaya özgü bir içecek değil aslında o nedenle de İtalya’nın her köşesinde deneme şansını bulacağınız bir aperitif olsa da adada bar müdavimlerinin vazgeçilmezi durumunda. Eğer Prosecco tadına aşinaysanız Spritz’i kesinlikle seversiniz!

cannoli
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Cannoli Siciliani; rulo haline getirilen hamurun kızartılıp, içinin ricotta peyniri ile doldurulmasıyla ortaya çıkan dillere destan bir Sicilya tatlısı.. Pastanelerde sabah kahvaltısı ile başlayıp, günün her saati kahve eşliğinde tüketiliyor. Ben çikolatalı versiyonunu da çok sevdim ancak esas olan klasik Cannola! Diğer pastane güzelimiz adanın ünlü pastası Cassata. Likörle ıslatılmış kek arasına limon ve ricotta peyniri ile krema sos yapıp üzerini şekerlemelerle süslüyorlar. Cassata’nın ayrıca dondurmalı versiyonu da mevcut. Biscotti di Mandorla ise Sicilyalıların leziz bademli kurabiyesi. Lezzetinden ve dayanıklılığından ötürü kendisini hediyelik seçeneği olarak da kabul edilebilirsiniz.

brioche
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Dondurma yapımında çok net başarılılar. Bana göre Roma dondurmasını favori kabul edenlerin bile aklını karıştıracak cinsten bir başarı bu… En büyük tavsiyem şaraplı dondurma! Her dondurmacıda bulunmasa da bulduğunuzda bilin ki benzersiz! Sicilya’da küllah dondurma tadacaksınız ama asıl mesele dondurmanızı Brioche Ice Cream adı altında sandviç olarak tüketmek ! Başta çok tuhaf gelse de birkaç gün içinde eminim siz de bu lezzetin müptelası olacaksınız. Yerli halk kendilerine has bu enteresan lezzeti sabah kahvaltısında bile tüketiyor.

wine
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Şarap konusunda müthiş denemeler yapacağınız aşikar! Şaraplarını “İtalyan Şarabı” yerine “Sicilya Şarabı” olarak şişeletmeyi bile elde edebilmiş bir ada için aksini zaten düşünmüyoruz. Peki nedir bu kadar sevilesi şaraplar üretmenin sırrı derseniz; adada kışlar ılık geçiyor ve don olayına neredeyse rastlanmıyor. Bu durumda da üzümler zarar görmeden hak ettikleri lezzette yetişebiliyorlar. Damak keyfinize göre yapacağınız denemeler sonrası kendi favori şarabınızı belirleyebilirsiniz. Benim favorim bir Etna bir de Marsala bölgesi şarapları. Özellikle Marsala bölgesinde adanın en lezzetli beyaz üzümleri yetiştiğinden beyaz şarap denemelerinizde yer etmesini tavsiye edebilirim.

unnamed
Sicilya Adası’nda Ne Yenir?

_Marsala bölgesinde bir de likör şarabı üretimi yapılmakta ve kendisi dünyanın en önemli ve tanınmış likör şaraplarından sayılıyor. Fuoco del Vulcano adında sıkı bir likörleri daha var. İsmi gibi volkan etkisinde olan likörun alkol oranı %70. Grappa seviyorsanız eğer Fuoco del Vulcano’yu da mutlaka seversiniz. İtalyanların sevimli liköru Limoncello‘nun Sicilya limonlarından elde edilmiş hali yine ve yine çok sevilesi.. Mirto Rosso ise Sicilya’da serbest yetişen mersin ağaçlarından elde edildiğinden gerçekten özgün ve farkli bir likor seçeneği.

_Ada mutfağının vazgeçilmez ve deneyimlemesi şart tatları gerçekten saymakla ve yazmakla bitecek gibi değil… Size aktarırken mutlaka eksik kaldığım noktalar olmuştur ancak ana hatları ile adanın lezzetleri bunlar denebilir. Ada, bu yönü ile turistik bir seyahat planlamanın yanında lezzetlerini öğrenmek ya da bilinen İtalyan lezzetlerinin farklı yorumlamalarını denemek adına adeta bir cennet kıvamında.

Afiyet olsun! 😉

İlginizi çekebilir: Lütfiye Öktürkten Genel Hatlarıyla: Sicilya Adası