İtalya deyince aklınıza ilk ne geliyor? Benim birden çok, belki de her şey bir bütün olarak geliyor. Tiramisu, pizza, kahve, tarih, dolce far niente… Ve diğerleri. Kendimi en yakın hissettiğim mutfaklardan biridir ve genellikle evde yaptığım yemekleri bile ısırdıktan sonra şu tepkiyi veririm: “mmm molto bene!” Eh beni yozlaştıran İtalya’yı selamlayarak en meşhur tatlısı tiramisunun hem hikayesinden hem lezzetinden bahsedelim. Sonuna da pratik bir tarif iliştirdim! 

Tiramisu
Tiramisu | Fotoğraf: NYT Cooking

Tiramisunun tarihsel olarak kökeni tam bilinmemekle birlikte, kelime bakımından ilk kez 1980’de İtalyanca, 1982 yılında ise İngilizce olarak sözlükteki yerini alıyor. Kelime anlamı olarak tiramisu; beni canlandır, neşelendir anlamına geliyor.

Tiramisunun Hikayesi

Tiramisunun hikayesini anlatarak başlamak istiyorum: 17. yüzyılda İtalya’nın Siena kentindeki en iyi fırıncılar, Grand Duke Cosimo-III için bir yarışa tutuldular. Grand Duke’ün kişiliğini temsil edecek özel bir pasta için kolları sıvayan fırıncılar, görkemli ve aynı zamanda iştah açıcı görünmesi gereken bir tatlı yapmalıydı ve nitekim yaptılar da. Tiramisuya bayılan asilzade, bu enfes tarifi Floransa’ya götürerek bu lezzetin tüm İtalya’da yaygınlaşmasına vesile oldu.

Başka bi hikayeye göre ise, İtalya’nın Treviso kentinde yer alan “Le Beccherie” adlı restoranın sahibi Roberto Linguanotto’nun bu tatlıyı icat ettiği iddia edilmiş ancak bu sadece bir iddia olarak hayatına devam etmiş.  

Tiramisunun kelime anlamının beni heyecanlandır, beni yukarı çek ya da modumu yükselt gibi anlamlara geldiğini öğrendik. Peki afrodizyak etkisi yarattığı söylenerek Treviso’daki genel evlerde servis edildiği efsanesini biliyor muydunuz? Bir Latin mottosu der ki: Dulcis in Fundo, yani “sonuncu ama bir o kadar önemli”. Bu ifadenin tiramisu ile bağdaştırılması da tesadüf olamazdı elbette. Tiramisunun seksi bir tatlı olarak adlandırılması bundan ileri geliyor olmalı belki de…

Treviso
Treviso | Fotoğraf: Unsplash / Ludovico Lovisetto

“Treviso ile bu olayın bağlantısı ne?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Orta çağlardan beri Treviso kenti “İtalya’nın Mutluluğu ve Seks Krallığı” olarak anılıyormuş. Bu kentin “tanrı korkusu”yla değil, “aşk” konusundaki yetenekleriyle öne çıktığı ifade edilirken, düzenli olarak genelev ziyaret etmek de ayrı bir statü göstergesiymiş. Genelevlerde ikram edilen tiramisunun klasik tarife göre biraz daha farklılık taşıdığı söyleniyor. Adına “sbatudìn” (salla, bana vur) dedikleri bu kremanın ölüyü mezardan kaldıracak kadar enerjiye sahip olduğu söyleniyormuş.

Not. Sbatudin, yumurta, şeker ve biraz marsalanın iyice çırpılmasıyla elde edilen, enerji veren bir kremadır. Tek başına olduğu gibi tiramisu yapmakta da kullanılıyor. Enerjiye ihtiyacı olan herkesin tercih ettiği bir tatlı olarak da anılıyor.

Orijinalinde tiramisu; kedidili bisküvi (savoiardi), yumurta sarısı, şeker, kahve, mascarpone peyniri, kakao tozu ile yapılıyor. Bunun yanında tiramisu yapımında likör ve yaygın olarak Marsala şarabı da kullanılıyor. Tiramisunun birçok varyasyonunu da yapan şefler bazen savoiardi yerine panettone gibi mayalı ekmek/kekler kullanırken, içeriğindeki alkol değişikliği ve yumurtasız versiyonlarıyla da çeşitlilik gösteren tarifler vermişler. 

Şimdi… Orijinali olmasa da ben de kolayca, dakikalar içinde yapabileceğiniz enfes bir tiramisu tarifi paylaşmak isterim! 

Tiramisu Tarifi

youtube play youtube play

Malzemeler:

  • 1 türk kahvesi fincanıyla toz şeker
  • 200 ml sıvı krema
  • 300 gr labne ya da mascarpone
  • 1 paket kedidili bisküvi

Bisküvivileri batırmak için:

  • 2 bardak demlenmiş filtre kahve
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • (Dilerseniz) granül kahve fincanı

Yapılışı:

  • Krema için: Toz şeker ile sıvı kremayı kıvam alana dek yaklaşık 5-6 dakika kadar çırpın. Daha sonra labne ya da mascarpone’u ekleyin, 2-3 dakika daha çırpın. 
  • Kremanız hazır. İsterseniz vanilin ya da vanilya özütü de kullanabilirsiniz ama ben tercih etmedim.
  • Kedidili bisküvileri kahveye batırın, çok uzun süre tutmamalısınız. Aksi halde çok fazla kahve aldığında dağılabilir. Yumuşakla sert arası bir dokuda olmalılar.
  • Tepsiye dizdiğiniz bisküvilerin üzerine hazırladığınız kremanın yarısını aktarıp yayın. Bu işlemi iki kat olacak şekilde tekrarlayın.
  • Buzdolabında 3-4 saat beklettikten sonra üzerine kakao tozu serperek servis edin!

Öneri: Kakao tozunu servis ederken koymamın sebebi buzdolabında kakao durdukça nemleniyor ve istediğim toz görüntüyü elde edemiyorum. Ama sizin tercihinize kalmış. Afiyet olsun!

Kapak fotoğrafı: kraftwhatscooking.ca/

İlginizi çekebilir: Hatun Altunöz’den Pancake