2000’lerin başında vizyona girecek filmleri heyecanla beklendiğini en iyi 90’lar jenerasyonu bilir. Hatırlayanlara yabancı gelmeyecek o hissi, sürükleyici senaryoları ve güçlü bir oyuncu kadrosu barındıran, 2023’ün beklenen filmleri aracılığıyla tekrar yaşayacakmışız gibi hissediyorum. İlginizi çeken filmleri takviminize eklemeyi unutmayın ve umalım ki beklentilerimiz boşa çıkmasın. 

2023'ün Beklenen Filmleri, Wonka
2023’ün Beklenen Filmleri, Wonka | Fotoğraf: IGN

2023’ün Beklenen Filmleri

Dune: Part Two

2023'ün Beklenen Filmleri, Dune
2023’ün Beklenen Filmleri, Dune | Fotoğraf: Screen Rant

22 Ekim 2021 tarihinde vizyona giren Dune’un ikinci filmi için vizyon tarihi 3 Kasım 2023. Frank Herbert’in aynı adlı taşıdığı roman serisinin ilk kitabının ikinci yarısını anlatacak olan film için beklentim çok yüksek. 1984 yapımı David Lynch tarafından yönetilen versiyonu hikayenin anlat biçimi ve sinematografik kaygılardan ötürü benim zevkime çok hitap etmese de kitabı okuduktan sonra izlediğim 2021 versiyonu filmin ikinci bölümünü sabırsızlıkla beklememe neden olduğunu söyleyebilirim. Filmin ilk bölümünde yer alan oyuncuların yanı sıra ünlü Fransız oyuncu Léa Seydoux, Elvis adlı filmde başrolde sergilediği performans ile Oscar’a aday olması beklenen Austin Butler, bağımsız filmlerden sonra yeteneği ile Hollywood’un benimsediği Florence Pugh ve The Deer Hunter, Pulp Fiction gibi kült işleri ile bilinen Christopher Walken ikinci bölümde kadroda yer alan isimlerden. Filmin yönetmenliğini Dune: Part One’ın yanı sıra Arrival, Blade Runner 2049 gibi filmleri yöneten Denis Villeneuve üstleniyor. Part 1 ile En İyi Film Müziği Ödülü dalında Akademi Ödülü kazan Hans Zimmer bu filmin müzikleri için de kadroda yerini alıyor. 

Barbie

youtube play youtube play

Setinden sıkça fotoğraf gördüğümüz, Lady Bird ve Little Women filmlerinin yönetmeni Greta Gerwig tarafından yönetilen filmin 21 Temmuz 2023 tarihinde vizyona girmesi bekleniyor. 1990’lardan beri dünyanın en çok satan oyuncaklarından olan Barbie Margot Robbie tarafından canlandırılırken, Ken rolü ile Ryan Gosling’i izleyeceğiz. Sex Education dizisinden bildiğimiz ve Margot Robbie ile olan benzerliği ile dikkat çeken Emma Mackey, Michael Cera, America Ferrera, Will Ferrell gibi isimlerinde kadroda yer alacağı açıklanması filmden beklentiyi daha da arttırıyor. Senaryosuna dair bilgilendirici içeriğe şuan için ulaşılamasa da unutulmaması gereken nokta şu ki Barbie’nin aslında oldukça problematik bir ürün olması yılların tartışma konusu olarak değerlendiriliyor. Film Barbie’nin uzun yıllar yansıttığı  “body positivity” konseptinden uzak olmasının yarattığı günümüze kadar gelen ve hala da devam eden güzellik algısı üzerinde durarak bu içeriği irdeleyecek mi yoksa olay odaklı bir film mi olacak merak konusu. 

Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One

img_2665-3
Mission Impossible | Fotoğraf: IMDB

Aksiyon seven sinemaseverlerin vaz geçilmezi dilimize Görevimiz Tehlike olarak çevrilen o meşhur film. Bölüm bir ve iki olarak ayrılan filmin vizyon tarihi 14 Temmuz 2023 olarak belirleniyor. Pandemi nedeniyle çekimleri ertelene filmin fragmanı umut vadediyor. Top Gun: Maverick’ın gişe başarısından sonra 60 yaşında olmasına rağmen aksiyon filmlerinin aranan yüzü Tom Cruise’un başrolünü üstlendiği serinin bu filmininde gişede başarılı bir sonuç elde edeceği kaçınılmaz. Sette korona virüse yönelik güvenlik protokollerinin önemi konusunda set çalışanlarını sert bir üslup ile gündeme gelmesi sonrası ünlü oyuncunun ilk menajeri olan Eileen Berlin’ın oyuncu hakkında geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalar ise çarpıcı. Seriyi daha önce hiç izlememiş olan ya da aksiyon filmlerine genelde önyargılı olanlarınız varsa gündelik hayattan biraz uzaklaşmak istediğiniz bir dönemde bu seriye şans vermeyi denemenizi öneriyorum. 

Aquaman and the Lost Kingdom

youtube play youtube play

Özellike Johnny Depp ve Amber Heard’un çok konuşulan davasından sonra adı anılmaya başlayan bu filmin beklenme sebebinin ilk filminin başarısı olduğunu hiç sanmıyorum. Johnny Deep’in Amber Heard’e açtığı altı hafta süren karalama davasını kazanması sonrası DC yapımı filmin ilkinde oynayan Heard’un serinin ikinci filmdeki sahnelerinin çıkartılması hala gündemde. Dava sürerken DC, Amber Hear’un sahnelerinin azaltılacağını açıklaması ve Depp’in Karayip Korsanları serisinden çıkarılmasının yarattığı üzüntü ile hayranlarının Heard’un de Aquaman’den tamamen çıkartılmasını talep etmesine DC’nin vereceği tepki kritik. Öte yandan DC Başkanı Walter Hamada, oyuncunun sahnelerinin azaltılmasının sebebini filmin başrolü Jason Momoa ile uyumsuzluklarından kaynaklandığını belirterek konuyu davadan uzaklaştırıyor. 17 Mart 2023’de vizyona girmesi beklenen bu filmde sahnelerinin kesilmesi gibi bir gündemleri olmayan oyuncular bazıları ise Nicole Kidman, Patrick Wilson, Willem Dafoe. 

Oppenheimer

youtube play youtube play

21 Temmuz 2023 tarihinde vizyona girmesi beklenen filmin vizyon tarihi Barbie filmi ile aynı güne denk geliyor. İnsanlar şimdiden ikiye ayrıldı diyebiliriz. İlk önce Nolan tarafından yönetilen Oppenheimer’ı izleyecekler ya da ilk önce Gerwig tarafından Barbie’yi izleyecekler… Konuları gereği oldukça farklı olan bu iki filmin yönetmeninin aslan burcu olması ise tamamen bir tesadüf. Oppenheimer’in konusuna gelecek olursak kısaca ABD’li fizikçi J. Robert Oppenheimer’ın biyografisi olan American Prometheus’a daydığını söyleyebiliriz. Kadroda yer alan, performanslarını dört gözle beklediğimiz isimlerden bazıları ise Cillian Murphy, Gary Oldman, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek şeklinde sıralanabilir. Benim gibi lk önce hangi filmi izleyeceğine karar veremeyenlerdenseniz düşünmek hala vaktimiz var. 

Scream 6

youtube play youtube play

Serinin ilk filmi 90’lı yıllarda her çocuğunun bir gece TV başında kanaldan kanala dolaşırken göz ucuyla baktığı o seri! İlk dört filmi Wes Craven tarafından yönetilen, serinin ilk filminin kült sayıldığı başarılı korku filmi serisinin altıncı filmi 2023 korku film seven kitlenin radarında diyebilirim. 2011 senesinde serinin dördüncü filmini yöneten Wes Craven’ın 2015 yılında ölmesi sonucu seri uzun bir mola veriyor. Ölmeden önce Kevin Williamson ile beraber hazırladıkları dizi ise aynı yıl ilk iki sezonu MTV’de sonra üçüncü sezonu ise VH1’da yayınlanıyor. Serinin altıncı filminin 31 Mart 2023’de beyazperdede sevenleri ile buluşması beklenirken ilk beş filmin baş karakteri Sidney Prescott’a hayat veren Neve Camplell bu filmde kadroda yer almayacağını duyurdu. Serinin her filminde yer alan Friends dizisinde Monica karakteri ile çok sevdiğimiz Courteney Cox, serinin dördüncü filminde de yer alan çoğumuzun Heroes ile tanıdığımız Hayden Panettiere, serinin beşinci filminde yer alan Wednesday dizisinde oyunculuğı ile çok konuşulan Jenna Ortega, Dermot Mulroney kadroda yer alan isimler arasında. 

Indiana Jones 5

2023'ün Beklenen Filmleri,Indiana Jones
2023’ün Beklenen Filmleri,Indiana Jones | Fotoğraf: Pera Sinema

Aksiyon ve macera deyince akla gelen seri geri dönüyor! 30 Haziran 2023’de efsane bir kadro ile geri dönecek olan filme yönelik beklenti büyük. Peki George Lucas ve Philip Kaufman tarafından öyküsü yazılan bu serinin bu filminde kadroda kimler var? Indiana Jones rolü ile Harrison Ford, Fleabag ile bir kitlenin kalbinde büyük edinen Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Antonio Banderas şahane kadronun yalnız bir kısmını oluşturuyor. Bu filminde olmak üzere Jaws, E.T., Harry Potter, Star Wars ve dahasının bestecisi olan John Williams bu filmin müziklerini besteledikten sonra 90 yaşında emekli olacağını açıkladı. Filmin yapımcıları seyircilerin bu filmden çok memnun olacağını açıklaması ile beklentiler her geçen gün büyüyor. 

Meg 2: The Trench

youtube play youtube play

Köpekbalıklarını canavarlaştıran korku filmleri için yaz mevsiminin olmazsa olmazı diyebiliriz. Dağıtımını Warner Bros. Pictures’ın yapacağı 4 Ağustos 2023’de vizyona girmesi beklenen filmin başrolünde Jason Statham yer alıyor. İlk film uluslararası bir deniz altı gözlem programının parçası olan deniz sualtının soyunun çoktan tükenmiş olduğu düşünülen (megalodon) dev köpekbalığının saldırısına uğraması sonucunda aynı olayı daha önce yaşamış deniz subayı ve ünlü bir deniz dalgıcı Jonas Taylor’ın tekrar göreve çağrılmasını konu alıyor. Beyazperdede izlenmesinin ayrı bir keyif yaratacağını düşündüğüm bu film klimaların çalıştığı bir salonda eminim dışarıdaki sıcaktan dikkatimizi dağıtmasını bekliyorum.

Wonka

img_2662
Wonka | Fotoğraf: Koimoi

Roald Dahl’ın dilimize çevrilirken ‘spoiler’in en alasını veren Charlie’nin Çikolata Fabrikası adlı klasikleşmiş, muhteşem kitabının bir uyarlamasını daha izlemeye hazır olun! 1971 yılında Mel Stuart’ın yönettiği, Willy Wonka karakterini Gene Wilder tarafından canlandırıldığı filmden yıllar sonra 2005 yılında Tim Burton tarafından beyazperdeye uyarlanan filmde Willy Wonka karakterine Johnny Depp hayat verdiği versiyonun ortak noktası her iki uyarlamanında çok eğlenceli olması. Hikaye şimdide Paul King tarafından uyarlanıyor ve bu sefer Willy Wonka karakteri ile karşımıza son üç yılın en üretken oyunculardan olan Timothée Chalamet çıkıyor. Kadroda yer alan diğer isimler Rowan Atkinson, Olivia Colman ve Sally Hawkins gibi başarılı ve aşina olduğumuz yüzler. 15 Aralık 2023 tarihinde vizyona girecek olan filmi izlemeden önce yanınıza bir parça çikolata almayı unutmamanızı tavsiye ederim. 

Winnie-the-Pooh: Blood and Honey

youtube play youtube play

Rhys Frake-Waterfiel tarafından yönetilen film İngiliz yazar A. A. Milne tarafından yazılmış Winnie the Pooh adlı çocuk kitabından uyarlanan karakterleri içeriyor. Çocukların sevdiği kahramanlar olan Pooh ve Piglet’i slasher korku-komedi türüne yönelik bir kurgu içinde izlemeyi dört gözle beklesem de beklentimin çok yüksek olduğunu söyleyemeyeceğim. Christopher Robin’ın üniversiteye gitmesi sonucu yaşanalara odaklanan bu bağımsız filmin 15 Şubat 2023’de vizyona girmesi planlanıyor. Bu filmin sağlayacağı başarı sonucu beyazperdede çocuklar için olduğu bilinen Bambi ve Peter Pan karakterlerine ait dünyalarıda korku türüne ait bir kurgu ile yazılmış yapımlarda ilerleyen tarihlerde görebilme olasılığımız oldukça yüksek. 

Kapak Fotoğrafı: MEL Magazine

İlginizi çekebilir: Sine Magger’dan Netflix’te Bu Ay Neler Var