2024’ü kucaklamaya artık hazırız! “Her zaman yeni bir başlangıç vardır” mottosuyla; sanatın, edebiyatın, sinemanın, müziğin ve yaşamı inatla güzelleştirmek için yola çıkan diğer her şeyin izini sürmek konusunda ısrarcıyız! Alışkanlık olduğu üzere bu yıl da farklı disiplinlerden 2024 trendlerini mercek altına almak istedik. Gelin business’tan modaya, gastronomiden teknolojiye yeni yılda bizleri nelerin beklediğine birlikte göz atalım.

2024 Trendleri

Influencer Rönesansı ve Algoritmalar Işığında Pazarlama Trendleri

2023 için değişime ayak uydurmak üzere bulunan yaratıcı çözümlerin yılı diyebiliriz. Dalgalı ekonomik istikrarsızlık ve artan tüketim bilinciyle birlikte ‘de-influencing‘ (içerik üreticilerinin belirli trend ürünlerin neden satın almaya değmediğini göstermek için platformlarını kullanmaları) ve ‘dupe’ (bir ürünün daha uygun fiyatlı alternatifleri) kültürlerinin yaygınlaştığı bir yılı tamamladık. Öyle ki lüks bile ‘quiet luxury’ trendi altında geçmiş yıllara göre daha mütevazi bir anlayışa evrildi. İşte tüm bu değişkenlerin etkisi devam ederken 2024 yılının pazarlama trendleri de samimi, insancıl ve çevre dostu beklentiler etrafında şekilleniyor. Trend analizi platformlarından Mintel’in yılın öne çıkacak tüketici eğilimlerine dair tahminleri şu şekilde:

İnsan” Olmak: Algoritmaların giderek hakim olduğu bir dünyada, bu teknolojik devrimden en iyi şekilde yararlanmak için insan becerilerine ve duygularına ihtiyacımız olacak.

Paradan Daha Fazlası: Tüketiciler kendileri için en önemli olanı yeniden değerlendirecek ve bu sadece istediklerini ve ihtiyaç duydukları şeyleri değil aynı zamanda değerin ne olduğuna dair algılarını da etkileyecek.

İlişki Rönesansı: Anlamlı, gerçek hayattaki ilişkiler pahasına ekranlar aracılığıyla rahatlamayı alışkanlık haline getiren tüketiciler, fiziksel ve zihinsel sağlıkları uğruna yeni yakınlık biçimleri arayacak. Bunun online dünyadaki yansıması olarak ise daha samimi ve niş içerikler üreten mikro influencerların yükselişini izleyeceğiz.

Yeni Yeşil Gerçeklik: Sürdürülebilirliği gündelik hayata dahil etmek yeterli olmadığı konusunda hemfikir olacağız. Markalar, tüketicilerden gelen talepler üzerine iklim krizini öncelik haline getirmek durumunda kalacak. Ek olarak ‘greenwashing’ konusunda artan bilinç markaları gerçek önlemler almaya ve sözlerinin arkasında durmaya zorlayacak.

Olumlu Bakış Açıları: Markalar ve tüketiciler belirsizlikle başa çıkmanın yeni yollarını birlikte çalışacaklar; bunun yansıması olarak 2023 yılında gördüğümüz sürrealist reklam kampanyaları yerini tam zıttı bir yaklaşıma bırakacak. Markalar bu belirsizliğe direnmek yerine gerçekliğin tasviri, daha fazlasını benimsemek, uygulanabilir ürün ve hizmetler sunmak gibi eğilimleri gösterecek.

Gastronomi Trendleri: Atıştırmalık Kültürü, ‘Mocktail’ler ve Bitkiler

2023 yılının yeme-içme trendlerine aşina mıydınız? Eğer ‘girl dinner’in anlamını biliyorsanız, çılbırın beklenmedik bir şekilde yabancı içeriklere de konu olduğunu fark ettiyseniz ya da tüm malzemelerin doğranarak karıştırıldıktan sonra ekmeğin içerisine yerleştirildiği ‘chopped Italian sandwich’ radarınıza girdiyse tebrikler; FoodTok’tan doğan trendler radarınıza girmeyi başarmış. Elbette gastronomi dünyası FoodTok’tan ibaret değil. Bununla birlikte tüketicilerin günlük yaşamlarındaki eğilimleri gastronomi dünyasını etkiliyor. Trend analizcilerinin hemfikir olduğu 2024 yeme-içme trendleriyse şu şekilde:

Bir Yaşam Biçimi Olarak Atıştırmalıklar: Dijital nomad’lar, sık seyahat edenler, öğrenciler, yoğun mesailere sahip olanlar… Tüm bu grupların ortak eğilimi geleneksel öğünler yerine atıştırmalıklarla günü tamamlamak. Konfor, sağlık, kolaylık ve statü artışı arayışıysa atıştırmalık kültürünü değiştiriyor. Şarküteri tabakları, hardal ve ‘cottage cheese’in sebzelerle buluştuğu Tiffant tabağı, ‘butter board’lar ve ‘girl dinner’in ardından bu yıl sağlıklı tatlıların yükselişini ‘char-fruit-erie board’ yani meyve tabaklarıyla izleyeceğiz. Paketli atıştırmalıklardaysa farklı kültürlere ait lokal tatlar ön plana çıkacak. Örneğin; mochili dondurmalar ya da umami soslu krakerler.

Küçük Lüksler: Ekonomi başta olmak üzere çeşitli etkenler günlük stresin artmasına neden olurken bunlarla başa çıkmanın basit bir yolu olarak tek seferlik tüketime uygun farklı tatlara eğilim artacak. İnsanlar özel bir günde veya daha büyük bir gruba sunulmadığı takdirde çöpe gidebilecek ürünlere ciddi bütçeler harcamak yerine, konserve balık ve havyar gibi çok daha küçük porsiyonlu, genellikle ulaşılması mümkün olmayan lüks ürünleri satın almayı tercih edecekler.

Gerçek Bitkiler: Bitki bazlı yiyecekler dediğinizde aklınızda ne canlanıyor? Muhtemelen soya ya da mantar temelli et alternatifler. 2024 yılında bitki bazlı kavramına bambaşka bir açıdan bakacağız. Bitkileri birer et alternatifi olarak değil, ama malzeme olarak görmeye başlayacağız. Bamya, mısır, patlıcan, yeşil fasulye ve edamame gibi saplı sebzeler başrolü alırken, meyveler ve çiçekler tatlıların ana aroması haline gelecek. Örneğin; gıda uzmanları yılın aromasının “şeftali” olacağını öne sürüyor.

‘Mocktail’ler: Elbette ‘mocktail’ler gibi alkolsüz aromatik içecekler yeni bir konu değil ancak bunlar bir bar veya restoranda sipariş edilen bardağın ötesine geçmeye başlayacak. Tıpkı kutu kolalar gibi tek seferlik tüketime uygun şekilde marketlerde sunulan kambocha, bitki çayı veya meyve bazlı içecek seçenekleri artacak.

‘Newstalgia’: Çocukluğunuzda en sevdiğiniz atıştırmalık hangisiydi? Yakın zamanda bir yerde görüp şaşırarak yeniden satın aldınız mı? Gıda şirketleri, süpermarket raflarında ve restoranlarda nostaljik markaları ve tatları yenilikler birlikte sunmaya başlayacak.

Teknoloji Trendleri: Gerçek Dünyada AI, Adaptasyon ve Güvenlik

Yapay zeka (AI) 2024 yılında teknoloji yatırımlarının merkezinde yer alacak ancak jeopolitik ve düzenleyici zorluklarla karşılaşılacak. Peki bu tam olarak ne anlama geliyor?

-2024 itibariyle daha fazla şirket denemelerin ötesine geçip yeni teknolojiler kullanmaya başladıkça yapay zeka yatırımları da haliyle artacak. Bu durum özellikle ABD gibi seçimlerin gerçekleşeceği ülkeler için önem arz ediyor çünkü teknolojinin birincil etkisinin siyaset üzerinde olması muhtemel!

-Her yenilikte olduğu gibi yapay zeka kullanımı da çeşitli düzenlemeleri gerektirecek gizlilik ve rekabet gibi konular başta olmak üzere pek çok konuda hukuki düzenlemelerin de yapılması gerekecek.

-Her yer hiç değilse en az bir kez TikTok krizleri üzerine gündemimize düşen ABD ile Çin arasındaki teknoloji rekabeti bu yıl hız kazanacak ve diğer ülkeler üzerinde de etkili olacak.

AI’ın devam eden yükselişiyle birlikte en çok gündemimizde olacak konular arasında; “insan unsurunun önemi” ve “sosyal mühendislik” yer alacak. Çeşitli zayıflıklardan yararlanılarak kişisel verilerin ele geçirilmesini hedefleyen ataklara karşı farkındalık artacak.

Seyahat Trendleri: ‘Multi-Gen’ ve Amaca Yönelik ‘Wellnesss’ Seyahatleri

Yavaş seyahat, sürdürülebilir seyahat gibi kavramlar hayatımıza girdiğinden beri daha çok şey görmek üzere adeta bir yarışa dönüşen programlardan ziyade, deneyimlere ve iyi hissetmeye öncelik verecek seçeneklere önem vermeye başladık. Sağlıklı yaşam turizminin 2025 yılına kadar 1,3 trilyon dolara ulaşması beklenirken 2024’ün seyahat trendleri de bu anlayış etrafında şekillenecek.

‘Multi-Gen Seyahat’: Sağlık turizmi yalnızca yetişkinlere yönelik inzivalardan oluşan bireysel bir arayış olmaktan çıkıyor. Yeni yılda, sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını teşvik etmeyi amaçlayan aile bağları kurma inzivalarının yanı sıra büyükanne ve büyükbabalar ve torunlar için sağlıklı yemek pişirme dersleri, aile fitness aktiviteleri ve intergen spa zamanını içeren nesiller arası inzivalar da popüler hale gelecek.

Yas ve İyileşme Seyahatleri: Küresel sağlık sorunları ve krizlerle birlikte dünyanın ezici ağırlığıyla başa çıkmakta zorlanılan birkaç yılın ardından kaygı ve kronik stres gibi ciddi fiziksel ve duygusal yansımalar yaygınlaşmış durumda. Sevilen birinin kaybı, bir ilişkinin sonu veya travmatik bir olayın ardından dinlenme ve iyileşme ihtiyacının kıymeti anlaşılıyor. Sörf yapmaktan çakranın yeniden düzenlenmesine ve konuşma terapilerine kadar çok çeşitli iyileştirici etkinliğe yer veren programlar sunacak.

Uyku Seyahatleri: İyileştirilmiş uyku kalitesi ve hijyeni arayışı otelleri yenilikler yapmaya sevk ediyor. Kaliteli oteller konukların uykuda kalması için vücudu dinamik olarak serinletip ısıtmak üzere yapay zekadan yararlanan akıllı yataklar bulundurma eğilimi gösterecek. Kuantum harmonik ses terapisi masa seansları ve terapi seansları gibi tedavilerin yer aldığı uyku ‘retreat’leri ise artacak.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@igoromilaev