Adana kebabı, Adana’nın hatta belki de Türkiye’nin en önemli yemeklerinden biri. Ama Adana’da birkaç gün geçirdikten ve Adana kebabını değişik lokasyonlarda denedikten sonra kebapta zirveyi yaşadım artık, yeni şeyler denemek istiyorum diyorsanız Adana’nın diğer meşhur yemekleri de lezzetiyle sizi büyülemeye aday. Kebapsız bir gün geçirmek ve Adana mutfağının daha değişik yönlerini tanımak istiyorsanız aşağıdaki rehbere bir göz atın derim!

Adana Kahvaltı Mekanları

Kazım Büfe 

Burası Hürriyet’in “Türkiye’nin En İyi 10 Büfesi” listesine 8. sıradan giriş yapmış, kendine özgü lezzetleri olan orijinal bir mekan. Mekan derken oturacak bir yer falan yok. Sadece siparişinizi verip, orada atıştırıyor ve yolunuza devam ediyorsunuz.

Bu mekanın en ünlü ürünü muzlu süt. Sırf merakımdan gidip denedim. Sonuçta bir süt neden bu kadar meşhur olabilir derken cevabımı aldım. Bu süt Adana’nın köylerinden geliyor ve oldukça yağlı bir yapısı var. İçine dondurulmuş buz atıyorlar ve tırrrrt. Tadı mükemmel! Milkshake’e benziyor ama milyon kat daha lezzetlisi.

Kazım Büfe Adres: Cemalpaşa Mah., Toros Cad. Bahadır Apt. D:No.34/B, 01120 Seyhan/Adana

kazimbufe.com.tr/

Birbiçer

Birbiçer

Ciğer aşkına! Ben buraya öğle yemeğinde gittim ama ciğer Adana’da kahvaltılık bir olay olduğundan insanlar asıl sabah akın edermiş buraya. Ciğer o kadar lezzetliydi ki, ben hayatımda bu kadar lezzetlisini 10 katı para verip Michelin yıldızlı restoranlarda çalışmış bir şefin restoranında yemiştim.

Sabah 06.00’dan 00.00’a kadar burada 300 kg ciğer pişiyormuş! Bence herkesin bu 300 kg’dan payına düşeni alması için var gücüyle savaşması lazım. Savaşı kazanırsanız ciğerler hoop lavaş üzerine, onun üzerine de bol sumaklı kebap salatası, kimyon ve kırmızı biber…

“Kendimi şanslı hissediyorum” diyorsanız mekan sahibine “Ayı Payı” var mı diye sorun. Ayı payı, küşlemeye benzeyen bir et. Bir hayvandan 1 porsiyon çıkıyormuş. Ben yiyemedim, siz yediyseniz bana anlatın nasılmış 🙂

Birbiçer Adres: Hanedan Mah., Bakımyurdu Cd. No:39, 01060 Seyhan/Adana

birbicer.com/

Adana’nın Öğle ve Akşam Yemeği Lezzetleri

İster Kazım Büfe’de sütünüzü içmiş ve güne hafif başlamış olun, isterseniz Birbiçerler’de ciğerin dibini görmüş olun gününüze aşağıdaki lezzetleri denemeden devam etmeyin!

Adana Sıkması: Gözlemeye çok benzeyen Adana Sıkması peynirli, yeşil soğanlı, bol maydanozlu zengin bir içle hazırlanıyor. En yakın arkadaşı da yayık ayranı.

Analı Kızlı Çorba: Ekşili, düşününce bile ağızları sulandıran bir yemek. Her porsiyonda 2-3 tane minik içli köfteler (anneler) ve göz alabildiğine küçük bulgur topları (kızları) var. Bence kebap kadar ünü hak eden bir yemek. Ama her yerde bulmak o kadar da kolay değil, daha ziyade evlerde yapılan Adanalı tanıdık kontenjanından yiyebileceğiniz bir yemek. Ben Saraylı Ev Yemekleri diye bir mekanda buldum ve gayet başarılıydı.

Adana Sarımsaklı Köfte (Fellah): İnce ve tercihen esmer bulgur ile yapılan bu köfteler bol sarımsaklı sosta pişiriliyor. Restoranlarda, kebapçılarda bulmak çok zor ama şansınızı ev yemekleri yapan restoranlarda denemenizi tavsiye ederim.

adana 5

Pastırmalı Humus: Adana’da humus güveçte ve pastırmayla tekrardan pişirilerek servis ediliyor. Bence tek başına bile bir ziyafet niteliğinde. Adanalılara göre, en güzel pastırmalı humus Elem Restoran‘da yapılıyor.

Mumlu Balık Yumurtası (Batarka ya da Karataş Havyarı): Batarka Adana’nın Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin seçme kefallerinden elde edilen bir meze. Kefallerin yumurtaları hasat edildikten sonra arındırılıyor, kurutuluyor ve yoğuruluyor. Son şeklini aldıktan sonra da koruma amaçlı balmumu ile kaplanıyor. Tadı muazzam, tam bir gurme tadım ürünü diyebilirim. Ben bu yemeği Adanalı bir arkadaşım sayesinde tatma fırsatı buldum. Zannediyorum siz de Karataş ilçesindeki balık lokantalarında bulabilirsiniz.

Adana Usulü İçli Köfte: Bu içli köftenin daha doğuda yapılan içli köftelerden farkı; haşlanarak yapılması, ince uzun değil yuvarlak olması ve hamurunun pembemsi olması. Bu içli köfte biraz daha hafif ve lezzet olarak bana daha fazla hitap ediyor. Gerçek Adanalılar limonlu, bol sarımsaklı ve maydanozlu bir sosla yiyorlar.

adana 6

Adana: Gece Yarısı Ekspresi

Bu yemekleri gün ışığının bol olduğu saatlerde bulmanız çok zor! Adanalılar sohbet ve muhabbetten sonra geceye son noktayı koymak için en çok aşağıdaki iki yemeği tercih ediyor.

Şırdan yemeği: Adana’nın en enteresan yemeklerini başında bence şırdan geliyor. Şırdan aslında koyunun dört midesinden birine verilen isim. Bu kısım işkembenin de içinde kalan, aslında çok daha hijyenik bir bölüm ama görüntüsü biraz çılgın! Şırdan nasıl yapılır derseniz, kısaca midenin içine baharatlı pirincin doldurulup ağzı dikildikten sonra bir saat pişirilmesi ile bu lezzete ulaşılıyor. Bol limon, kimyon ve pul biberle deneyin.

Çürük: Çürük Çorbası kellenin yanak kısmındaki siyah etlerle yapılıyor. Bu Adana’ya özgü bir sakatat çorbası, kahvaltıda da çok tercih ediliyor.

Bici Bici: Son lezzet diğerlerinden biraz farklı, sıcak yaz günlerinde tercih edilmeli. Sadece Adana ve çevresinde bulabileceğiniz bu güzellik, muhallebinin üstüne kar, gülsuyu, kızılcık şerbeti ve pudra şekeri eklenmesiyle yapılıyor. Mayıs-Ekim arasında adım başı sokak satıcılarında bulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Eliçe Kılıç’tan “Fakat İyi Yedik: Adana Lezzet Durakları”