Son zamanlarda arkadaşlarınızla sohbet ederken eskiden nasıl her gün ofise gidip geldiğinize şaşırıyor olabilirsiniz. Şu an ofis, bizim için uğraştırıcı bir deneyimmiş gibi duruyor olsa da 18. yüzyıldan bugüne bu çalışma alanının devam ediyor olmasının tabii ki bir sebebi var. Ofisler en ince detayına kadar bizim çalışma ortamımızı daha verimli hale getirmek ve sosyalleşmemizi sağlamak için varlar. Her ne kadar büyük bir heyecan ve rahatlıkla evden çalışmaya başlamış olsak da bana sorarsanız evlerimizdeki çalışma alanlarını nasıl daha kendimize uygun şekilde verimli bir hale getireceğimize yeterince kafa yormadık. O zaman çalışma alanımı hazırlarken kendime sorduğum soruları ve verdiğim yanıtları sizinle paylaşıyorum.

Çalışma Alanları

Çalışma alanım neresi?

İlk olarak çalışma alanınızın tam olarak neresi olduğuna karar vermeniz önemli. Hayatımıza dahil ettiğimiz ürünlerin çok işlevli olmasına öncelik veriyor olsak da evimizdeki koltuk, yatağımız ve yemek yerken oturduğumuz sandalye bunlara dahil olmadığını kendimizi hatırlatmalıyız. Hepimizin evinde çalışmak için fazladan bir odası olmasa da güneş ışığını iyi alan ve sizin de geç saatlerde doğru aydınlatabildiğiniz bir yer yeterli. Örneğin, salonda etrafını bitkiler ile kapattığınız hatta duvarın o kısmını farklı bir renge boyadığınız konforlu ve yaşam alanınızdan izole bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz.

Alternatifiniz yoksa, her zaman kullandığınız yemek masasını da bir çalışma alanına çevirebilirsiniz. Böyle bir durumda rahat bir çalışma sandalyeniz olmasına dikkat etmeniz önemli. Çalışma alanını, yemek masasının üzerine kurmak isteyenlere minik bir önerim; kullanacağınız eşyaları rahatça koyup alabileceğiniz zevkinize uygun bir kutuya sahip olmanız. Bu sayede düzenli ve temiz bir alanda daha üretken çalışabilir; işiniz bittiğinde ise kendi evinize minik bir kutu yardımıyla geri dönebilirsiniz. Ben bu kutuyu, çalışırken dikkatimi dağıtan eşyalarımı kaldırmak için de kullanıyorum.

Verimli Çalışma Alanları

Strese karşı çözümlerim neler?

Konu stres olunca birçok iç mimar; çalışma masalarında bitkilerin öneminden bahsediyor. Bitkiler, stresimizi azaltmaya yardımcı olurken aynı zamanda uzun saatlerimizi geçirdiğimiz mekânın havasını da temizliyorlar.

Strese karşı başka bir çözüm ise, çalıştığınız ortamda sizi iyi gelen bir kokunun yer alması. Bu noktada size önerim, çalışma ortamınızda elektrikli veya normal buhurdanlık bulundurmanız. Kendinize en uygun kokuyu çalışma ortamınıza dahil ederek yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırabilirsiniz.

Daha verim nasıl yaratırım?

Stres için alternatifler bulmuşken çalışma alanının asıl hedefi olan verimliliği arttırmaya da yönelmemiz şart. Çalışma alanınızı temiz ve toplu tutarken çalışma masalarınız ne durumda? Dürüst olalım çoğumuzun masası müsvedde kağıtlar ve bizi bekleyen dosyalar ile dolu oluyor. Dağınık bir masada zihnimizi toparlamak neredeyse imkânsız olduğu için size önerim masa üstünüzü organize edip temiz tutmanıza yardımcı olacak doğal maddelerden üretilmiş çok amaçlı eşyalara yönelmeniz. Çalışma alanlarını düzenli tutarken minik bir not defteri ile çalışmalarınızı da düzenli tutabilirsiniz. Her sabah işe başlamadan önce günün yapılacaklar listesini çıkarıp kendi verimli saatlerime göre iş dağılımını yapmak benim performansımı çok arttırıyor.

Verimli Çalışma Alanları

Önemli bir soru: Ben kimim?

Çalışırken tükenmemizin en büyük sebeplerinden biri işin stresine kendimizi kaptırıp en başta hangi hayalleri kurduğumuzu unutuyor olmamız. Eğer çalışma alanınızı şu ana kadar gurur duyduğunuz işleriniz, sevdiğiniz kişiler ve başarmak istedikleriniz ile doldurursanız tükeniyor gibi hissettiğiniz zamanlarda kendi hayatınızdan ilham alabilirsiniz. Örneğin; iç mimar Alex Papachristidis eşinin fotoğrafını ve en çok ilham aldığı kitapları masasının üzerinde tuttuğunu söylüyor. Oyuncu Kerry Washington’ın çocuğunun yaptığı resimler ile doldurduğu panosu tam gözünün hizasına bulunuyor. Ben ise daha çok keşfetmek ve kendimi dinlemek için bana ilham veren seyahatlerimden getirdiğim birkaç minik eşyayı, dağınık görünmeyecek şekilde çalışma masamın etrafında bulunduruyorum.

Çalışma alanımı yukarıda saydıklarıma göre düzenlediğimden beri hem işime hem de kendi ihtiyaçlarıma karşı çok daha farkındalıklı yaklaştığımı fark ettim. Kariyerim ile ilgili yeni hayaller kurarken gözümden kaçan hedeflerimi de tekrar hatırlamış oldum. Sizin üretkenliğinizi arttırmak için çalışma alanınıza dahil ettiğiniz yaratıcı taktikler var mı?