Hayatımızın her anını sevdiğimiz bir şiirin mısralarında, sürekli izlediğimiz bir film sahnesinde yaşıyor gibi hissedebildiğimiz müzelerde; hayalini kurduğumuz evrenlerin mümkünlüğüne ve varlığından haberimiz dahi olmayan duygularımıza şahit oluruz. Bir tablonun önünde yeni dostlukların kurulduğu, zamanın kontrolü ilk defa bizim elimizde olan bir oyuna dönüştüğü İstanbul Müzeleri’nin kapılarını varoluşsal sorguların estetik güzellikleri ve farklı kimliklerimize dair geçmiş hikâyelerimizi keşfedebilmek adına aralamaya ne dersiniz?

Pera Müzesi’nin Geçmişi- Bristol Oteli | Fotoğraf: Pera Müzesi

İnsan olma hâllerini eserlerine aktaran sanatçı Maira Kalman, bir müzeyi ziyaret etmenin hayattaki güzellikleri, gerçekleri ve anlamları aramak olduğunu söyler. Tam da bu yüzden; herkesin mümkün olduğu kadar sık müzelere uğraması gerektiğini öğütler. Biz de Maira Kalman’dan aldığımız ilham ile; hayatın anlamını, geçmişten bugüne uzanan kimliklerimizi, tanıdık olmadığımız kültürlerden gelen sanatçıların evrenlerini keşfedebilmek amacıyla İstanbul’da müzelerin peşine düşüyoruz.

İstanbul’da Gezilecek Müzeler

Avrupa Yakası’nda Gezilecek Müzeler

Pera Müzesi | Beyoğlu Konum

Koç Ailesi’nin şehirde özgür bir sanat alanı yaratmak adına kurduğu duraklardan biri olan Pera Müzesi, 2005 yılında Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın uzun çalışmalarının ardından kapılarını açtı. Bulundukları mahallenin çok kimlikli yapısından aldıkları ilhamın her detayda gözüktüğü Pera Müzesi’nin binası ise mimar Achille Manoussos’un imzasını taşıyor. Pera Müzesi’ni bizim için birçok müzeden ayıran en önemi noktası ise; sergilerine paralel düzenlediği müzik dinletileri, film seçkileri ve atölyeleri ile deneyimimizi disiplinler arası bir keşfe çeviriyor olması. Müze, pazartesi günleri hariç her gün hizmet verirken çarşamba günleri öğrencileri ücretsiz ağırlıyor.

Detaylı bilgi…

İstanbul Sinema Müzesi  | Beyoğlu Konum

200 yıllık bir geçmişe doğru uzanan Atlas Pasajı’nın içerisindeki İstanbul Sinema Müzesi; Neoklasik üslubunda saklı olan fresk detayları, mermer şömineleri ve marküteri parke döşemeler ile bizim İstiklal Caddesi’nde en sevdiğimiz duraklarımızdan biri! Atlas 1948 sineması iş birliğinde düzenlediği film seçkileri ve film söyleyişileri dışında İstanbul Sinema Müzesi’nde İnteraktif Dijital, Sinema Tarihi ve Sanat Galerisi olmak üzere üç ayrı bölüm bulunuyor. Müze; İKSV’nin düzenlediği İstanbul Film Festivali başta olmak üzere birçok popüler ve deneysel farklı film festivallerine de ev sahipliği yapıyor.

Detaylı bilgi…

Rahmi Mustafa Koç Müzesi | Beyoğlu Konum

1994 yılında ziyarete açılan müze, Haliç’in kuzey yakasındaki Hasköy semtinde yer alıyor. 27 bin metrekarelik alanda Atatürk Bölümü, Bilimsel Aletler, Demir Yolu Ulaşımı, Denizcilik, Fenerbahçe Vapuru, Havacılık, İletişim Araçları, Kara Yolu Ulaşımı, Makineler, Modeller ve Oyuncaklar, Özel Koleksiyonlar ve Yaşayan Geçmiş olmak üzere yedi bölüm yer alıyor. Koleksiyon ilgililerinin saatinin nasıl geçeceğini anlayamadıkları Rahmi Mustafa Koç Müzesi’nin birbirinden güzel klasik arabaları, uçakları, vapuru ve hatta denizaltısı hafta içi pazartesi günleri hariç her gün sabah 9.30’tan akşam üstü 5’e kadar, hafta sonu sabah 10’dan akşamüstü 6’ya kadar ziyaret etme imkânı bulunuyor. Müze; yılın her ilk ve son gününde, dini bayramların arife ve ilk günlerinde kapılarını kısa bir süreliğine kapatıyor.

Detaylı bilgi…

Doğançay Müzesi | Beyoğlu Konum

Türk modern resim sanatının en önemli isimlerinden Burhan Doğançay’ın eserlerinin sergilendiği Doğançay Müzesi de keşfedilmeyi bekleyen İstanbul müzeleri arasında yerini alıyor. Müze, 2004′ten bu yana Beyoğlu’ndaki 150 yıllık beş katlı tarihi bir binada bulunuyor. Kent duvarlarının özel bir anlamı olduğuna inanan ve eserlerinde sosyal, siyasal ve ekonomik bir kaynak olan kent duvarlarını sıklıkla kullanan sanatçıyı İstanbul Modern’de gerçekleşen “Kent Duvarlarının Yarım Yüzyılı” başlıklı retrospektif sergisinden kısa bir süre sonra, 2013 Ocak’ında kaybetmiştik. Eserleri ve anlatmak istediği meseleleri ile anmaya devam ettiğimiz sanatçının babası Adil Doğançay’ın eserleri de müzede yer alıyor. Müze pazartesi günleri dışında haftanın her günü sabah 10 ile akşamüstü 6 arasında hizmet veriyor. Normalde bayram günleri de açık olan müze 2023 senesinde tadilatta olduğu için kısa bir süreliğine kapalı.

Detaylı bilgi…

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’den Çağdaş Sanat Müzeleri

TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi | Beyoğlu Konum

1996′da Türker İnanoğlu tarafından kurulan Türker İnanoğlu Vakfı’nın çatısı altında bulunan TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi, ilk 2001′de Kavacık’ta kuruluyor ardından ise 2010′da Beyoğlu’nda bulunan binasına taşınıyor. Şu an için geçici olarak kapalı olan müze, Türk sinemasının 100 yıllık tarihine dair belge, bilgi, fotoğraf, afiş, cihaz ve filmler ile Türk tiyatrosunun 260 yıllık tarihine dair kostüm, dekor ve belgelerin sergilendiği iki büyük alan, sinema ve tiyatroya adanmış bir kitaplık ve bir eğitim merkezinden oluşuyor.

Detaylı bilgi…

İlginizi çekebilir: İrem Bali’den “Beyoğlu Yeniden: Loksandra Coffee ve Türvak Sinema-Tiyatro Müzesi”

Masumiyet Müzesi | Çukurcuma Konum

Adını Orhan Pamuk’un aynı adlı romanından alan Masumiyet Müzesi; bir kurgunun objeler ile nasıl da gerçeğe dönüşebileceğini gösteriyor. Orhan Pamuk’un on beş yılı aşkın bir süre boyunca kapılarını açmak için çalıştığı bu proje, 2012 senesinden beri Çukurcuma’da hizmet veriyor. Okurken hayal ettiğimiz karakterler ile tanışabilme fırsatı bulduğumuz müze; pazartesi ve bayramın ilk günleri dışında her gün sabah 10 ve akşamüstü 6 arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Detaylı bilgi…

İlginizi çekebilir: Gülfem Karcı’dan Masumiyet Müzesi

Osmanlı Bankası Müzesi | Galata Konum

Türkiye’de özel bir banka tarafından kurulmuş ilk müze olan Osmanlı Bankası Müzesi, 2002′den itibaren SALT Galata’nın içerisinde yer alıyor. İçerdiği nesne ve belgelerle siyasal, ekonomik ve toplumsal yaşama ışık tutan müze, özellikle Osmanlı ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Osmanlı Bankası’nın geçmişine dair önemli bilgiler vermenin yanı sıra Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinin dünyalarını yansıtmayı da amaçlıyor. 19.yüzyıldan kalma dev bir kasanın içerisinde dolaşma imkânımız bulunan müzede; kütüphane ve Maksut Aşkar’ın lokal ürünler ile unutulmak üzere olan tariflere hayat verdiği Michelin yıldızlı neolokal bulunuyor.

Detaylı bilgi…

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’den Ortak Çalışma Alanları

Galata Mevlevihanesi Müzesi | Galata Konum

Düşünceleri ile zaman ve mekân sınırlarını aşarak birçok kişiyi etkileyen Mevlana’nın öğretilerini takip eden Mevleviler‘in buluşabilmesi ve ibadet edebilmesi amacıyla Galata sırtlarından 1491 yılında kurulan Mevlevihane, bugün sevgi etrafında şekillenen sema ayinlerini gerçekleştiren bir müze olarak hizmet veriyor. Şeyh Galib’in yolunun da geçtiği Galata Mevlevihanesi; çeşitli türbeler, semahane, derviş odaları ve mahfillerden oluşuyor.

Detaylı bilgi…

İstanbul Modern | Karaköy Konum

Şehirde farklı disiplinlerden üretim yapan uluslararası ve yerel sanatçıların buluşması noktası olan İstanbul Modern, çok yakın bir zamanda Karaköy’de bulunan eski binasında yeni bir tasarım ile kapılarını açıyor! Yeni binasının tasarımında Centre Pompidou, Whitney Müzesi, Beyeler Vakfı Müzesi gibi uluslararası pek çok sanat kurumunu tasarlayan Pritzker ödüllü mimar Renzo Piano’nun imzası bulunuyor. 2004 senesinden beri Karaköy’de ve daha sonrasında Beyoğlu’nda şehrin en dikkat çeken sergilerini, söyleyişilerini ve film seçkilerini düzenleyen İstanbul Modern; şu an üyeleri ile farklı müzelerin ve galerilerin sergilerine turlar ve çevrimiçi atölyeler düzenliyor.

Detaylı bilgi…

Ara Güler Müzesi | Bomontiada Konum

Salvador Dali’den Nazım Hikmet’e kadar sevdiğimiz sanatçıları doğal ortamlarında yakalamış, İstanbul’un tozlu sayfalarında kalacak hikâyeleri dünyaya duyurmayı başarmış Ara Güler’e adanan Ara Güler Müzesi, Doğuş Grubu’nun 2016 yılında sanatçı ile yaptığı iş birliğinin ardından kapılarını açtı. Türkiye’de uluslarası niteliğe sahip ilk fotoğraf müzesi olan Ara Güler Müzesi, sergilerine paralel olarak söyleyişiler, film gösterimleri ve paneller gibi birçok etkinlik de düzenliyor.

Detaylı bilgi…

İlginizi çekebilir: Gizem Dereci’den Ara Güler Müzesi

Saray Koleksiyonları Müzesi | Beşiktaş Konum

TBMM Milli Saraylar İdaresi’ne bağlı olan Saray Koleksiyonları Müzesi, Dolmabahçe Sarayı’nın depolarında tutulan ve ziyarete açık olmayan eserlerin ziyaretçilerle buluşmasını amaçlıyor. Bu nedenle de bir diğer adı, Depo Müze olarak geçiyor. Müzenin koleksiyonunda Dolmabahçe Sarayı başta olmak üzere Milli Saraylar envanteri içinde yer alan ve Osmanlı saraylarında gündelik yaşamda kullanılmış objeler yer alıyor. Bunlar arasında oyuncaklar, porselenler, gramofonlar ve kilimler de yerini alıyor. Depo Müze, Beşiktaş iskelesinin yanı başında, Resim Heykel Müzesi ve Deniz Müzesi arasında, oldukça merkezi bir konumda yer alıyor.

Detaylı bilgi…

Aşiyan Müzesi | Bebek Konum

Ünlü şair Tevfik Fikret’in evi olan Aşiyan Müzesi, şairi ve zevklerini tanımak isteyenlerin uğraması gereken bir müze ev. 1906′da Rumeli Hisarı sırtlarında yaptırılan, Göksu’nun tam karşısından Boğaz’ın seyredilebildiği bu ev; şairin planlarını kendisinin çizdiği ve Farsça “yuva” anlamına gelen “Aşiyan” ismini verdiği bir villadır. Tevfik Fikret’in ölümünün ardından 1945′te “Aşiyan Edebiyat-ı Cedide Müzesi” adıyla açılan müzede yalnızca Tevfik Fikret’in değil, Tanzimat Edebiyatı ve Edebiyat-ı Cedide döneminin önemli sanatçılarının eşyaları ve yaşamlarına dair belgeler de sergileniyor.

Detaylı bilgi…

Sakıp Sabancı Müzesi | Sarıyer Konum

Boğaziçi’nin eski yerleşim yerlerinden Emirgan’da, doğayla iç içe olan Sakıp Sabancı Müzesi, İtalyan mimar Edouard De Nari’nin imzasını taşıyor. 1951 yılında Ömer Sabancı tarafından satın alınan köşk, aynı yıl Fransız heykeltıraş Louis Doumas yapımı at heykeliyle Atlı Köşk olarak anılmaya başlıyor. Bahçesini gezerken karşılaştığımız bir diğer at heykeli ise Sultanahmet Meydanı’ndan alınarak Venedik’teki San Marco Bazilikası’nın dış cephesine yerleştirilen dört attan birinin döküm hâli.

1998 yılında Sabancı Üniversitesi’ne müzeleştirilmek için tahsis edilen köşk, 2002 yılında ilk ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Bahçesinde saatlerce vakit geçirebildiğimiz, terasında yoga etkinlikleri düzenlenen müzede; süreli ve sürekli olmak üzere farklı koleksiyonlar bulunuyor. Geçmişi yüzlerce yıl geriye uzanan şehrin ruhunu ve çok kimlikli yapısını geleneksel ve modern eserleri bünyesinde barındırarak devam ettiren Sakıp Sabancı Müzesi’ni pazartesi dışında haftanın her günü ziyaret etme imkânı bulunuyor. Kapsayıcı olabilmek adına salı günleri girişi ücretsiz olan müzenin içerisinde şehrin şeflerini yetiştiren MSA’nın restoranın da bulunduğunun altını çizelim.

Detaylı bilgi…

Sadberk Hanım Müzesi | Sarıyer Konum

1980 yılında, Sarıyer’deki Azaryan Yalısı’nda açılan ve Türkiye’nin ilk özel müzesi olma özelliği taşıyan Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, adını Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’tan alıyor. Sadberk Koç’un kişisel koleksiyonda yer alan geleneksel kıyafet, işleme, gümüş, porselen gibi eserlerin bulunduğu müze koleksiyonu, ayrıca Türkiye’nin büyük koleksiyonerlerinden Hüseyin Kocabaş’ın koleksiyonun eklenmesiyle sürekli genişliyor. 18 bini aşkın eserin sergilendiği müzede MÖ 6000 yıllarından Bizans dönemine uzanan arkeolojik eserler, Osmanlı ağırlıklı İslami eserler ve Osmanlı ağırlıklı etnografik eserler yer alıyor.

Detaylı bilgi…

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi | Sarıyer Konum

Klasik araba tutkunlarını; güneşin altında saçlarının rüzgâr ile dalgalandığı bir film sahnesinde gibi hissettiren Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, 2000 yılından beri Tarabya’da hizmet vermeye devam ediyor. Müzede, 1920-1970 arası döneme ait 60’tan fazla otomobil sergileniyor. Dönemi yansıtan aksesuar ve otomobil parçalarının da bulunduğu koleksiyona kütüphane, bar, araba oyuncak modelleri ve minik bir klasik otomobil yarış pisti de eşlik ediyor.

Detaylı bilgi…

Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi | Maslak Konum

Maslak’taki gökdelenlerin arasından bizi başka bir evrene doğru ışınlayan Eldiz Çağdaş Sanat Müzesi, Türkiye’nin ilk özel uluslararası çağdaş sanat müzesi olma özelliğini taşıyor. 2001 yılında Sevda ve Can Elgiz tarafından Proje4L ismi ile kurulan müzede; süreli ve sürekli olmak üzere farklı sergiler düzenleniyor. Uluslararası ve farklı disiplinlerde üreten sanatçıları bir araya getiren müze, güncel sanat ile kültürel mirasın gelişiminde rol oynayan bir kültür merkezi olmayı amaçlıyor. Pazar, pazartesi ve resmi tatillerde kapalı olan müze; hafta içi sabah 10 ve akşamüstü 5, cumartesi ise sabah 10 akşamüstü 4 arasında zihmet veriyor.

Detaylı bilgi…

Türkiye İş Bankası Müzesi | Fatih Konum

Eminönü’ndeki Yenicamli Şubesi’nde 2007 yılında kapılarını açan Türkiye İş Bankası Müzesi; ülkenin bankacılık tarihini, 1900’lerden günümüze bankacılık teknolojilerinin nasıl değiştiğini ve geliştiğini belgeler, teknolojik araç ve gereçler ile gösteriyor. Ayrıca müze bu bilgileri özel atölye çalışmaları aracılığıyla uygulamalı olarak miniklere de anlatmayı amaçlıyor. Bankanın uzun yıllar en büyük şubelerinden biri olarak hizmet veren müzede, binanın eski bir banka şubesi olmasının en güzel yanı ise; gizemli kasalarının içerisinde dolaşabiliyor olmamız!

Detaylı bilgi…

Rezan Has Müzesi | Cibali Konum

2007′nin Mayıs ayında 11. Uluslararası Doğu Halı Konferansı ile açılan Rezan Has Müzesi, geçmişi 17. yüzyıla uzandığı düşünülen ve zamanında Tütün Fabrikası’nın deposu olarak kullanılan bir yapının içerisinde kalıyor. Sergi alanında bulunan kalıntılardan ötürü eskiden bir sarnıç olarak kullandığı tahmin edilen binada Osmanlı ve Bizans İmparatorlukları’nın etkisi beraber görülüyor. Müzenin 9000 yıl öncesine uzanan geniş bir arkeolojik eser koleksiyonuna Cibali Tütün Fabrikası’na ait belge ve objeler eşlik ediyor. Süreli sergilerin de yer aldığı müze; bayramların ve yılın ilk günü dışında her gün sabah 9 ile akşamüstü 6 arasında hizmet veriyor.

Detaylı bilgi..

Mübadele Müzesi | Çatalca Konum

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörlüğü’nün çalışmalarından biri olarak açılan bu müze Çatalca’da yer alıyor. Müze, Kurtuluş Savaşı’nın ardından imzalanan Lozan Anlaşması’na göre mübadeleye tabî tutulan Türk ve Yunan vatanadaşlarının çocukları ve torunları arasında bir bağ kurmayı ve onların geçmişini hatırlamasını amaçlıyor. Giyim eşyalarından mutfak aletlerine, yazılı belgelerden fotoğraflara birçok tarihi eşya ve belgenin yer alıyor.

Detaylı bilgi…

Anadolu Yakası’nda Gezilecek Müzeler

Müze Gazhane | Kadıköy Konum

130 yıllık geçmişi ile Türkiye’nin en önemli endüstriyel miraslarından biri olan Hasanpaşa Gazhanesi, 2021 senesinde Müze Gazhane olarak kapılarını geri açtı. Şehrin yeni bir kültürel merkezi olmayı amaçlayan Müze Gazhane’de; açık hava film gösterileri, tiyatro oyunları, antika pazarları, konserler, söyleyişiler ve daha birçok etkinlik düzenleniyor. Geçmiş ile bugünü sanat ve etkinlikler üzerinden birleştirmeye devam eden müzenin sergileri çoğunlukla kentsel bellek ve sosyal meseleler üzerinden şekilleniyor.

Detaylı bilgi…

İlginizi çekebilir: Işıl Birengel’den Müze Gazhane

Barış Manço Evi | Moda Konum

Moda, çoğumuz için Anadolu’nun rüzgârlarını bütün dünyada estiren usta sanatçı Barış Manço Evi ile özdeşleşmiştir. Manço Ailesi’nin, Kadıköy Belediyesi’nin ve Türkiye Halk Bankası’nın ortak çalışmalarının sonucunda 2010 senesinden beri efsanevi müzisyen Barış Manço’yu kendi evinde ziyaret edebiliyoruz. Barış Manço Evi; sanatçının kişisel eşyaları, çalışmaları, ailesi ve dostları ile olan fotoğrafları ve daha birçok farklı nesne üzerinden Barış Manço’yu sanatçı ve kişisel kimlikleri ile tanıtmak adına misafirlerine yeni bir pencere açıyor.

Detaylı bilgi…

İstanbul Oyuncak Müzesi | Göztepe Konum

Şair ve yazar Sunay Akın ve Belgin Akın tarafından 23 Nisan 2005 tarihinde kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, 1700′lerden günümüze oyuncak tarihinin örneklerini sergiliyor. Göztepe, Kadıköy’deki tarihi bir köşkte yer alan müze, Sunay Akın’ın 1990′dan başlayarak birçok ülkedeki koleksiyonerlerden, antikacılardan ve açık arttırmalardan satın alınan oyuncaklardan meydana gelen geniş bir koleksiyonunu sergiliyor. Her yaş grubundan ziyaretçiyi büyülü bir dünyaya taşıyan müzenin dekor ve sergi tasarımının ardında da sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan’ın imzası bulunuyor.

İlginizi çekebilir…

Sait Faik Abasıyanık Müzesi | Burgazada Konum

Türk edebiyatının en değerli isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın Burgazada’daki evi, 1959′dan bu yana bir müze ev olarak hizmet veriyor. 2009-2013 yılları arasında uzun bir restorasyon ve konservasyon çalışması nedeniyle kapalı olan müze, 11 Mayıs 2013′te yeniden açılmış ve okurlarının Sait Faik ile buluşturmaya kaldığı yerden devam etmeye başlamıştı. Müzede yazarın yaşamına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar ve eserlerine konu olan hatıralara dair birçok belge sergileniyor.

Detaylı bilgi…

İlginizi çekebilir: Şeyma Kenkül’den “Burgazada’da Sait Faik Müzesi ve Four Letter Coffee”

Adalar Müzesi | Büyükada Konum

Özellikle yaz aylarında dolup taşan Adalar Müzesi’nde, İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesinin yer aldığını biliyor muydunuz? Adaların oluşumundan günümüze kadar olan hikâyesini yüzlerce obje, binlerce Türkçe ve Osmanlıca belge ve fotoğraf, film ve sözlü tarih kayıtlarıyla anlatan Adalar Müzesi, Büyükada’da yer alıyor. Sürekli güncellenen sergileri ve müzik dinletilerinden söyleyişilere kadar uzanan farklı projeleri ile Ada’da bizim en ilgimizi çekenler arasında başta yer alıyor.

Detaylı bilgi…

Bizi farklı evrenlerin arasında sınırların ötesinde bir yolculuğa çıkaran İstanbul Müzeleri sayesinde geçmişimizi araştırmayı ve bugünün peşinden hayaller ile koşmayı hiç bırakmamız dileği ile!

Kapak Fotoğrafı: SALT Galata – Artsy Magger

İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan İstanbul’un Sergi Takvimi