

İstanbul Sergi Takvimi: Güncel Sergileri Kaçırmayın
Bienal mevsimi geçti ama İstanbul’dan yeni sergi haberleri hız kesmeden devam ediyor! Kasım ayının gelmesiyle soğukların başladığının farkındayız artık kışlıkları giyip sergileri gezme vakti! Kasım ve Aralık aylarında DEPO’daki İsim, Şehir, Bitki, Hayvan sergisiyle çocukluğunuza dönebilir, Pop Art’ın öncüsü Andy Warhol ile renkli anlar yaşayabilir, Zamanın Gölgesinde sergisinde bitkilerle ilgili gördüklerinize şaşırabilirsiniz. Şehrin her zamanki gibi sanat dolu olduğu bu günlerde işte güncel İstanbul sergi takvimi…
İstanbul Sergi Takvimi
Andy Warhol, UNIQ Expo | 7 Kasım – 29 Mart
2017 Aralık ayında, Leonardo Da Vinci: Dahi İstanbul’da sergisiyle açılışını yapan UNIQ Expo, Belçika’dan sonra dünyanın en kapsamlı Da Vinci sergisine ev sahipliği yapmıştı. Ardından Joan Miro, Cezeri ve Antonio Nunziante gibi sanatın dahilerini sanatseverlerle buluşturan UNIQ Expo bu kez, Pop Art sanatının öncüsü Andy Warhol ile kapılarını açıyor. 7 Kasım’dan 29 Mart’a kadar görülebilecek sergide Andy Warhol’ün 60 orijinal eseri yanında Linchtenstein, Indiana, Rosenquist, Mel Ramos gibi farklı Pop Art sanatçılarının eserleri de sergiye eşlik edecek.
İlginizi çekebilir: Pop Art Hakkında Her Şey
İsim, Şehir, Bitki, Hayvan DEPO | 14 Kasım – 29 Aralık

İsim, şehir, birki, hayvan denince aklınıza çocukluğunuz geliyor mu? Arkadaşlarınızla oturup oynadığınız oyunlar? İsim, Şehir, Bitki, Hayvan sergisi, çocukken oynadığımız o eğlenceli oyunda olduğu farklı coğrafyalardan özneler, şehirler, hayvanlar ve farklı ögelerin Nalan Yırtmaç tarafından bir araya getirilmiş hali olarak çıkıyor karşımıza. Daha önceki işlerinde kent ve insan meselelerine odaklanan sanatçı bu kez yakın geçmişteki siyasi ve sosyal olayları bireysel ve kolektif hafıza ile yorumlayarak sunuyor. 29 Kasım’a kadar kapıları açık olan Depo‘daki sergiyi mutlaka ajandanıza eklemenizi tavsiye ederiz.
Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II, Borusan Contemporary | 14 Eylül – 8 Mart

Adını, Turgut Uyar’ın şiirinden alan Söylenir ve Yarım Kalır, Bütün Aşklar Yeryüzünde II sergisi, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu için Necmi Sönmez küratörlüğünde hazırlanmış. Uluslararası sanatçıların bir araya geldiği sergide, şiir ile görsel formların imgesel birlikteliğinden hareket edilerek çağdaş sanat koleksiyonuna farklı bir bakış açısı getirilmesi hedeflenmiş. Video-heykelden fotoğrafa, neonlardan interaktif dijital çalışmalara birçok “deneysel” yaklaşımı ön planda tutan sergiyi Turgut Uyar’ın dizeleri görselleştiriyor. 8 Mart’a kadar görebileceğiniz bu çağdaş sanat çalışmalarıyla yolunuz mutlaka kesişmeli.
İlginizi çekebilir: Ahmet Rüstem Ekici’den Borusan Contemporary, Perili Köşk
Zamanın Gölgesinde, Anna Laudel Galeri | 26 Kasım – 19 Ocak

Perspektif açısından çeşitli disiplinlerden eserler aracılığıyla zamanın yaklaşımı anlatan Hayal İncedoğan’ın eserlerinden oluşan sergi, Botanik biliminde ‘’herbaryum’’ terimiyle ifade edilen arşivleme sistemi içinde geliştirilmiş. Sanatçının yetiştirdiği bitkileri fotoğraflamaya başlayarak geliştirdiği proje, bitkilerin büyüme süreçleri de dahil olmak üzere yaklaşık beş yıllık bir çalışmanın sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Motifleri ifade aracı olarak kullanan İncedoğan’ın Zamanın Gölgesinde sergisi, 19 Ocak’a kadar Anna Laudel Galeri’de görülebilir.
Avni Lifij: Çağının Yenisi, Sakıp Sabancı Müzesi | 15 Ekim – 12 Ocak

Doğanın içinde sanatla buluşabildiğimiz nadir mekanlardan biri olan Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki Avni Lifij, Çağının Yenisi sergisi, Lifij’in az bilinen dünyasını yansıtıyor. 15 Ekim’de açılan sergide sanatçının, sanat eleştirisi ve düşüncelerini içeren eserlerine ve resim alanındaki çalışmalarına tanık oluyoruz. Konferanslar, sergi turları, belgesel gösterimleriyle Lifij’in sanatının ve hayatının ele alındığı Avni Lifij, Çağının Yenisi sergisinde 800’ü aşkın eser bizimle! Sanatçının otoportre, manzara, poşad gibi farklı türdeki eserlerini Sakıp Sabancı Müzesi’nde 12 Ocak’a kadar görebilirsiniz.
Lens’19: Görülen Şeyler, Mixer | 17 Ekim – 30 Kasım 2019

Kurulduğu 2012’den beri farklı disiplinlerden sanat üretimine yer vermeye özen gösteren Mixer, bu yıl fotoğraf sanatına odaklanan yeni bir sergi serisine başlıyor: Lens. Görülen Şeyler teması ve Sena Çakırkaya küratörlüğünde gerçekleşen Lens’19‘un ardından bu seri, önümüzdeki yıllarda farklı temalar ya da tekniklere odaklanacak.
Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik, Meşher | 13 Eylül – 22 Aralık 2019

Bir müzeye dönüşen ve yeni sezonla birlikte Dolapdere’deki binasına taşınarak kapılarını açan ARTER’in İstiklal Caddesi’ndeki mekanı artık Meşher adını taşıyacak ve tıpkı geçtiğimiz yıllarda ARTER’in yaptığı gibi süreli sergiler düzenleyecek. Sanatın farklı disiplinlerine yer verecek olan Meşher‘in ilk sergisi, bir seramik sergisi. Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’dan Çağdaş Seramik başlıklı sergi, 13 sanatçının eserleriyle geçmişten günümüze anlatılan hikâyelere yer veriyor. Bu hikâyeler, sanatçıların sonsuz yaratıcı gücünü, zengin kompozisyon repertuvarını ve yeni teknik arayışlarını çağdaş bir perspektiften yansıtıyor.
ARTER Açılış Sergileri | 13 Eylül 2019 – 9 Şubat 2020

Yeni sezonla birlikte Dolapdere’deki yeni binasına taşınan, zengin koleksiyonundan seçkilere ve süreli sergilere yer vermenin yanı sıra yıl boyunca farklı disiplinlere kapılarını açacak kapsamlı bir etkinlik programıyla da hepimizi heyecanlandıran ARTER‘in açılış sergileri 9 Şubat 2020’ye kadar görülebilecek: Saat Kaç?, ARTER koleksiyonundaki zaman, makan ve bellek kavramlarıyla ilişkili eserleri bir araya getiren bir grup sergisi. Bir diğer koleksiyon sergisi olan Kelimeler Pek Gereksiz, “müzenin ne olduğunu” sorgulayan çıkış noktasıyla, jest, kalıntı ve iz temaları etrafında kurgulanıyor. Beyazımtırak, Ayşe Erkmen‘in 1970’ten beri ürettiği işler arasından retrospektif bir anlayışla seçilen işlere yer veriyor. ARTER koleksiyonunda yer alan, Altan Gürman‘ın 1965’ten 1976’daki zamansız ölümüne kadar ürettiği eserlerin büyük bir bölümü ve arşivi bir sergiye dönüşüyor. Bir An İçin Durdu, İnci Furni‘nin desen, video performans ve nesnelerle oluşturulmuş mekansal düzenlemesi. Rosa Barba‘nın Gizli Konferans‘ı, müze depolarında çekilen üç bölümlük bir film serisi. Ve son olarak Céleste Boursier-Mougenot‘dan offroad, v.2 ARTER’in etkileyici blackbox’ı Karbon‘da izleyebileceğiniz, hareket eden üç kuyruklu piyanodan oluşan etkileyici bir yerleştirme. ARTER’i 2019’un sonuna kadar ücretsiz olarak ziyaret edebileceğinizi hatırlatalım.
İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan Kelimeler Pek Yetersiz Sergisi
Mutluluk Resimlerimiz, SALT Beyoğlu & SALT Galata | 3 Eylül – 29 Aralık 2019

Nur Koçak, Müdahale Edilmiş Kartpostallar serisinden bir kartpostal, 1981
Nur Koçak, fotogerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden biri. Sanatçının oldukça kapsamlı bir sergisi, SALT Beyoğlu ve SALT Galata‘nın sergi alanlarını mutluluk resimleriyle dolduruyor. Koçak’ın 1960’lardan günümüze kadar imza attığı desen ve resim serilerini görebileceğiniz sergide, sanatçının kadın dergilerinden Hollywood sinemasına popüler kültürün yaygınlaşması ve Türkiye’deki yansımaları üzerine eleştirel bakışı ve üretimi görülebiliyor.
İlginizi çekebilir: Mutluluk Resimlerimiz Sergisi
Sen Söyle, İstanbul Modern | 6 Eylül – 2 Şubat

İstanbul Modern, Fransız kökenli Geç Osmanlı Dönemi mimarlarından Alexandre Vallaury’nin eşsiz mimarisiyle Meşrutiyet Caddesi’ni süsleyen binadaki geçici mekanında yeni sergisini açtı. Levent Çalıkoğlu küratörlüğündeki Sen Söyle, Canan Tolon‘un 1980’den bu yana ürettiği çeşitli eserlerini görme şansı sunuyor. Canan Tolon’un eserlerinde özellikle mimari kesitler üzerinden insanın doğayla mücadelesini gözlemlemek mümkün. Mimari ve doğa; her iki varoluşun birbiri üzerindeki etkisi üzerinden yaşanan çatışmaları ele alan sanatçı, kullandığı imgeler üzerinden seyirciyi ikileme sokuyor. Tolon’un çizim, fotoğraf ve resim gibi farklı tekniklerdeki eserlerini bir araya getiren sergide sanatçının tuvallerinin üzerinde kullandığı farklı materyaller üzerinden tablolardaki doğa yansımasını gözlemlemek mümkün.
İlk yorumu siz yazın!