
İlk yorumu siz yazın!

İstanbul Sergi Takvimi: Güncel Sergileri Kaçırmayın
Yaz ayları gelmiş, sezon sakinleşmiş olsa da, İstanbul’da kültür ve sanat yaşamındaki renkli, çeşitli ve dopdolu ortam yerini sessizliğe bırakmıyor. 2022 yazının ilk sergileri, birçok sanatçının işlerini, ilginç seçkiler ya da solo sergilerle karşımıza çıkarıyor. Bu günlerde İstanbul’un müzelerinde, sanat alanlarında ve galerilerinde görebilecekleriniz arasında Varşova’dan İstanbul’a ulaşan bir film ve video sanatı koleksiyonundan David Hockney’nin iPad’le ürettiği eserlerine, Axel Hütte’nin etkileyici fotoğraflarından birçoğunun işleriyle ilk kez karşılaşacağınız genç sanatçıların karma sergilerine birçok seçenek var. Bu seçkide, mayıs ve haziran aylarında ziyaret edebileceğiniz, İstanbul sergi takvimi için seçtiğimiz güncel sergileri bulacaksınız. Sanatın farklı alanlarında daha fazla etkinlik önerisi için ise theMagger Ajanda‘ya göz atmayı unutmayın!
İstanbul Sergi Takvimi: Güncel Sergiler
Akbank 40. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, Akbank Sanat | 1 Haziran – 30 Temmuz

Kırk yıldır Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat iş birliğiyle düzenlenen Akbank Günümüz Sanatçıları Sergisi bu yıl da genç ve yetenekli sanatçıların işlerini bir araya getiriyor. İşler, yapılan açık çağrının ardından Çelenk Bafra, Derya Bigalı, Fatoş Üstek, Gönül Nuhoğlu, İpek Duben tarafından oluşan jüri tarafından seçilen sanatçılara ait. Fakat bu yılki açık çağrı ve yarışm,a küratöryel bir tema ile sanatçılar davet etmek yerine, sanatçıların kendilerini özgür hissettiği bir ortamda sanatsal pratiklerini, söylemlerini ve duruşlarını paylaşabilmeleri için “Açık Kart” başlığı ve kavramsal çerçevesiyle gerçekleşmiş. 23 sanatçının işlerini görebileceğiniz Akbank Sanat‘taki sergiye, Akbank Sanat metaverse platformda düzenlenen serginin eşlik ettiğini ve onu bütünlediğini de hatırlatalım.
Bilinmeyene Doğru, SALT Beyoğlu ve SALT Galata | 28 Mayıs – 14 Ağustos

SALT’ın Varşova Modern Sanat Müzesi iş birliğiyle düzenlediği film ve video sanatı sergisi Bilinmeyene Doğru, 89 devrimleri ve Doğu Bloku’nun çözülüşüyle beraber, 1989 sonrası dünyada sanatın, yerleşik tarihsel ve kültürel anlatıları kırma, bilinenin ötesine, başka öznellik ve anlatılara alan açma potansiyeline odaklanıyor. Sergi, adını Deimantas Narkevičius’un, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 20. yıl dönümü vesilesiyle ürettiği işinden alıyor. Hem SALT Beyoğlu hem de SALT Galata‘ya yayılan ve 2000’lerin başından günümüze uzanan bir seçki sunan sergi, eski Doğu Bloku’ndan günümüz Doğu Avrupa’sına uzanan bir toplumsal panorama sunuyor. Bilinmeyene Doğru sergisinde izleyebileceğiniz işler, sadece içerikleriyle değil, sergileniş şekilleriyle de sizi etkileyecek.
Kesişme VII, x-ist | 13 Mayıs – 2 Temmuz

x-ist, yedi yıldır olduğu gibi, yaz aylarını genç yetenekleri bir araya getiren keşif sergisi Kesişme‘ye ayırıyor. Gelenekselleşen Kesişme serisi, galerinin genç sanatçıların evrensel fikre dayalı eser üretimini destekleme misyonundan doğan ve bugüne dek birçok başarılı sanatçının kariyerine ivme kazandıran bir seri. Sergiye özel hazırlanan yapıtlardan oluşan Kesişme VII‘de, Büşra Çeğil‘in yağlı boya, Pelda Aytaş‘ın nakış ve Sayna Soleimanpour‘un baskı eserlerini bulabilir, gelecekte adlarını sık sık duyacağınız bu sanatçıların kariyerlerini henüz başından takip etme şansını yakalayabilirsiniz.
Uçuruma Yerleşmek, Galeri Zilberman | 13 Mayıs – 1 Temmuz

Galeri Zilberman, temsil ettiği sanatçılardan Isaac Chong Wai, Sandra del Pilar, Memed Erdener, Erkan Özgen, Yaşam Şaşmazer, Neriman Polat, Cengiz Tekin, ve İsmail Yılmaz’ın yapıtlarını, Uçuruma Yerleşmek başlıklı karma sergide bir arada sunuyor. Sergi, temsil, kimlik, keder, adalet, dayanışma, isyan ve psikolojik ikilem kavramları etrafında derinleşiyor. Sergide heykelden kurgusal fotoğrafa, resimden yerleştirmeye farklı medyumlardaki eserleri bir arada bulabileceğiniz sergi için Mısır Apartmanı’na uğramayı unutmayın.
Baharın Gelişi, Normandiya, 2020, SSM | 11 Mayıs – 29 Temmuz

David Hockney, çağdaş sanatın en yaratıcı ve ilham verici sanatçılarından, pop-art akımının en önemli temsilcilerinden biri. Kariyeri boyunca yeni teknolojileri, farklı medyumları, sanat pratiğinin farklı yöntemlerini araştıran ve uygulayan Hockney’nin pandemi döneminde iPad kullanarak yaptığı resimlerden oluşan David Hockney: Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisi, Akbank’ın desteğiyle Sakıp Sabancı Müzesi’nde sizi bekliyor. 2000’lerin başından beri iPhone ve iPad çizimleriyle eserler üreten sanatçının teknolojik arayışının zirvesi denilebilecek bu seri, 116 eserden oluşuyor. Sanatçı, bunların tamamını 2020’de, Covid-19 salgınının ilk dönemi sırasında, Normandiya’daki evinde üretmiş. Baharın başından sonuna bir hikayesi, adeta bir kutlaması niteliğindeki sergi, size doğal dünyanın mucizelerini, sürekli yenilenişini ve yaşam döngüsünü hatırlatacak – Emirgan’da Boğaz havası almanın keyfi de cabası…
Kayıp Mum, Ferda Art Platform | 6 Mayıs – 10 Haziran

Ferda Art Platform’un yeni sergisi Kayıp Mum, adını aynı adı taşıyan, mumdan bir kalıbın çıkartıldığı ve bu kalıbın döküm esnaesinda kaybolup yerine sıvı metalin yerleştiği üretim tekniğinden alıyor. Sadık Arı, Kemal Özen, Gizem Çeşmeci, Ekin Kano, Levent Aygül, Mert Öztekin, Deniz Pasha ve Ateş Alpar’ın işlerini bir arada görebileceğiniz sergi, sanatçıların üretim süreçlerinde yola çıktıkları fikir ve hissiyatın hayal etme, kurgulama ve uygulama sürecinde geçirdiği dönüşümü temel alıyor. Kayıp Mum, sizi hayallerin yolculuğu ve vardığı noktaların tasviri üzerine düşünmeye itecek.
Chronostasis, Borusan Contemporary | 30 Nisan – 28 Ağustos

Borusan Contemporary, fotoğrafları hem mekanların görsel konstrüksiyonları hem de atmosferik bir etkiyle söz konusu mekanların tınılarını çağrıştıran derin yaratılar olarak kullanan Axel Hütte‘nin sanat üretimini etkileyici bir sergiyle kutluyor. Chronostasis sergisi, Efes, Milet, Perge, Sagalassos, Hierapolis ve Afrodisias gibi antik kentlerin çalkantılı ve maceralarla dolu tarihini yeniden keşfetmeye davet ediyor. Hütte’nin fotoğrafları aracılığıyla bu mekanlar sizin için tarihin gölgesinden çıkacak ve günümüze ulaşarak görsel bir canlılığa kavuşacak.
Ben Aynayım: Gümüş ve Berrak, Galerist | 21 Nisan – 11 Haziran

Galerist ve Galeri Nev, Phoebe Cummings ve Mübin Orhon’u iki kişilik bir sergide buluşturuyor. Adını Sylvia Plath’ın şiirinden alan Ben Aynayım: Gümüş ve Berrak sergisi, iki sanatçı arasındaki çok katmanlı yansımaları gün ışığına çıkarmayı amaçlıyor. Monokrom bir dünyada yan yana gelen iki isim, “yok olma” deneyimi üzerinden sergide sıklıklıkla karşılaşıyor. Heykel, zanaat ve performans alanlarını tararken, seramiği zaman merkezli bir malzeme olarak ele alan Cummings’in her biri olağanüstü detaylarla şekillendirilen eserleri zamana dayanıklı değilken, Orhon zaman mevhumunu bütünüyle ortadan kaldırarak çalışıyor. Sergide Cummings‘in mekana özgü olarak kurgulanan ve doğraudan sergi alanına yerleşen heykelleri ile Orhon‘un 1972-1973 yılları arasında ürettiği aynı palete ait resimleri bulacaksınız.
Ve Şimdi İyi Haberler, Pera Müzesi | 13 Nisan – 7 Ağustos

Kitle iletişim araçları ve sanat arasındaki ilişkiyi odağına alan Ve Şimdi İyi Haberler sergisi, Annette ve Peter Nobel Koleksiyonu’ndan kapsamlı bir seçkiyi Pera Müzesi‘nde bir araya getiriyor. Sergi yalnızca modern sanat tarihinin hatlarını izlemekle kalmıyor ve son 150 yılın, bilim, kültür ve siyasetteki en can alıcı meselelerini ele alan bir çalışma alanı niteliği de taşıyor. Düşünsel bir başlangıç noktası olarak gazeteden yola çıkan Ve Şimdi İyi Haberler, metin ve haber ilişkisine, fotoğrafın bulunmasının toplumu nasıl şekillendirdiğine ve totaliter sistemlerin kitle iletişim araçları üzerindeki güçlü etkisine odaklanıyor. II. Dünya Savaşı sonrası barış hareketi, medya endüstrilerinin tüketim kültürüyle ilişkisi, küreselleşmeyle birlikte sanatta öne çıkan eleştirel medya söylemi gibi önemli dönüm noktaları ile toplumsal cinsiyet, din, etnik köken gibi kavramların medyadaki dönüşümünü, farklı medyumlardaki sanat eserleriyle inceleme şansını kaçırmayın.
Koyun Koyuna, Arter | 29 Ocak 2023’e kadar

Koyun Koyuna başlıklı grup sergisinde, uyku temasıyla bağlantılı mahremiyet ve paylaşım, birey ve topluluk, kucaklanma ve kısıtlanma, direniş ve teslimiyet, ilerleme ve tekrar gibi kavramlar etrafında toplanan eserler yer alıyor. Uykunun geçmişle ve bilinçdışıyla bağı, çağdaş sanat yapıtlarının yanı sıra daha erken tarihli temsiller ve arkeolojik nesneler yoluyla sergiye dahil ediliyor. Yaşamımızın üçte birini ayırdığımız uyuma eylemine sanatsal bir bakış atmaya hazır olun.
Locus Solus, Arter | 31 Aralık’a kadar

Hem bir yer hem de bir yolculuk olarak kurgulanan Locus Solus sergisi, merkezine aldığı “doğa” fikrini olgular, kurgular ve duygular perspektifinden irdelemeyi amaçlıyor. Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtlarla bu sergi için üretilmiş işlerin bir arada yer aldığı sergi, doğa ile kültürün birbirilerine nüfuz etme ve birbirlerini etkileme biçimleriyle ilgileniyor. İnci Eviner‘den Halil Altındere‘ye, Jytte Høy‘den Mariana Vassileva‘ya Türkiye ve dünyadan sanatçıların işlerini bir arada bulabileceğiniz bu koleksiyon sergisi, doğaya bakışınızı değiştirecek.
OyunBu, Arter | 17 Şubat 2022 – 9 Nisan 2023

OyunBu başlıklı grup sergisi, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiriyor. Sergi, oyunun özgürleştiriciliğini, gerçekliği askıya alıp yeniden kurgulayışındaki kural tanımazlığını, gündelik olanın dışına taşma ve tamamen kendine ait bir düzen ve anlam üretme şekillerini, sanat yapıtları ve bu yapıtların sunduğu deneyimler bağlamında araştırmayı hedefliyor. Oyun ve oyuna ilişkin kavramların sanatçıların imgeleminde başlayıp sanat yapıtıyla tamamlanan yolculuğuna sergi boyunca farklı düşünme, yorumlama ve üretim süreçleri eşlik ediyor. 60’a yakın sanatçının eserlerini bir arada bulabileceğiniz sergi, sizi düş kurarken ciddiyetini hiç bozmayan çocukların ve oynamaktan asla vazgeçmeyen yetişkinlerin dünyasına götürecek.
Ekim ayına girerken mis gibi oldu 🙂 Çok faydalı bir yazı olmuş!
[…] çekebilir: ArtsyMagger’dan İstanbul Sergi […]