“Artık sizinle yol alamayacağız.” sözlerini duydunuz. Başarı kadar başarısızlık, işe alınmak kadar işten çıkarılmak gayet doğal bir durum. Sadece beklemediğiniz bu süreçte bir süreliğine kontrolünüz dışında kendinizi öfkeli, başarısız ve gelecek için kaygılı bir halde hissedersiniz. Lakin bu kariyerinizin sonlamış olduğu anlamına gelmez. Doğru başa çıkma yöntemiyle bu süreci kolayca atlatmak yani işten çıkarılmakla başa çıkmak için için sizi aşağıda yer alan üç maddeyi uygulamaya davet ediyorum. Rahat bir nefes alın. Başlıyoruz.

İşten Çıkarılmakla Başa Çıkmak
İşten Çıkarılmakla Başa Çıkmak | Fotoğraf: Unsplash/@avirichards

İşten Çıkarılmakla Başa Çıkmak için Üç Yöntem

Kendinizi İzole Etmeyin

İşinizi kaybetmek sizi kişisel olarak başarısız hissettirebilir. Bu süreçte kabullenme ve sakinlik sizin en iyi arkadaşınız. Kabuğunuza çekilip yakınlarınızdan, çevrenizden, hayattan kendinizi izole etmeyin. Egzersiz yapın, dışarı çıkın. Kendinizi motive edin. Bu süreçte yalnız olmadığınızı hatırlayın. Sizinle benzer durumları yaşayan arkadaşlarınızla bu durumu paylaşabilir onlardan tavsiye almayı deneyebilirsiniz. Duygusal desteklere kapınızı kapatmayın. Neler olup bittiğini anlatmak süreci hızlı atmanıza yardımcı olacaktır. Bu süreçte Mümin Sekman’ın “Her Şey Seninle Başlar” kitabını tavsiye edebilirim. “Başkaları yapabildiyse, sen de yaparsın. Her şey seninle başlar! Hayatta ya tozu dumana katarsın,  ya da tozu dumanı yutarsın. Seçim senin!” sözleri ile başlayan kitap hayata bakış açınıza, gelecekteki iş hayatınıza olumlu etki göstereceğine ve sizi cesaretlendireceğine inanıyorum.

Değişimi Kabullenin ve Geleceğe Odaklanın

Sizi olumsuz, yetersiz hissettiren düşüncelerden kurtularak işe başlayabilirsiniz. Bir öfke bulutu gibi devam etmek bir sonraki kariyerinizde işvereniniz tarafından olumsuz algılanabilir. Öfkenizi unutup değişimi kabullenebilir; geçmişi arkanızda bırakarak geleceğe kararlı bir şekilde odaklanabilirsiniz. Yanlışlarınızı dürüstçe değerlendirerek, son işinizdeki sorunların üzerinde çalışıp bu sorunların gelecekteki işinizde ortaya çıkmasına engel olabilirsiniz.

 İşten Çıkarılmakla Başa Çıkmak
İşten Çıkarılmakla Başa Çıkmak | Fotoğraf: Unsplash/@sweetpagesco

Bununla birlikte hep yapmak istediğiniz ama bir türlü vakit bulamadığınız iş için sizi yeni alanlara taşıyacak yeni fırsatları kovalayabilirsiniz. Çeşitli atölye çalışmalarına katılarak bilgi ve becerilerinize yeni deneyimler katabilir bunu sosyal ağlarınıza yansıtabilirsiniz. Bu süreçte günlük yaşamınıza renk katacak olan, yelkenden biniciliğe, takı tasarımından ahşap boyamaya kadar çağımızın en popüler hobileri ile ilgili bilinmesi gereken her şey bu kitapta bir araya getirildiği “Hobimle Mutluyum” kitabından faydalanabilirsiniz. Hobiler hakkında verilen bilgilerin yanı sıra bu hobilerin nerede ve nasıl uygulanacağı, püf noktaları, hobi kulüpleri ve daha fazlasını bu kitapta bulabilirsiniz.  

Referans Oluşturun

İşten Çıkarılmakla Başa Çıkmak
İşten Çıkarılmakla Başa Çıkmak | Fotoğraf: Unsplash/@joaoscferrao

Sunulan tüm önerilere açık olarak bir sonraki hamlenizin ne olduğuna karar verip özgeçmişinizi ve sosyal medya profillerinizi güncelleyebilirsiniz. İdealinizdeki işe ulaşmak ve başarılı olduğunuzu kanıtlamak için güçlü bağlantılarınızdan yardım alarak veya eski yöneticilerinize, meslektaşlarınıza danışarak bir sonraki başvuracağınız yeni pozisyon için referans listesi oluşturabilirsiniz. Başucu kitabınız olacak  “Kendini Keşfet Hedefe Ulaş/ Her Meslek İçin Etkili Performans Önerileri” dünyaca ünlü insan kaynakları uzmanı olan Paul Falcone tarafından kaleme alınıyor. Kitabın yazarı yıllar içinde tecrübe ettiği ve uyguladığı tavsiyelerini bu kitapta bir araya getirerek okurun içindeki potansiyeli ortaya çıkarabilecek özlü tavsiyelerde bulunuyor.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@sickhews

İlginizi çekebilir: Feden Çetiner’den İş Bulma Süreci