Hem ülke olarak hem de dünya olarak zor süreçlerden geçiyoruz. İnsan psikolojisinin böyle bunaltıcı ve zor zamanlarda daha çok umuda ve daha çok ışığa ihtiyaç duyduğu bir gerçek. Ekonomik zorluklar da art arda gelince insan kendini çıkmazda buluveriyor. Bu zorlu günlerde özellikle yeni mezun arkadaşlarım iş bulma süreci boyunca zorluklar yaşıyor. Bu zorluk sadece yeni mezunların değil mezun olan, işinden ayrılablar içinde zor bir süreç. Bu yazıda özellikle üniversiteden yeni mezun olmuş arkadaşların  özellikle CV’lerinı hazırlarken nelere dikkat ederlerse iş bulma konusunda şanslarını arttırabileceklerinden bahsetmek istiyorum.

iş bulma süreci
İş Bulma Süreci | Fotoğraf: Unsplash/@charlesdeluvio

Ülkemizde ve dünyada ekonomik bir krizin olduğunun hepimiz farkındayız. İşsizlik almış başını gidiyor, yeni mezunlara çalışma fırsatı verilmiyor; hatta öğrencilerin ve yeni mezunların iş verenlerin staj olanaklarından yararlanması bile çok zor. Biliyorum…

Hepimiz ayrı ayrı şehirlerde yaşıyor olsak da aynı eğitim sisteminin içinden, kahve makinasında kavrulan kahve çekirdeği gibi geçtik ve geçmeye devam ediyoruz. Umarım gelecek nesiller bu eğitim sisteminin içinde daha fazla kavrulmaya maruz kalmaz. Neyse konuyu dağıtmayayım. Bu konu başka bir yazının konusu, ne dersiniz?

Üniversitede İş Bulma Süreci

İş Bulma Süreci | Fotoğraf: Pexels

“Üniversiteden mezun oldum, heyoo ben üniversite mezunuyum bana iş mi yok!?” demeyin. Eğer mezun oranları ile ekonomik kalkınma  oranları farklı verilere sahipse, üniversite mezunu olmanız size sadece diğer mezunlarla iş bulma konusunda yarışmaya devam etmeniz gerektiğini hatırlatmalı.

  • Üniversite bitince iş bulma sürecine girmek yerine, üniversite eğitim hayatınız boyunca deneyim elde etmeniz iş bulma yarışında sizleri öne çıkaracaktır. İş bulma sürecine üniversite yıllarında başlayın. Ne iş olursa yaparım demek yerine sizlere bir şeyler katacak yerlerde çalışmayı tercih edin. Alanınızla ilgili bir çalışma alanı buluyorsanız mutlaka orada çalışın.
  • Mezun olduktan sonra CV’niz bomboş olmasın. Hayatımızda güzel anılar biriktirdiğimiz gibi CV’niz için de güzel deneyimler biriktirmeniz hem güçlü ve zayıf yönlerinizi fark etmede hem de yapmak istediğiniz iş her ne ise onu bulmada yol gösterici olacaktır.
  • Çeşitli iş arama sitelerine üye olun. Çünkü bu iş sitelerinde milyonlarca iş veren ve iş arayanlar mevcut. Bunun için asla mezun olmayı beklemeyin.
  • Yabancı dil öğrenmek için mezun olmayı beklemeyin. Benim bölümümle ne alakası var yabancı dil demeyin. İnanın dil öğrenmek sizin kariyerinizin ve tercihlerinizin şekillenmesinde sizlere güzel kapılar açar, bilemezsiniz.

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

iş bulma süreci - cv hazırlama
İş Bulma Süreci | Fotoğraf: Unsplash/@joaoscferrao

İş bulma sürecinin en önemli ilk adımı, iyi bir CV hazırlamaktır. Doğru doldurulmuş bir CV’nin, kişinin iş arama sürecini hızlandırdığı bir gerçek. CV hazırlarken yapılan hatalar, atlanılan maddeler de yok değil. “CV’ime şöyle bir boydan fotoğrafımı koyayım, hemen beni işe alırlar!” diye düşünebilirsiniz. Almazlar! Siz hele bir girin bu iş bulma dünyasının içine neler var neler!

Yeni mezun arkadaşların CV’leri ile karşılaşıyorum kariyer sitelerinde. Boydan fotoğraf koyan mı dersiniz, kamerayla yüzü arasında mesafesi olmayan mı… Güneş gözlüğü ile fotoğraf koyan mı dersiniz veya profesyonel yaşama uymayan kıyafetler mi…Her mecranın kendine göre bir etiket kuralı var, her sosyal mecranın kendine has kullanımı. İş platformları da belli kurallara tabii.

  • CV’ye işe uygun bir fotoğraf koymak işe uygun olup olmadığınız konusunda belirli olacaktır. 
  • CV’de oturulan mahalle, oturulan kat ve daire bilgisinin yer almaması gerekiyor. CV eğer firmaların İK yetkilisine direk iletiliyorsa mutlaka iletişim bilgisi bulunmalı fakat iş platformlarında açık adresi yayınlamamak kişiyi kötü ve art niyetli insanlara karşı koruyacaktır. 
  • CV’mi doldurmalıyım diyerek aklına ne gelirse oraya yazılmamalı. Üniversitede edindiğin tecrübelerini oraya yazabilirsiniz. 2,3 satır eklemeniz yeterli. İK yetkilileri CV okumayı tercih ediyorlar destan değil 🙂
  • Başarılarınızı açıkça yazın. Katıldığınız kulüpler, yer aldığınız etkinlikler, deneyim edindiğiniz yerler… Sporda, sanatta veya herhangi bir şeyde başarınız varsa ekleyin CV’nize. Bu konuda çekinmeyin ya da alçak gönüllü olmak zorunda hissetmeyin.

Daha çook şey yazmak istiyorum buraya. Neden? Dedim ya aynı eğitim sisteminden ve aynı hatalardan geçiyoruz ve ben iş bulma sürecinde aynı hataları yapanların ayak izlerini takip edip yaptıkları yanlışların aynılarını yapmanızı istemem. Bu sebeple “CV’imi daha iyi hale nasıl getirebilirim, CV’mi nasıl doldurabilirim gibi sorulara cevap olabilmesi için takip ettiğim birkaç  profesyoneli takip etmenizi ve kariyer sitelerine göz atmanızı öneriyorum. İş bulma sürecime “Daha çok var ya!” derken mezun olduğunuzda iş hayatına hayal kırıklıkları ve umutsuzluk ile başlamayın. Güzel bir cümle var bu konuda: “Sayılı gün çabuk geçer.”

O halde yazımı bu konuda takip edebileceğiniz bazı hesaplar ile sonlandırmak istiyorum: İnsan Kaynakları Profesyoneli Sinem Işık’ın YouTube ve Instagram hesapları fikir edinmenize; LinkedIn, Indeed, Yeni Bir İş ve Kariyer.net gibi platformlar ise iş bulma ve network konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Kapak Görseli: Pexels

İlginizi çekebilir: Feden Çetiner’den Pandemi ve İş Yaşamı