Sanal kişiliklerin artık ‘influencer’lar olarak da hayatımızın bir parçası oldukları açık. Yapay zekâ teknolojili robotlarsa adeta menajerliğinin yapılması gereken birer ünlü gibi aramızdalar. Öyle ki New York Tribeca Film Festivali’nde izleyiciyle buluşan yeni bilim belgeseli Sophia, Sophia ve onun yaratıcısı David Hanson’ın hikâyesini konu ediniyor. Filmde Sophia’nın tüm başarılarının yanı sıra kendisini yönetmenin hiç de kolay olmadığına değiniliyor.

Sophia
Sophia | Fotoğraf: TRT World

Filmin odak noktasında olan Sophia’yı daha yakından tanıyacak olursak: 2016’daki aktivasyonundan beri önemli basın organlarıyla röportajlar gerçekleştiren Sophia, birçok televizyon programına konuk oldu ve kendine medyada önemli bir yer edindi. Birleşmiş Milletler tarafından resmi bir sıfat verilen Sophia ayrıca 2017’de Suudi Arabistan vatandaşlığı alarak herhangi bir yerde vatandaş statüsüne sahip olan ilk robot oldu. Sanatçı kimliğini de geliştiren Sophia’nın ilk sanat çalışması 688.888 dolara alıcı buldu.

Fotoğraf: Instagram/@realsophiarobot

Sophia’nın yaşamı ve açıklamaları aslında bu zamana kadar üzerine hiç düşünmediğimiz çeşitli tartışmaların da kapısını araladı. Dünyanın ilk yasal vatandaş, humaid robotu oluşu bu zamana dek insanlıkla özdeşleştirdiğimiz vatandaşlık tanımı üzerinde yeniden düşünmeye davet ederken hukuki statüsünün ve sorumluluklarının da gündeme gelmesini sağladı. Öte yandan Sophia, robot bir çocuk sahibi olarak aile kurmak istediğini söyledi. Açıklamasının arkasındaki nedenin gelişmiş programlama teknolojisi sayesinde insan davranışlarını taklit etme yeteneği olduğu düşünülse de onun bu talebi, “aile” kavramı üzerine düşünmemize yol açtı. Zira Sophia henüz anne olmak için çok genç olduğunu kabul etse de ileride android aileleri daha sık görmek ve kendisi de böyle bir aileye sahip olmak istediğini belirtiyor.

Belgeselden Bir Kare | Fotoğraf: Instagram/@realsophiarobot

Sophia’nın Tonight Show ve Good Morning Britain gibi show’lara katılması, sanatçı kimliği, verdiği röportajlar ve talepleri onun gelişmişliğinin önemli birer göstergesi olmakla birlikte kendisinin yönetimini de zorlaştırıyor. Yeni belgesel filmde de Hanson’ın kendi ailesi, kişisel yaşamı ve bitmeyen toplantılar arasında yaşadığı zorluklara da yer veriliyor. Hikayenin en başına dönecek olursak Sophia burada bulunma amacını: “Yunanca’da Sophia bilgelik anlamına gelir. Ben de bu nedenle buradayım. Yaratılma sebebim insanlara ilaç, eğitim gibi konularda yardım etmek ve yapay zeka araştırmalarının bir parçası olmak.” şeklinde tanımlıyor.

Kapak Fotoğrafı: Dreamstime