Son dönemlerde kendimizi özgün bir şekilde yansıtmak istediklerimiz listesine kutlama yapacağımız veya bir atölye düzenleyeceğimiz zaman tercih ettiğimiz mekânlar da girdi! Sosyal medyada gördüğümüz tarihi yarım adanın saklı kalmış bir noktasındaki tuğla binalarda gerçekleşen lansmanlar, dostlarımızın “sevgiyi” kutlamak amacıyla şehrin dışındaki bahçelerde düzenledikleri partiler, eski bir hanın içerisinde gerçekleşen atölyeler… Kendi kutlamalarımız için bizi yansıtacağını en çok düşündüğümüz mekânları ararken Sanamekan platformu ile tanıştık! Kendileri yapım şirketleri, bireysel etkinlikler, pop-up deneyimler gibi yetmişten fazla etkinlik tipine en özgün mekânları sunan bir platform! O zaman siz de en az bizim kadar heyecanlandıysanız sözü Sanamekan kurucuları Ari Koen, Samim Magriso, Semih Çavlı, Haymi Gülerşen ile gerçekleştirdiğimiz röportaja bırakalım!

Sanamekan fikri nasıl çıktı? Hikayesini anlatır mısınız?

Biz aslında geniş bir arkadaş grubuyuz. 15-20 senedir aralıksız beraberiz. Hatta bazılarımızın dostluğu daha bile eski. Hikaye, ortaklardan birinin birbirini besleyen iki tespiti yapmasıyla başladı. Birincisi 30 yaş doğum günü için restoranlar dışında özgün ve o anlık, özel bir mekan ararken bu hizmeti sunabilecek bir platformun eksikliğini hissetmesi. İkincisi ise kurumsal firmalarda çalışan arkadaşları aracılığıyla, firmaların çeşitli etkinlikleri organize etme süreçlerinde yaşadığı sorunlar. Bu sorun ve fikir ile ilgili yaptığımız buluşmalar ve tartışmalarla dolu bir sürecin ardından önce sitenin beta versiyonu yayına aldık, ardından da ekibin iyice oturmasıyla beraber bütün fikirlerimizi rahatlıkla entegre edebileceğimiz yeni bir web sitesi geliştirdik. Şu anda da bu şekilde büyüyerek devam ediyoruz.

Mekanlar ne amaçla kullanılıyor? Okurların kafalarında canlanması için etkinlik çeşitlerinden biraz bahsedebilir misiniz?
Günümüzde özellikle yeni açılan mekanlar artık tek bir işleve sahip değil. Eski mekanlar ise kendilerini ve etkinlik olanaklarını karşılayabilmek için çeşitli düzenlemeler yapıyor. Bizim portföyümüzdeki mekan tipleri ise fazlasıyla çeşitli. Etkinlik gerçekleştirilebilen tarihi yapılar da var, şehrin içinde özgün tasarımıyla öne çıkan küçük bir kafe de, kırsalda geniş bahçesi olan bir ev de veya sanayi mahallesinde bulunan bir mekan da. Bizim bu mekanları portföyümüze eklememizdeki en önemli unsur ise yukarıda belirttiğimiz şekilde günümüz şartlarına uyum sağlayabiliyor olmaları, butik ve özgün olmaları ve sitemizde yer alan 70’den fazla farklı etkinlik tiplerine cevap verebilmeleri. Kurumsal etkinlikler, dizi – klip – reklam fotoğraf çekimleri, düğün doğumgünü vb. bireysel etkinlikler ile rekreatif etkinlikler olarak bu etkinlikleri genelleyebiliriz.

Alaçatı Taş Ev | Fotoğraf: Sanamekan

Son yıllarda atölye/workshop kavramı gittikçe artıyor. Çok yetenekli insanlar var ve bu kişiler Sanamekan’dan yer kiralayıp, kendi atölyelerini yapabilmeleri çok değerli. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bahsettiğiniz durumun fazlasıyla farkındayız. Hatta özellikle sosyal medya olanaklarının bireysel girişimcilerin kendilerini duyurup potansiyel müşterilerine ulaşmalarını oldukça kolaylaştırdığını söylemek sıradanlaştı bile. Yetenekli, yaptıklarını tutkularıyla harmanlayan sanatçı ve üreticiler, hem çevremiz vasıtasıyla hem de sosyal medya aracılığı ile bize ulaşıyorlar. Onlar için ürettikleri şey ne kadar değerliyse bizim de onlara sunduğumuz mekanlar bizim için o kadar değerli. Bu yüzden üreten insanlara, ürettiklerine değer katacak mekanlar sunmak için de ekstra çabalıyoruz. Ayrıca şu anda site kapsamında aktif olmasa da, Sanamekan platformu içerisinde atölyeler ve yaratıcı her türlü etkinlikliği organize edecek girişimcilerle çalışabileceğimiz uygun altyapı üzerine çalışıyoruz.

İstanbul’da etkinlik yapabileceğimiz çok değerli tarihi yapılar var. Sanamekan sayesinde hiç bilmediğimiz, görmediğimiz bu mekanlarla da tanışıyoruz. Bize portföyünüzden birkaç örnek verebilir misiniz?
Dünyanın diğer metropolleri ile karşılaştırdığımızda İstanbul’un ve özellikle tarihi yarımadanın yapı stoğu gerçekten çok değerli ve özgün. Binbir Direk Sarnıcı, Esma Sultan Sarayı, Feriye Sarayı, Sait Halim Paşa Yalısı gibi herkesin bildiği kalabalık etkinliklere ev sahipliği yapan mekanlardan başka tarihi hanlar, hamamlar, sarnıçlar gibi yapıların mevcut olduğunu biliyoruz. Kurucu ortaklarımızdan birinin mimar oluşu ise bu yapıların en uygun ve teknik olarak doğru değerlendirilmesi açısından bize, organizatörlere ve mekan işletmeci / sahiplerine büyük avantajlar sağlıyor. Hanlar, artık aktif olmayan ibadethaneler, hamamlar Beyoğlu bölgesinin yüksek tavanlı harman tuğlalı binaları şu an portföyümüzde olan yapılar. Bu tip yapıları artırmak Sanamekan’ın gelecek planında da önemli bir yeri kaplayacaktır.

En çok nasıl işler yapmak için sizinle iletişime geçiyorlar? Elinizdeki data ve istekleri incelediğinizde karşınızda nasıl bir kullancı kitlesi çıkıyor?
Sanamekan olarak yaklaşık 3 senedir aktifiz. Bu sürenin pandemiyle kesişimi belli konularda avantaj belli konularda fazlasıyla dezavantaj oldu. Pandemi döneminde prodüksiyon sektörü çalışmaya devam ederken bu alanda fazlasıyla kontak kurduk ve müşteri edindik. Şu anda organik olarak bütün ajans ve yapım şirketleriyle çalıştığımızı söyleyebiliriz. Online varlığımız ve sosyal medya ise kurumsal organizasyon ajanslarının dikkatini çekti ve onlarla proje bazlı çalışmalara başladık. Websitesinden ise fazlasıyla bireysel talep geliyor. Bunlar ağırlıklı olarak düğün ve doğumgünü partileri oluyor.

Büyükada’da Yalı | Fotoğraf: Sanamekan

Güncel etkinlik trendleri neler? Müşterileriniz ve organizatörlerin taleplerinden bahseder misiniz?
Günümüzde etkinliklerin trendini belirleyen 3 etken olduğunu gözlemliyoruz. Bunlardan biri pandemi sonrasında hızlıca artan özel mekanda ekibe özel etkinlik talepleri. İnsanlar bir süre sağlık kaygılarından kalabalık mekanlardan uzaklaşıp kendilerine özel alanlarda etkinlikler yaptı ve günümüzde bu bir trende dönüştü. Özel günler restoranlar gece kulüpleri veya kalabalık kitlelerle otellerde daha az kutlanıyor artık.  2. etken etkinliklerin birer deneyime ve özgün içeriğe dönüşecek şekilde tasarlanıyor olması. Bu özgün mekan arayışını artırıyor. Bir düğünün tarihi bir sinagogda yapılabiliyor oluşu veya şehrin dışında enfes bir doğaya sahip bir bahçede yapılabilir olması, imkanların buna elvermesi önemli bir trend oluşturdu. 3. etken ise günümüz ekonomik koşulları. Bu koşullarda hazır paketler sunan etkinlik mekanları her kesimin cebine uygun olmayabiliyor. Bu insanları ve kurumları özel etkinliklerini tasarlama yaklaşımına itti. Mekan’ı kendisi araştırıyor, cateringi kendi hazırlıyor, yakın bir arkadaşını da dj setinin başına koyuyor. Bu şekilde herkes kendine özel etkinliği tasarlıyor. 

Bir mekan veya ev sahibi mekanını veya evini neden Sanamekan eklemeli?
Sanamekan bir mekanda gerçekleşebilecek kutlama, kurumsal, prodüksiyon, atölye vb. etkinliklerin tamamı için mekanlar listeleyen ve kapsamlı arama imkanı ile bunların kolaylıkla filtrelebilirdiği Türkiye’deki tek platform. Dolayısıyla sahip olduğu gayrimenkul aracılığıyla gelir elde etmek isteyen biri bu geliri Sanamekan ile maksimize edebilir. Sanamekan kurumsal olarak mekan sahiplerine danışmanlık yapar, mekanları görünür kılmak adına sosyal medya paylaşımları yapar. Etkinlik veya çekim süresince mekan sahiplerinin yanında kalarak süreçlerin daha akıcı ilerlemisini sağlar.

Boğaz’da Özel Etkinlik Alanı | Fotoğraf: Sanamekan

Diyelim biz kendi mekanımızı kiralamaya karar verdik, siteden onaya gönderiyoruz. Bu süreç nasıl işliyor?
İşletmeci / mekan sahibinden gelen ilk talebe hazırladığımız basit bir formu yönlendirerek cevap veriyoruz. Bu form mekana ait metrekare, adres ve temel olanaklar gibi sorular, web sitesi / sosyal medya hesapları ve mekan fotoğrafları talebini içeriyor. Yapılan geri dönüş sonucu ilk görüşümüz olumlu ise mekanı yerinde görmeye ve mekan sahibi / işletmeci ile tanışmaya gidiyoruz. Bu konuda çok hassasız, gidip görmediğimiz, mekan sahibiyle tanışmadığımız mekanları siteye yüklememeye çalışıyoruz.
Bu arada benzer bir süreç platformumuz aracılığıyla, gerçekleşecek etkinliklere ek hizmet sunmak isteyen “hizmet sağlayıcılar” için de geçerli. Diyelim bir etkinlik için temizlik, catering, süsleme, ekipman, dj, güvenlik vb. bir talep var. Biz kendi havuzumuzda bulunan hizmet sağlayıcıları bu etkinliklere yönlendirebiliyoruz. Yine benzer şekilde bu hizmet sağlayıcılar ile iletişim kurup kendileriyle mutlaka yüzyüze tanışıyoruz.

Sitenizde Sanamekan PRO isimli bir üyelik modeli görünüyor. Biraz bu üyelik modelinden bahseder misiniz?
Sanamekan Pro, prodüksiyon profesyonelleri için geliştirdiğimiz yeni bir üyelik modeli. Şu anda beta aşamasında ve site üzerinden başvuru alıyoruz. Başvuruları değerlendirdikten sonra üyelikleri aktive ediyoruz. Yönetmenlerden, yapım şirketi sahiplerine, mekan menajerlerinden, yapım amirlerine prodüksiyonun her bölümünden üyelik alıyoruz. Şu anda yalnızca daha fazla ve çeşitli mekana erişim sağlayabiliyoruz, ancak çok yakın zamanda özel olarak geliştirilmiş özellikleri de yayına alacağız. Bu özelliklerle beraber ücretli üyelikleri de başlatacağız.

Sizi nerelerden takip edebiliriz?
Tabii ki websitemizi ziyaret edebilirsiniz. Her gün yeni mekanlar ekliyoruz. Ayrıca yeni özellikleri de kullanıma açmaya başladık. Ek olarak aktif instagram hesabımızdan yeni mekanları, mekanlarda gerçekleşen etkinlikleri ve çekimleri, linkedIn hesabımızdan ise bizimle ilgili güncellemeleri takip edebilirsiniz.  

Kapak Fotoğrafı: Sanamekan