Sandviç, belki de İngilizlerin dünya mutfağına en önemli katkısı olabilir. Adını devlet adamı John Montagu (Earl of Sandwich)’ten alan bu yiyecek, doyurucu ve ağız sulandırıcı olabildiği kadar kalori bombası olması nedeniyle Elvis Presley’nin yaşamının sonunda çok kilo almasına yol açmış. Bu nedenle yazıdaki sandviçleri tüketirken dikkatli olmakta fayda var. Ayrıca et tüketimini azaltmanın insan, hayvan ve doğanın sağlığı açısından önemli olduğu da bir gerçek. 

Sandviç
Sandviç | Fotoğraf: unsplash.com/@suea

Sandviç Çeşitleri

Elvis Sandviç

Fıstık ezmesi, beykın, muz ve bazen baldan oluşan bu sandviç Elvis’in aşçısı Pauline Nicholson tarafından hazırlanıyormuş. Elvis, ekmek olarak Hawaii ekmeğini tercih ediyormuş. Tariflere göre bu ekmeği yapması kolay görünüyor. Sandviçi kimin icat ettiği ise bilinmiyor.

Cubano Sandviç

Jambon, peynir, turşu ve hardaldan oluşan bu sandviç büyük ihtimalle Florida’da Key West ve Tampa’da Kübalı puro işçileri için hazırlanan bir tür yiyecek olarak doğuyor. Cubano, Miami’de de çok popüler bir sandviç. Orijinal olarak Küba ekmeğiyle yapılan sandviçte domuz eti de bulunuyor. 2014 yapımı ‘Chef’ filminde Jon Favreau Amerika’yı bu sandviçleri yaptığı yiyecek kamyonundan satarak kateder. 

Banh Mi

Vietnam menşeli bu sandviçte et, sardalya, tofu, pate veya yumurta bulunabiliyor. Kelime, Vietnam dilinde ekmek anlamına geliyor. Vietnam on dokuzuncu yüzyılda Fransa’nın sömürgesi olarak Hindiçin’i iken ülkeye giren Fransız bageti, 1950’lerde Saygon’da Vietnam’a özgü bu lezzete yerini bırakıyor ve sokak lezzeti olarak satılmaya başlıyor.

Caprese

Caprese; domates, roka, mozzarella, balsamik sirkesi, zeytinyağı içeriyor. Sandviç ile aynı ismi taşıyan bir de salata bulunuyor. 

Choripan

Güney Amerika’da; Peru, Arjantin, Şili ve Uruguay’da popüler bu sandviç chorizo sosisi ile ekmeğin birleşiminden oluşuyor. Aslen Rio de la Plata’dan geldiği belirtiliyor. Buenos Aires’de taksi şoförlerinin özellikle hayran olduğu bir sandviç. Pan, İspanyolca ekmek anlamına geliyor.     

Jambon beurre

Parizyen de denen, Fransa’nın en popüler sandviçi Jambon beurre adı üstünde jambon ve tereyağı (beurre) ile yapılıyor. Fransızların yılda bu sandviçten 1,3 milyar adet yediği sanılıyor. Son yıllarda ise süpermarket sandviçleri nedeniyle tüketiminde düşüş olmuş. Üzücü bir durum.

Monte Cristo 

ABD menşeli bu sandviç jambon ve peynirin kızartılması ve reçel eklenmesi sonucu oluşuyor. Fransız croque-monsieur’nün bir versiyonu. Yumurta ve süt karışımına batırdıktan sonra iki tarafı da kahverengi oluncaya kadar tavada kızartılıyor. 

Club Sandwich

Özellikle lüks otellerin menülerinin olmazsa olmazı bu sandviç, İngilizler tarafından çok seviliyor. ABD çıkışlı sandviçin içeriğinde hindi veya tavuk, beykın, yeşillik, domates ve mayonez var. Dünyada kulüp sandviçin fiyatını belirleyen bir endeks çalışması bile mevcut. Buna göre dünyada en pahalısı 23 euro ile Cenevre’de iken Yeni Delhi’de bu fiyat 6 euro. Paris, Stokholm, Oslo, Londra ve Helsinki de pahalı kulüp sandviç yiyebileceğiniz yerler arasında.

Sandviçin doğum yeri net olarak bilinmiyor. New York’taki en eski ve özel kulüp Union Club’da veya Saratoga Springs’de (New York) bulunan başka bir kulüpte doğduğu düşünülüyor. 

Kapak Fotoğrafı: /unsplash.com/@picoftasty

İlginizi çekebilir: Gastro Magger’dan İstanbul’da Artizan Ekmek