Kemerburgaz Kent Ormanı, hafta sonları oksijen almak, yürüyüş yapmak, yeşille iç içe olmak için benim her zaman tercih ettiğim seçeneklerden biriydi fakat şimdiye dek bir şeyler yiyip içecek ve bana hitap edecek bir mekanın eksikliğini çekiyor, hatta kendi kahve termosumu ve sandalyemi götürmek zorunda kalıyordum. Ormanın içinde yeni açılan çiçeği burnunda mekan Üçüncü Mekan ise hem bu eksikliği giderdi, hem de kesinlikle ruhuma çok iyi geldi. Üstelik burası sadece yiyecek içecek ihtiyaçlarınızı karşılamakla kalmıyor, birçok etkinliğe de ev sahipliği yapıyor. 

Üçüncü Mekan Konum

Neden Üçüncü Mekan?

Kemerburgaz Kent Ormanı’nın üçüncü kapısından girdiğinizde hemen sağ tarafta Üçüncü Mekan’ı görebiliyorsunuz. Peki ismi neden Üçüncü Mekan? Sosyolog Ray Oldenborg ve Homi Bhabha’nın mimari teorilerine göre vakit geçirdiğimiz mekanlar; evimiz olan birincil mekanlar, iş yerlerimiz olan ikinci mekanlar ve son olarak sosyalleştiğimiz, gerginlikten uzaklaşıp kaostan kaçabildiğimiz yerler ise üçüncü mekanlar. Üçüncü Mekan da bu teoriden yola çıkılarak isimlendiriliyor. Ziyaret etmek isteyenlere önemli bir not olarak; hafta içi 9:00-17:00 ve hafta sonu 9:00-21:00 saatleri arasında açık olan mekan, Pazartesi günleri ise kapalı. 

Sürdürülebilir Bir Alan

Bu mekanın oluşturulma amacı aslında İstanbul’un en büyük ormanlarından biri ve oldukça geniş bir alana sahip olan Kemerburgaz Kent Ormanı içinde mekanın dönüştürülerek kamusal bir etkinlik ve sosyalleşme alanı yaratılması. Mekandaki en güzel detay ise inşaat sırasında geri dönüştürülen malzemelerin kullanılması ve zaten mevcut olan alanların yeniden yapılandırılması. 

Geri dönüştürülmüş malzemeleri her tarafta görebiliyorsunuz; oturduğunuz sandalyeler, yemek yerken kullandığınız tabak, çatal, kaşık, bıçaklar… Hem hijyenik açıdan hem doğaya hiç zarar vermemiş ve kimseyi zahmete sokmamış olmak açısından kendinizi çok iyi hissediyorsunuz. Burası kesinlikle sürdürülebilirliği temel almış bir yer. 

Sosyalleşme Alanı

Kamusal bir alanın içine inşa edilen Üçüncü Mekan birçok sosyal etkinliğe de imkan sağlıyor. Mimar Elif Çeçen ve Zeynep Tümertekin’in yönettiği Atölye kısmında birçok etkinlik, yerel marka satışları ve yoga, resim gibi çeşitli workshoplar düzenleniyor.

Kuzey Taran’ın şefliğini üstlendiği mutfakta ise çok rafine lezzetler bulunuyor. Her damak tadına, hafif ve sağlık beslenmek isteyenlere, Probador Colectiva kahvelerinin yanına eşlikçi olacak harika tatlılar denemek isteyenlere hitap eden çok geniş bir lezzet skalası var Üçüncü Mekan’ın. Biz kahvemizin yanına buranın meşhur tatlarından Cinnamon Bun’u tercih ettik. Tarçın ve tahin seven herkese önerebileceğim bir lezzet olduğunu söyleyebilirim.

Mekanın tam göbeğinde yer alan taş alan ise konserlere ve çeşitli söyleşilere ev sahipliği yapıyor. Etkinlikleri takip ederek, sakin bir hafta içi ya da hafta sonu geçirebilmek için ideal bir mekan olan Üçüncü Mekan’ı ziyaret etmenizi öneriyor, edenlerin ise yorum ve önerilerini bekliyorum. Not: Akşamları burası çok soğuk oluyor fakat hava karardığında yanan küçük bahçe lambalarının verdiği huzur kesinlikle muazzam.

Kapak Fotoğrafı: Instagram @ucuncumekan.kemerburgaz

İlginizi çekebilir: Nesliay Ocakküçük’ten Postane