PANTONE Color Institute, PANTONE kartelasında yer alan renklerden yılın rengini belirlerken psikoloji, sosyoloji ve ekonomi gibi farklı bilim dallarından yararlanarak, uzun araştırmalar yaparak, dikkatli değerlendirmeler ve analizler sonucunda her yıl Aralık ayında bizlerle paylaşıyor bu heyecanlı haberi. Geçtiğimiz günlerde 2021 PANTONE Yılın Rengi belli oldu: Ultimate Gray ve Illuminating.

2021 PANTONE Yılın Rengi: Ultimate Gray ve Illuminating
2021 PANTONE Yılın Rengi: Ultimate Gray ve Illuminating | Fotoğraf: gannett-cdn.com

Oldukça acımasız geçen 2020’nin sonlarına yaklaşırken beklenen haber geldi ve PANTONE Color Institute tarafından 2021 PANTONE yılın rengi belirlendi: Ultimate Gray ve Illuminating! Evet, bir süre aradan sonra iki renk birden seçildi 2021 yılı için. 

2020 yılında tüm dünyayı etkilemiş olan küresel salgın, hayatlarımızdaki belirsizlikler, hayal kırıklıkları, alt üst olan planlar, hastalıklı bir şehir melankolisi, gri beton yığınlarının içinde kafayı yememek için çeşitli yöntem arayışlarımız; ama bir yandan da birlik olmayı, birbirimize destek olmayı, sabretmeyi ve daha güçlü olmayı öğrendiğimiz ve geleceğe dair umudumuzu kaybetmediğimiz bir yıl oldu 2020. Yılın rengi Classic Blue, tüm dünyayı saran salgından aylar önce açıklanarak, etrafımızı saran endişe hissine vurgu yapmayı amaçlamıştı. 2020’nin ne kadar karamsar ve zorlu geçeceğini bilmişti, üzerimizde yıl boyunca dolaşacak olan kara bulutları da! PANTONE Color Institute müdürü Leatrice Eiseman, huzursuz günleri atlatmak için kendimizi güvende hissetmek istediğimizi belirterek, Classic Blue’nun dinginliği ve sakinliği ile insanlara huzur vereceğini belirtmişti. Classic Blue sakin kalın, bağ kurun demişti bizlere; biz de aylarca “birlik olarak” koruyabildik bir avuç umut ve sakinliği. 

Artık güzel günlerin vakti! Bu alacakaranlıktan çıkacağız ve güneşli günler gelecek. PANTONE Color Institute, bir güç ve umut mesajı veriyor bizlere 2021’in renkleriyle. Grinin kaya gibi sert ve dayanıklılığı, sarının güneş gibi hayatımızı aydınlatıp, içimizi ısıtması. Evet, 2021’de o güneş ışıl ışıl doğup aydınlatacak hepimizi!

PANTONE Yılın Rengi Nasıl Belirleniyor?

2021 PANTONE Yılın Rengi: Ultimate Gray ve Illuminating
2021 PANTONE Yılın Rengi: Ultimate Gray ve Illuminating | Fotoğraf: gadgetmatch.com

PANTONE Color Institute, PANTONE kartelasında yer alan renklerden yılın rengini belirlerken psikoloji, sosyoloji ve ekonomi gibi farklı bilim dallarından yararlanarak, uzun araştırmalar yaparak, dikkatli değerlendirmeler ve analizler sonucunda her yıl Aralık ayında bizlerle paylaşıyor bu heyecanlı haberi.

Renk belirlenirken alanında uzman kişiler dünyanın her yerini tek tek analiz ediyor. Popüler tatil destinasyonları nereler, eğlence endüstrisi bizlere ne gösteriyor, gerçekleşecek spor etkinlikleri bizlere neler sunacak hepsi detaylıca inceleniyor. Tabii hayatımızı şekillendiren sosyo-ekonomik koşullar, yaşam tarzlarımız, podyumda neler gördüğümüz, her geçen gün kendini geliştirmeye devam eden oyun sektörü, teknoloji, dokular da oldukça önemli. 

Yapılan araştırmalar sonucu anlıyoruz ki bu yıl tüm dünyanın ihtiyacı olan, biraz umut. Tüm yıl ne kadar güçlü kalmaya çalıştığımız zaten aşikar. 2021 PANTONE Yılın Rengi seçilen şanslılardan ilki –Ultimate Gray– içimizi yansıtıyor yansıtmasına, kaya gibi güçlü olup dimdik duracağız, yıkılmayacağız, evet. Fakat umudu aramaya devam ediyoruz hala. Bu sebeple PANTONE Color Institute, grinin tek başına iç karartıcı ve fazla durgun olacağını düşünerek, hop yanına enerjik, pozitif, yenilenme, yeniden keşfetme ve iyileştirme mesajları ile ışıl ışıl bir Illuminating sarısı ekliyor. Leatrice Eiseman, bu kombinasyonun bizi umuda götürecek ve dayanıklılık verecek olan şey olduğunu düşünüyor. 

2021 PANTONE Yılın Rengi: Ultimate Gray ve Illuminating
2021 PANTONE Yılın Rengi | Fotoğraf: Unsplash

2019’da İsviçreli bir psikolog liderliğinde yapılan küçük bir hakemli çalışmada 125 katılımcı, ruh hallerini çeşitli renkler ile eşlemiş ve “neşe” sarı rengi ile ilişkilendirilmiş hep. 2020 yılında 30 ülkeden 4.600 katılımcı ile gerçekleşen araştırmada da sarı renk, güneşle bağlantı kurularak neşe ve mutlulukla eşleşmiş. Dünya genelinde hepimizin birbirine ihtiyacı var ve yılın renginde de grinin metaneti, sarının mutluluk mesajı ile birleşiyor!

2021 PANTONE Yılın Rengi seçilen ikili, “can sıkıcı” bir renk paleti olarak düşünülebilir. Vogue bu iki rengi “gerçekten tuhaf” bulduğunu belirtti. Buna rağmen 2021 boyunca pek çok yerde iki rengin kombinasyonlarını veya iki rengi ayrı ayrı göreceğimiz bir gerçek. Seçilen bu renk tüm bir yıl boyunca grafik tasarım, ambalaj, moda, dekorasyon, endüstriyel tasarım gibi pek çok sektörde de üretilen ürünleri etkileyecek.

PANTONE Renkleri ve Toplumsal Mesajlar

PANTONE Yılın Rengi
PANTONE Yılın Rengi | Fotoğraf: Pantone

Her hissin renk olarak bir karşılığı var mıdır? Veya bir yılınızı tek bir renkle anlatın deseler kolaylıkla renk belirleyebilir misiniz? Her şeyi ifade edebilecek bir renk tabii ki asla olamaz. Bu sebeple PANTONE, yılın rengi seçici kurulunun işi gerçekten zor! Söylemiş olduğum gibi, belirlenen rengi etkileyen pek çok faktör var. Özellikle son yıllarda Yılın Rengi olarak seçilen renklerde toplumsal mesajlar da yok değil. 2000 yılında Cerulean/Gök Mavisi rengini Yılın Rengi seçerek, PANTONE Color Institute tarafından ilk kez başlatılan “PANTONE Yılın Rengi” o günden beri her sene kurumsal kimlik, markalama, pazarlama ve yaratıcı toplulukları etkilemeye devam ediyor. 

Son beş yılın renklerine hızlıca bakalım!

2020: Classic Blue

2019 PANTONE Yılın Rengi | Fotoğraf: PANTONE

PANTONE Yılın Renkleri arasında en sevdiğim üç renkten biri Classic Blue. Yılın rengi seçilmesinden yıllar önce salon duvarlarımızdan birinin rengini tam olarak bu renge çevirdiğimiz için gurur duyuyorum! Ağırbaşlı klasik mavi, amaçladığı güveni vermeyi başarıyor. Tıpkı dedikleri gibi, Classic Blue, düşüncelerimizi genişletmek için bariz olanın ötesine bakmakta bizi teşvik ederek düşündürüyor. Üstelik hem cinsiyetsiz hem de zamansız bir renk. Birçok kişinin gönlüne yerleşmesinde bunun etkisinin olduğuna inanıyorum.  

2019: Living Coral

2019 PANTONE Yılın Rengi |
2019 PANTONE Yılın Rengi | Fotoğraf: PANTONE

Olayların renk seçimlerinde etkili olduğunu biliyoruz. İklim kriziyle birlikte PANTONE renkleri arasında beni en etkileyen seçimlerden biridir Living Coral. Etrafımızı saran dijitalizasyona bir tepki olarak seçilen bu renk, cesaretlendirici, insani ve ilişkilerimizi güçlendirmeyi sağlayacak bir renk. Ve hepsinden önemlisi Living Coral, okyanusların güzelliğini vurgulamak ve iklim krizinden etkilenen mercan resiflerinin popülasyonlarının kaybolması konusunda uyarıcı bir renk!

2018: Ultra Violet

2018 PANTONE Yılın Rengi
2018 PANTONE Yılın Rengi | Fotoğraf: Adobe

İmparatorluğun simgesi olan mor rengin seveni de nefret edeni de çoktur. Elektromanyetik spektrumdaki en güçlü görünür dalga boyu olan bu renk, 2018’in rengi seçildi, “gelecek olan”ın bir temsilcisi olarak. Ultra Violet, geleceğe işaret ettiği gibi özgür, dik başlı, asi ve bir o kadar da yaratıcı ve vizyoner. Ben Ultra Violet’in kışkırtıcılığını çok seviyorum. “Hadi durma, hayal et, harekete geç, hızlan.” diyor sanki bizlere. Zaten Ultra Violet, bilinmeyenin de gücü. Kozmosun gizemlerinin görünenin çok ötesinde olduğunu hatırlatarak, hayal et diyor bizlere. 

2017: Greenery

2017 PANTONE Yılın Rengi | Fotoğraf: campaignjr.com

Canım yeşil. Adımdan dolayı mı, hala bilmiyorum ama çocukluğumdan beri en çok tercih ettiğim renk yeşil olmuştur hep. Canlandırıcı, gülümsetici ve huzur verici olduğu konusunda hepimiz hemfikiriz. Kelime anlamı “yeşil alan” olan Greenery, 2017’de iklim krizini bizlere hatırlatmak, doğanın güzelliklerini anımsatmak için seçilmiş bir renk. Rutinlerinden kop, kendini tazele, canlan ve doğayı koru diyor bizlere. 

2016: Rose Quartz ve Serenity

2016 PANTONE Yılın Rengi
2016 PANTONE Yılın Rengi | Fotoğraf: glamorable.com

Sıcak gül tonları ve soğuk bir mavi; ne güzel renkler bir arada! PANTONE yıllarca önümüze sunulan gender box’ların üzerine güm diye ağırlığını koyuyor ve bu kalıpları yıkarak yılın rengini Rose Quartz ve Serenity olarak belirliyor. “Cinsiyet eşitliği ve akışkanlığa yönelik toplumsal hareketlere, yargılanma konusunda daha az endişe duyan bir nesile yanıt veriyor.” diyor PANTONE seçtikleri bu renkler için. 2016 yılında özellikle medyada sıklıkla görmeye başladığımız androjen modellerin sayısının artması, akışkan cinsiyet tanımının hayatımıza girmesi ile PANTONE de tüm gender box’ları yıkarak, toplumsal cinsiyet eşitliği ve barışa dikkat çekiyor; pembeler ve maviler ile huzur dolu bir 2016 diliyor. 

2021 PANTONE Yılın Rengi: Ultimate Gray ve Illuminating
2021 PANTONE Yılın Rengi: Ultimate Gray ve Illuminating | Fotoğraf: PANTONE

Ben PANTONE Yılın Rengi’ni, çok sevdiğim bir renge oldukça yakın olmasından dolayı Tangerine Tango’nun dikkatimi çekmesiyle 2012’de takip etmeye başladım. 2013 yılının rengi seçilen Emerald ile PANTONE’nin iyice takipçisi oldum derken o sene hayatıma tasarım girdi ve renk kodları hayatımın bir parçası oluverdi. O zamandan beri, gelecek yıl hayatımızın her alanına girecek olan PANTONE Yılın Rengi’ni heyecanla bekliyorum. Yalnızca renklere değil, o rengin seçilme nedenlerine de ayrıca ilgi duyuyorum. 

Ben 2021 PANTONE Yılın Rengi seçilen iki renge de bayıldım. Bu iki rengin birlikte kullanımını her zaman sevmişimdir. “O zaman reenk!” diyerek her şeye biraz renk katmaya çalışsam da, griye bayılırım! Gri arada kaldığı için tekinsiz bulunarak sevmeyeni boldur. Tam anlamıyla “renksiz” bir renk olmasına rağmen en sevdiğim renk gridir benim. Gri, hem çok yönlü ve yoruma her zaman açık hem de akışkan, nötr ve akromatik. Sarıyla olan kullanımını da hep sevmişimdir. 2021’de bol bol hayatımın içinde olmaya devam edecekler! 

Pek çok kişi veya kurum can sıkıcı bir renk kombinasyonu olarak düşünse de 2021’de bu iki rengi bir arada ve ayrı ayrı sıklıkla göreceğiz. PANTONE Classic Blue oldukça ileri görüşlü olarak 2020’nin karamsar ve zorlu geçeceğini bilmişti. 2021’de, PANTONE yöneticisinin dediği gibi, dünyaca birbirimize ihtiyacımız var ve ihtiyaç duyacağımız dayanışmayı sembolize eden Ultimate Gray ve Illuminating renklerinin “dengesi” bizlerle olacak.

Kapak Görseli: PANTONE

İlginizi çekebilir: Selin Tekin’den Duygular ve Renkler Üzerine Bir Proje