Ülkemizin her köşesinin tarihi ve doğal güzelliklerle bezeli birer hazine olduğuna şüphe yok. Peki sizce bizler bunun ne kadar farkındayız? İşte birazdan tanışacağınız seride sizi, yurdumuzun eşsiz güzelliklerini birbirimizle her yerden paylaşmamıza imkan sunan, Türkiye’nin #ÇokÇekici operatörü Turkcell’den aldığımız ilhamla yollara düşmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin Kuzey Ege’den Doğu Karadeniz’e uzanan kendine özgü ve #çokçekici noktalarını birlikte yeniden keşfetmeye hazırsanız, sıradaki yolculuğumuz Ege’nin Anadolu ile kesişmeye başladığı iç bölümlerine Afyonkarahisar’a.

Afyonkarahisar Kalesi
Afyonkarahisar Kalesi | Fotoğraf: Unsplash/@mertkahveci

Ege denince aklımıza ilk olarak sahiller gelse de aslında her noktası tarihi yapılar ve hikayelerle dolu. Bugün bahsedeceğimiz Afyonkarahisar Kalesi de çok güçlü bir tarihin tanığı. Afyonkarahisar Kalesi, şehrin tam merkezinde, volkanik bir kaya üzerine inşa edilmiş ve 226 metre yükseklikte bulunan bir yapı. Hitit Kralı II. Murşil zamanında yapılan ve Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış kalenin bugün daha çok dilek ağacı ile anılıyor olmasının arkasında ise bir hikaye yatıyor.

Birçok efsaneye konu olan kalenin dilek ağacı ile sonlanan hikayesi, Türk hakimiyeti altına girmesiyle ilişkilendiriliyor. Çavuş Dede efsanesine göre Bizans hakimiyeti altındaki kale Türkler tarafından kuşatılınca savunma düzenine geçilir; Türk askerler de içeri giremedikleri için susuz kalırlar. Bunun üzerine çevrede su aramaya başlayan Çavuşbaşı kayalıklara gider ve kılıcını bir kayaya vurur. Oluşan yarıktan aniden şifalı su çıkmaya başlar. Susuzluk sorunu çözülünce askerler kaleye hücum eder ve kale alınır ancak bu esnada şehit olanlar arasında Çavuşbaşı da yer alır. Ayfonkarahisar’daki Olucak Çeşmesi ve ziyaretçilerin dilek dilediği Çavuş Dede mezarına olan ilginin nedeni de bu efsaneye dayanır.

Afyonkarahisar Kalesi
Afyonkarahisar Kalesi | Fotoğraf: Unsplash/@mertkahveci

Afyonkarahisar Kalesi’ne ilişkin bir diğer efsane ise nostaljik Türk filmlerinden tanıdığımız bir isim Battal Gazi ile ilişkilendiriliyor. Bu hikayeye göre de Battal Gazi kaleyi kuşatmışken Roma İmparatorunun kızı kendisine aşık olur ve ona bir not iletmek ister. Notunu bir kağıda yazar ve bu kağıdı da bir taşa sararak Battal Gazi’ye atar. Ancak taş Battal Gazi’nin başına isabet eder ve ölümüne neden olur. Bunun üzerine bir bahaneyle yanına giden genç kız Battal Gazi’nin öldüğünü anlayınca kalbine bir hançer saplayarak kendini öldürür. Kaleye ilişkin bir diğer söylenti ise ünlü savaşçı Tarkan’ın da bu kalede öldüğüdür.

Hititlerden Selçuklulara oradan Osmanlı’ya ve bu dönemlerde yapılan değişikliklerle günümüze ulaşan kale, eski görüntüsünü koruyamamış olsa da tarihi ve konu olduğu efsanelerle şehrin #çokçekici ziyaret noktalarından bir tanesi. Burayı ziyaret ederken unutmamanız gereken şey ise formda ve hazırlıklı olmak; zira kaleye ulaşmak için 500’ün üzerinde basamağı tırmanacaksınız!

youtube play youtube play

O halde rahat yürüyüş ayakkabılarınız ve hikayelere konu olan bu yeri keşfetme motivasyonunuzu yanınıza aldıysanız Turkcell’in de yardımıyla harika kareler yakalayıp paylaşacağınız bir yolculuğa çıkalım.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın.

Kapak Fotoğrafı: Unsplash/@mertkahveci