Amasya, bugüne kadar görmüş olduğum Karadeniz şehirleri arasında en sevdiklerimden biri oldu. Orta Karadeniz’de yer alan, Roma döneminden kalan surların üzerine kurulan ve Yeşilırmak’ı içinde bulunduran bu şehir, tahmin ettiğimizin çok daha üstünde bir performansla, fazlasıyla güzel zaman geçirmemizi sağladı.

Amasya | Fotoğraf: Emre (Unsplash.com)

Amasya Notları

Amasya’da Konaklama ve Yolculuk

Amasya İstanbul’dan 700 km uzaklıkta bulunuyor, bu yolculuk otomobille yaklaşık olarak 7 buçuk saat sürüyor. İlk etapta uzun bir yolculuk gibi sanılabilir ancak keyifli bir grupla yola çıktıysanız inanın hiç de uzun gelmiyor. Yol üstünde Bolu’da duraklamak da mümkün. Biraz da buraları keşfedelim derseniz Bolu’nun içine de girebilirsiniz ama Amasya size zaten ihtiyaç duyduğınuz huzurlu doğa ortamını fazlasıyla yaşatacak.

Konaklama açısından bana kalırsa şehrin tam göbeğinde hem tarihi yerlere ve müzelere yakın olan, hem de nefis manzaralı Yeşilırmak’ın kenarında bulunan bir otel tercih edilebilir. Biz Sarı Konak’ta konakladık. Otelin tarihi bir yapının içinde oluşu, yüksek tavanlı odaları ve de Yeşilırmak kıyısında kahvaltı edip zaman geçirmek epey keyif vericiydi.

yesilirmak
Yeşilırmak | Naz Kavas

Amasya’da Gezilecek Yerler

Amasya, girişte bahsettiğim gibi Roma’dan kalma surların üstüne kurulu bir “Şehzadeler” şehri. Görülecek pek çok tarihi yer olduğu gibi, Yeşilırmak kıyısında bulunan Osmanlı mimarisine ait Yalıboyu Evleri’nin yanı başında gezinmek, yürüyüş yapmak ya da ırmağın içinde gondol sefası yapmak da keyifli seçenekler arasında yer alıyor. 

Ben tarihi yerleri mutlaka görmek isterim derseniz de Pontus Krallığı’na ait olan ve dağların içine gömülü Kral Kaya Mezarlıkları -birkaç basamak çıkmayı göze alanlar için iyi bir seçenek- Amasya Kalesi, Amasya Saat Kulesi, Büyük Ağa Medresesi, Şehzadeler Müzesi ve Amasya Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra, Amasya merkezden yaklaşık 60 km uzaklıktaki Boraboy Gölü’ne uğramadan kesinlikle dönmeyin. Sonbahar renklerinin her birini dört bir yanınızda bulabileceğiniz göl kenarında öyle güzel bir hava, öyle huzurlu bir his var ki, doğaseverler için bulunmaz bir yer diyebilirim. Burayı piknik yapmak, doğa yürüyüşü ya da doğayı gözlemlemek için de tercih edebilirsiniz. Dilerseniz Amasya’nın Taşova ilçesinde bulunan Boraboy Gölü’nün etrafında bulunan bungalovlarda da kalabilirsiniz ama yinelemek istiyorum burada kaldığınızda şehre yaklaşık olarak 50 dakika uzaklıkta olacaksınız.

boraboy
Boraboy Gölü | Fotoğraf: Naz Kavas

Amasya’da Yeme-İçme

Amasya yeme-içme açısından oldukça tatmin edici. Burada her bir öğünü keyifle geçireceğiniz mekanlar bulmak mümkün.

Anadolu Mantı Evi Konum

anadolu-manti-evi
Anadolu Mantı Evi | Fotoğraf: Naz Kavas

Anadolu Mantı Evi’nde özellikle hamur işi konusunda pek çok seçenek yer alıyor ama kendilerine özel peynirli çıtır mantıları enfes. Gerçi Anadolu Mantı Evi için mantı cenneti de diyebiliriz. Her çeşit mantının bulunduğu bu mekanda en sevdiğim ise Sinop mantı oldu!

Ali Kaya Restaurant Konum

ali-kaya
Ali Kaya Restoran | Fotoğraf: Naz Kavas

Ali Kaya Restaurant, dilediğinizce yiyip içebileceğiniz, bir yandan kuş uçuşu şehri seyredebileceğiniz bir mekan. Amasya’yı araştırırken burası mutlaka karşınıza çıkıyor ki gerçekten de övüldüğü kadar var. Yöresel ve geleneksel yemeklerin de bulunduğu Ali Kaya Restaurant’a yolunuz düşerse özellikle mezelerini -humus ve Girit ezme çok başarılı- ve fırında pişen meşhur Tokat kebabını deneyin derim! 

Galip Amasya Çörekçisi Konum

Galip Amasya Çörekçisi, Amasya’nın en meşhur yerlerinden. Özellikle nehir kenarında uzun bir sabah yürüyüşü sonrası 1925’ten beri var olan ve enfes cevizli, haşhaşlı çörekler yapan bu mekanı keşfedin derim. Şehir dışından gelenler için burada Amasya’ya özgü -elma gibi- ürünler de satılıyor.

Neyyire Artizan Lezzetler Konum

Neyyire Artizan Lezzetler, sadece Amasya’nın değil, Türkiye’nin en iyi kahvaltıcıları arasında gösterilen bir yer. Nehrin kenarında yer alan mekan fazlasıyla sıcak bir ortam vaat ediyor ve kahvaltı çeşitleri de çok lezzetli! Kahvaltıları bölge bölge ayırmışlar, hangi bölgede neler özelse onların olduğu kahvaltı çeşitleri hakim. Özellikle Hatay usulü kahvaltı, iştah açıcıydı. Amasya’ya özel hamur işi çeşitleri ve gözlemeler de denenebilecekler arasında.

Mackbear Coffee Co. Konum

mackbear
Mackbear Coffee | Fotoğraf: Naz Kavas

Her yerde bir üçüncü dalga kahveci bulmaya çalışan bir insan olarak, burada da dilediğim gibi bir yer buldum gerçekten. Mackbear Coffee Co.’nun Amasya’daki şubesi kocaman bir mekana, ferah ve şık bir atmosfere sahip. Gerçekten de buradayken saatler nasıl geçiyor, insan anlamıyor. Bir yanda Yeşilırmak manzarası, bir yanda da mis kokulu leziz kahveler. Çok büyük bir ihtiyacı karşılar nitelikte olmuş burası.

Tüm bunların haricinde, iyi bir manzara eşliğinde kahve içmek için Yamaç Bistro, geleneksel mutfağın keyfine varmak adına Amaseia veya Rumi Usta’nın Yeri’ni ziyaret edebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Naz Kavas

İlginizi çekebilir: Naz Kavas’tan Kastamonu Rehberi